Verschillende beveiligingsexperts zijn samen met Facebook en andere IT-bedrijven een nieuwe stichting gestart die zich met de bestrijding van cybercrime gaat bezighouden. De Secure Domain Foundation (SDF) is een non-profit organisatie die als doel heeft om cybercrime te identificeren en te voorkomen.
SDF is opgericht door beveiligingsonderzoeker Chris Davis, die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van het Mariposa-botnet, en Norm Ritchie, één van de zeven mensen op aarde die in het geval van een catastrofe over de sleutel beschikken om de Internet DNS rootzone te beschermen. Het initiatief wordt gesteund door Facebook, Verizon, Verisign en verschillende beveiligingsbedrijven.
Om cybercrime te bestrijden zal de SDF gratis tools, onderzoek en informatie aan registrars van domeinnamen, registries en Top Level Domain operators ter beschikking stellen. De komende maanden zullen de diensten ook aan hostingproviders, DNS-beheerders, Computer Emergency Repsonse Teams (CERTs), opsporingsdiensten en andere partijen die de internetinfrastructuur beheren worden aangeboden.
Bij de lancering van de SDF is al een gratis Application Programming Interface (API) beschikbaar gesteld waarmee direct de "kredietscore" van een domein of registrerende partij is op te vragen. De kredietscore wordt gebaseerd op securityreputatie en geldigheid van contactgegevens. Registrars kunnen de API bij domeinnaamtransacties gebruiken, zoals het aanmaken van nieuwe accounts, registreren van domeinen en het updaten van records.
Domeinnamen spelen een zeer belangrijke rol voor cybercriminelen en worden gebruikt voor het beheren van botnets, verspreiden van malware en het infecteren van internetgebruikers. Via de API wil de SDF deze activiteiten op het moment van de domeinregistratie al identificeren en stoppen. De API valideert niet alleen de opgegeven gegevens, maar laat registrars ook weten of de data eerder voor cybercrime-gerelateerde activiteiten is gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.