image

400 Europese security-experts simuleren cyberaanval

donderdag 4 oktober 2012, 12:29 door Redactie, 2 reacties

Honderden beveiligingsexperts uit de EU krijgen vandaag met een gesimuleerde cyberaanval te maken die tegen banken, telecombedrijven en overheden is gericht. De oefening is bedoeld om te kijken hoe goed de instanties tegen dit soort aanvallen beschermd zijn. Tijdens Cyber Europe 2012, zoals de simulatie heet, worden 400 deskundigen van grote financiële instellingen, telecombedrijven, internetproviders alsmede lokale en nationale overheden in heel Europa geconfronteerd met meer dan 1 200 afzonderlijke cyberincidenten.

Tijdens de simulatie wordt bekeken hoe zij zouden reageren en samenwerken in geval van aanhoudende aanvallen op de openbare websites en computersystemen van grote Europese banken. "Als dit een echte aanval was geweest, zouden diensten voor miljoenen burgers en bedrijven in heel Europa geheel ontwricht raken en zou er voor miljoenen euro's schade aan de Europese economie worden aangericht", aldus de EU.

Bij deze simulatie-oefening wordt er een gesloten systeem gebruikt om de kenmerken en prestaties van daadwerkelijke kritieke informatie-infrastructuren na te bootsen. Er is geen echte infrastructuur bij betrokken.

Samenwerking
"Dit is de eerste keer dat banken en internetbedrijven in de hele Unie meedoen aan een oefening waarbij een cyberaanval wordt nagebootst. Samenwerking is van het grootste belang, aangezien cyberaanvallen steeds uitgebreider en geavanceerder worden", zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes.

"De kern van de oefening die vandaag wordt gehouden, is samenwerking op Europees niveau om ervoor te zorgen dat het internet en andere essentiële infrastructuur overeind blijft." Deskundigen van het World Economic Forum schatten dat er de komende tien jaar een kans van 10% is op een incident waarbij kritieke informatie-infrastructuur wordt aangevallen en er meer dan 200 miljard dollar economische schade wordt berokkend.

Cyber Europe 2012 loopt parallel met de Europese maand van de cyberveiligheid; het is de tweede keer dat de lidstaten, de Commissie en het ENISA een gesimuleerde cyberaanval hebben georganiseerd. De oefening is groter in reikwijdte en omvang dan de eerste, die in 2010 plaatsvond.

Reacties (2)
04-10-2012, 15:31 door Anoniem
Ik heb niet de indruk dat het alleen om simulaties gaat want tegenwoordig zijn er veel betaalautomaten die flippen, gsm's/androids beveiligingssystemen in winkels ... zelf ondervonden zelfs. Of dit om echte cyberaanvallen gaat of 'gewoon' om een foutje in de systemen op dat ogenblik dat weet ik niet.
04-10-2012, 22:33 door Security Scene Team
Door Anoniem: Ik heb niet de indruk dat het alleen om simulaties gaat want tegenwoordig zijn er veel betaalautomaten die flippen, gsm's/androids beveiligingssystemen in winkels ... zelf ondervonden zelfs. Of dit om echte cyberaanvallen gaat of 'gewoon' om een foutje in de systemen op dat ogenblik dat weet ik niet.

je bent niet de enige die dat idee heeft hoor.

EDIT: of ze zijn vieze spelletjes aan het spelen in cyberwereld tegen o.a iran (nou is dat best logisch met die kern dreiging maar buiten dat) denk ik zelfs dat ze zich proberen in te dekken. vergeet niet dat er ook veel iraanse hackers actief zijn :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.