image

Overheid organiseert Hackathon tegen identiteitsfraude

zaterdag 29 maart 2014, 07:16 door Redactie, 7 reacties

Wie wil meehelpen met de strijd tegen identiteitsfraude kan op 12 en 13 april meedoen aan een Hackathon die in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt georganiseerd. Het idee van de Hackathon is dat er concepten worden ontwikkeld om identiteitsfraude tegen te gaan.

Volgens de organisatoren van de Hackathon wordt DigiD steeds meer gebruikt voor transacties met de overheid, wat DigiD fraudegevoelig gemaakt. "Op basis van je (digitale) identiteit kan je bepaalde rechten claimen met een grote financiële component, dat maakt misbruik zo aantrekkelijk voor potentiële fraudeurs", zo laten ze weten. In de hackathon wordt er met deze materie aan de slag gegaan.

Het koppelen van bestanden, basisregistraties, transacties en open data kunnen nieuwe inzichten opleveren in de aanpak van identiteitsfraude. Er worden testdatasets van basisregistraties beschikbaar gesteld met real-time, transacties, zoals bijvoorbeeld verhuisbewegingen. Deelnemers kunnen met deze data vervolgens allerlei concepten realiseren.

Jury

Een jury beoordeelt na twee dagen de prestaties van de teams op toepasbaarheid, antifraude effectiviteit, inventiviteit en originaliteit. De hoofdprijs bedraagt 1500 euro, voor de tweede en derde prijs is er 500 euro gereserveerd. Daarnaast is er ook nog een prijs van 500 euro voor het meest spectaculaire of anderszins in het oog springende idee.

De prijswinnaars zullen met hun concept via een offertetraject van maximaal 50.000 euro worden betrokken bij de uitvoering van het meerjarenplan AntiFraude van het ministerie. De Hackathon AntiFraude wordt op 12 en 13 april 2014 gehouden in de voormalige Caballero Fabriek in Den Haag.

Reacties (7)
29-03-2014, 07:50 door Anoniem
Ik vind het veel belangrijker om het almaar opkomende datagegraai tegen te gaan. Dat is namelijk de oorzaak van de identiteitsfraude. Vraag niet overal de doopzeel bij en je loopt ook niet het risico dat de opgegeven doopzeel later vals blijkt. Dan kan er ook ineens veel minder lekken en hoeft er dus minder schade door lekken opgelapt te worden.

Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, heel moeilijk. Datagraaien kan, dus het moet, dus zijn de probleemveroorzakers heilig en moet er extra veel moeite gestopt worden in proberen de nare gevolgen een beetje in te perken.
29-03-2014, 11:41 door superglitched - Bijgewerkt: 29-03-2014, 11:51
Big data, big brother. Kan uiteraard aan mij liggen, maar ik snap de connectie totaal niet tussen identiteitsfraude en bijhouden wanneer iemand een verhuisbeweging maakt. En al die overige genoemde indicatoren lijken me voornamelijk een speld in een hooiberg. Het naar mijn inziens beter uitbesteed aan een stel psychologen en criminologen die exact kunnen achterhalen hoe een fraudeur denkt, en welk patroon terugkomt, dan een stel security of IT experts die vanuit de techniek denken i.p.v. hoe een fraudeur denkt.
29-03-2014, 11:48 door Anoniem
Overheid en Hackathon?? Is dat dan Ethical?

Dan gaat Opstelten er toch zeker wel bij staan om iedereen te arresteren die zich aanmeldt....
29-03-2014, 13:08 door Fwiffo
De oplossing zit al in de probleemomschrijving. Gebruik DigiD minder vaak en ga eventueel terug naar papier. Denk verder niet alleen aan de beveiliging aan de kant van de overheid, maar kijk ook of de burger in staat is zijn eigen computer goed te beveiligen en wat de impact is als die burger daarin faalt.
29-03-2014, 20:26 door Anoniem
Daarnaast is er ook nog een prijs van 500 euro voor het meest spectaculaire of anderszins in het oog springende idee.

Misschien niet spectaculaire maar gewoon terug naar het loket met je id kaart
31-03-2014, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Overheid en Hackathon?? Is dat dan Ethical?

Dan gaat Opstelten er toch zeker wel bij staan om iedereen te arresteren die zich aanmeldt....

Misschien eerst even kijken wat een Hackathon is ??? Geen hack-feestje maar een collaboraie-model.
01-04-2014, 11:50 door Anoniem
Hackaton?
Ach, baat het niet dan schaad het niet.
Ben benieuwd of er wat uit gaat komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.