image

Terreurdreiging Nederland al 3 jaar beperkt

maandag 8 oktober 2012, 13:25 door Redactie, 14 reacties

Het dreigingsniveau van terrorisme is al drie jaar in Nederland 'beperkt', wat betekent dat de kans op een terroristische aanslag momenteel gering is, maar niet is uit te sluiten. Eind 2009 werd het dreigingsniveau door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van substantieel naar beperkt verlaagd. Vandaag werd het dertigste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland naar de Tweede Kamer gestuurd en de situatie is sinds 2009 onveranderd.

In totaal zijn er vier dreigingsniveaus, waar 'minimaal' het laagst is, gevolgd door beperkt, substantieel en kritiek. In het geval van een beperkt dreigingsbeeld worden er geen nieuwe trends of fenomenen waar een dreiging vanuit gaat, zijn de activiteiten van terroristische netwerken belemmerd en wordt Nederland niet of nauwelijks genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.

Dreiging
"De dreiging blijft voornamelijk jihadistisch van aard. In jihadistische optiek is Nederland een legitiem doelwit. Dat is de afgelopen maanden niet veranderd.", aldus de NCTV. In vorige dreigingsbeelden werd ook nog de rol van het internet genoemd als plek voor de verspreiding van propaganda, maar dit keer is er geen enkele referentie naar het 'web'.

"Tot slot zijn er geen aanwijzingen voor een terroristische dreiging uit andere ideologische hoeken dan vanuit het jihadisme tegen Nederland. Ervaringen uit het buitenland tonen echter aan dat ook met deze mogelijkheid rekening moet worden gehouden."

Reacties (14)
08-10-2012, 13:42 door _Peterr
Beperkt..... En dan nog steeds miljarden uitgeven aan Terroristenbestrijding.
08-10-2012, 13:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-10-2012, 14:04 door Bert de Beveiliger
@snorkel: de kans dat iemand een trein opblaast is altijd aanwezig maar zeer, zeer klein (onwaarschijnlijk zelfs). is het het dan waard om er miljarden tegenaan te gooien, waarna iemand vervolgens een autobom op de snelweg parkeert? Moeten we dan nog meer miljarden ertegenaan gooien om te voorkomen dat iemand dat doet? En dan: dan bedenkt iemand dat je gifgas in de metrotunnels kan spuiten, of dat je een dijk vlakbij Amsterdam kan doorsteken, of dat je ....

Bruce Schneier heeft hiervoor een prachtige term: security theater.

Beperkt is dus hetzelfde als normaal, alleen nu kost het heel veel geld.
08-10-2012, 14:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-10-2012, 15:40 door Anoniem
Tja, bij iedere risico analyse bereken je in hoeverre de eventuele schade in verhouding staat tot de kosten van de te nemen maatregel. Als een schade 10000 euro bedraagt gaat geen enkel weldenkend mens 10 miljoen aan maatregelen uitgeven. Of er moet een hele bedrijfstak in leven gehouden worden natuurlijk.
Maar goed, er kan makkelijk bezuinigd worden op al die anti-terreur maatregelen. Blijft er misschien ook nog wat over voor de zorg voor onze bejaarden en zieken.
08-10-2012, 15:43 door Skizmo
Terreurdreiging Nederland al 3 jaar beperkt
Dat komt omdat de dreiging al 100 jaar NIET BESTAAND is.
08-10-2012, 15:51 door Mysterio
Door Hugo:
Door snorkel:
en als er dan een trein opgeblazen zou worden?
zou je dan mekkeren over de laksheid van de regering die geen cent over heeft voor veiligheid van de burger?
Wat een paranoïde doomdenkerij. Met die houding kan je aan alles wel miljarden uitgeven.
En een trein opblazen kan altijd wel, hoeveel geld je ook uitgeeft aan terrorismebestrijding.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat je niet veilig met de trein kon omdat er een kans tot gijzeling was.

Terrorismebestrijding is voornamelijk een gezamenlijk 'project' waarbij informatie wordt gekocht en verkocht en aan de hand van die informatie worden middelen en diensten aangeschaft en ingeschakeld. Het is moeilijk om de exacte cijfers te laten zien, want bij het openbaren van resultaten loop je risico om de lopende onderzoeken te hinderen.

Ik vrees dat er geen ontkomen aan is om te investeren in terrorismebestrijding. Het gaat verder dan terroristen tegenhouden bij de grens... Het gaat zelfs zo ver dat de vermeende terrorist in zijn eigen huis niet meer veilig is. Terug-terroriseren als het ware.

Werkt het? Ja, ik denk het wel. Al is het maar dat als er een acute dreiging ontstaat er snel geschakeld kan worden. Het is ook het beeld wat je uitstraalt: Een zwakke prooi is een makkelijke prooi. Kan het beter? Ja! Ik snap nog steeds niet dat men brave burgers het leven zuur maakt onder het kopje terrorisme. De echte terrorist stop je niet door babyvoeding af te pakken op Schiphol.
08-10-2012, 16:01 door User2048
Door _Peterr: Beperkt..... En dan nog steeds miljarden uitgeven aan Terroristenbestrijding.

Of is de dreiging juist beperkt doordat we veel uitgeven aan de bestrijding ervan?
08-10-2012, 16:42 door Preddie
Door User2048:
Door _Peterr: Beperkt..... En dan nog steeds miljarden uitgeven aan Terroristenbestrijding.

Of is de dreiging juist beperkt doordat we veel uitgeven aan de bestrijding ervan?


Als je dit kan meten mag je het zeggen! immers; meten is weten.......
08-10-2012, 16:49 door Preddie
Door snorkel:
Door _Peterr: Beperkt..... En dan nog steeds miljarden uitgeven aan Terroristenbestrijding.

en als er dan een trein opgeblazen zou worden?
zou je dan mekkeren over de laksheid van de regering die geen cent over heeft voor veiligheid van de burger?
maw..damned if they do,damned if they don't..

Ik zou zeggen, laat maar gebeuren dan. Blaas die trein maar op dan, de kans dat je de Jackpot van de staatlotterij wint is groter dan dat wordt getroffen door een terroristische aanslag ....

De inzet op Terreurbestrijding is niet helemaal juist, ik denk dat het beter is als je gewoon inzet op algehele veiligheid en daar val terreurbestrijding onder.

Want net als bij andere zaken in beveiliging is het nooit het doel om iets 100% te beveiligen, maar het risico terug te brengen tot een acceptabel niveau. Daarnaast moet je altijd in je achterhoofd houden dat emoties misbruikt kunnen worden voor het invoeren van controversiële maatregelen. Angst is één van die emoties en deze wordt vaak misbruikt, kijk maar eens goed naar 9-11. Mensen moeten door hele scanners heen, terwijl ik me geen andere gelijk waardige voorbeelden kan indenken waarop aanslagen zijn gepleegd...... ?
08-10-2012, 17:04 door RickDeckardt
Mooi stukje hier http://www.washingtonsblog.com/2011/06/fear-of-terror-makes-people-stupid.html
met een prachige quote:
You are 8 times more likely to be killed by a police officer than by a terrorist
09-10-2012, 01:18 door Patio
Klopt. Amerikaanse agenten zijn gemiddeld 8 keer gevaarlijker dan Europese, beste Rick.
09-10-2012, 15:57 door Anoniem
Ach in de echte terroristen tijd (RMS, Rote Armee Fraction, Brigatta Rossa, Ghadaffi etc. etc.) was het ook allemaal niet zo 'belangrijk', echter nu onze politici regelmatig naar China reizen om daar over de 'mensenrechten' te praten, komen ze altijd terug met privacy beperkende maatregelen en het idee nog een paar honderd camera's te plaatsen...., je zou bijna zeggen dat China tegenwoordig het grootste machtsblok vertegenwoordigd.... (Zucht, slaap lekker verder!)
10-10-2012, 10:59 door Anoniem
Hoho, we hebben net een nieuw gebouw neergezet voor Binnenlandse Zaken.
Het is niet de bedoeling dat dat gebouw leeg komt te staan, af en toe een dreiging is heel goed voor de handel en werkgelegenheid.
Meer controle is meer werk en inkomsten.

Vrede en veiligheid is niet de weg, dat moeten we niet willen met zijn allen, we hebben schaduwcontracten met amerika (bewust geen hoofdletter) dat we een x aantal wapens / tasers / technologie afnemen dus meer geld naar terrorismebestreiding.

Minder dan beperkt gaat het niet worden . . .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.