image

VS bestempelt plan “Schengen Cloud” als oneerlijke concurrentie

maandag 7 april 2014, 12:14 door Redactie, 25 reacties

Amerikaanse lobbyisten reageerden afgelopen vrijdag heftig op de plannen voor een Europees communicatiesysteem. Dit systeem zou moeten voorkomen dat mail en telefoon in de toekomst door de NSA kan worden afgeluisterd. De Amerikanen waarschuwen nu dat een dergelijk systeem in strijd is met de handelsverdragen.

De Amerikaanse handelslobby US Trade Representative (USTR) noemt de maatregel “draconisch” en is bang dat wanneer Brussel de plannen goedkeurt Amerikaanse bedrijven een enorme financiële deuk zullen oplopen.

"Recente voorstellen van de Europese Unie voor een Europa- only netwerk, door voorstanders ook wel Schengen Cloud genoemd, kunnen leiden tot uitsluiting of discriminatie van buitenlandse dienstverleners die dergelijke netwerkdiensten aanbieden of daarvan afhankelijk zijn", zegt USTR in haar jaarlijkse verslag.

In de nasleep van de NSA schandalen is Europa, en dan met name Duitsland en Frankrijk, op zoek naar een manier om meer greep te krijgen op hun eigen netwerken zonder afhankelijk te zijn van bemoeizuchtige tussenpersonen.

Zo bereikte de verontwaardiging in Duitsland over de afluisterpraktijken vorige maand een hoogtepunt toen Der Spiegel openlijk de vraag stelde “of het inmiddels geen tijd was voor een formeel spionage onderzoek" nadat bekend werd dat het Britse GCHQ Duitse internetbedrijven had geïnfiltreerd en de NSA informatie over de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een speciale “Target Knowledge Database" had opgeslagen.

De Amerikaanse handelslobby is faliekant tegen de voorstellen van het Duitse Deutsche Telekom om voortaan te vermijden dat communicatie via de Verenigde Staten loopt. Ze zijn van mening dat deze maatregel Europese bedrijven een oneerlijk voordeel ten opzichte van hun Amerikaanse collega’s geeft.

Vergelijkbare kritiek werd eerder door de USTR geuit richting een andere Amerikaanse bondgenoot, Canada. De USTR klaagde toen over privacyregels in de Canadese provincies British Columbia en Nova Scotia, die niet toestaan dat overheidsinstellingen gegevens van de Canadezen in het buitenland opslaan en inzien.

Reacties (25)
07-04-2014, 12:25 door Anoniem
Tja, zelf vals spelen en gaan piepen als anderen daar wat aan willen doen.

Pot en de ketel...
07-04-2014, 12:32 door Anoniem
Misschien moeten die Amerikaanse bedrijven eens te rade gaan bij de wetgever die de patriot-act heeft geschapen.
Zo lang geheim datagraaien mogelijk is door U S A burgers en bedrijven op niet U S A burgers en bedrijven zal dit wel door blijven gaan.

Ik zeg, meer EU initiatieven waar geen Amerikaan aan te pas komt!
07-04-2014, 12:33 door Anoniem
En wat hebben wij te maken met wat de USTR er van vind? Het intresseert ons toch ook niet dat Noord Korea vind...

De VS heeft zich nog nooit iets aangetrokken van onze wetgeving is gebleken en ziet ons blijkbaar niet als bondgenoten maar potentiele vijanden...

"De Amerikaanse handelslobby is faliekant tegen de voorstellen van het Duitse Deutsche Telekom om voortaan te vermijden dat communicatie via de Verenigde Staten loopt."

Ok gelijke monikken, gelijke kappen... We willen graag dat een groot deel van het verkeer van de VS door Europa loopt en we tappen alles af, anders geeft dit oneerlijk concurrentie voordeel voor amerikaanse bedrijven.
07-04-2014, 12:44 door User2048
Als Europese landen elkaar bespioneren en de gegevens doorsluizen naar de VS (zoals nu ook gebeurt) dan biedt een eigen Europees netwerk geen soelaas.
07-04-2014, 12:48 door Walter
Tjah, wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.
07-04-2014, 13:09 door Anoniem
Je vraagt je af of die lui de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd. Hoe lang verwachten ze dat andere landen het wangedrag van amerikanen blijven tolereren? Verder wat Walter zegt.
07-04-2014, 13:11 door Anoniem
Eerlijke concurrentie bevorderen kan je mede bewerkstelligen door de mogelijkheden van en de risico's op economische spionage te verkleinen.
07-04-2014, 13:27 door Anoniem
Oneerlijke concurrentie bestaat niet.
07-04-2014, 13:38 door Anoniem
"Als Europese landen elkaar bespioneren en de gegevens doorsluizen naar de VS (zoals nu ook gebeurt) dan biedt een eigen Europees netwerk geen soelaas."

Risico's kan je verminderen, je zult ze nooit geheel uitsluiten. Verder is het ook als sanctie middel handig; laat Amerikaanse bedrijven maar voelen wat de gevolgen zijn van al het data graaien door de Amerikaanse overheid.
07-04-2014, 13:40 door Anoniem
Lachwekkend dit, in plaats van met de vinger naar de veroorzaker te wijzen, met de vinger naar het slachtoffer wijzen dat zich nu wil gaan verdedigen. Erg kinderachtig, altijd de ander de schuld willen geven. Wellicht zijn ze boos omdat ze nu minder gemakkelijk Europese bedrijfsgeheimen kunnen stelen; boos zijn prima, maar zeg dan niets en wees blij dat je er al die jaren je voordeel mee hebt kunnen doen.

En dan ook nog over oneerlijk durven te beginnen...
07-04-2014, 14:14 door Anoniem
Big data - EU version
07-04-2014, 14:52 door Anoniem
Natuurlijk moet de USTR bij USgov gaan klagen en niet bij Europa.
07-04-2014, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: En wat hebben wij te maken met wat de USTR er van vind? Het intresseert ons toch ook niet dat Noord Korea vind...

Lees je eens in in wat de TTP van plan is. Amerikaanse bedrijven kunnen daarin soms zelfs Europese landen aanklagen als hun wetten hen niet bevallen. Omdat het een verdrag is, gaan die afspraken boven nationale wetten. Niet voldoen aan die wensen van die bedrijven is een economisch delict en kan ervoor zorgen dat er strafmaatregelen door de wereld handelsorganisatie worden ingesteld tegen dat land.

Peter
07-04-2014, 15:46 door Anoniem
VS == Vals Spelen
07-04-2014, 16:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-04-2014, 16:47
[Verwijderd]
07-04-2014, 17:04 door Anoniem
Door User2048: Als Europese landen elkaar bespioneren en de gegevens doorsluizen naar de VS (zoals nu ook gebeurt) dan biedt een eigen Europees netwerk geen soelaas.

Door Peter V.: Dan stel ik voor dat deze Cloud in een land aanwezig is waar het minste wordt getapt.
Dus geen Nederlandse deelname hierin.

OF ... Is dit niet weer een mooi toeneelstukje om 'het publiek' in 'de waan' te brengen ?!
07-04-2014, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: "Als Europese landen elkaar bespioneren en de gegevens doorsluizen naar de VS (zoals nu ook gebeurt) dan biedt een eigen Europees netwerk geen soelaas."

Risico's kan je verminderen, je zult ze nooit geheel uitsluiten. Verder is het ook als sanctie middel handig; laat Amerikaanse bedrijven maar voelen wat de gevolgen zijn van al het data graaien door de Amerikaanse overheid.
Met name dit laatste (sanctie middel) is het enige dat ueberhaupt ooit zou kunnen gaan werken. Daarvoor zijn ze (blijkbaar) gevoelig. Dus de volgende keer zullen ze in ieder geval nog een keer extra nadenken voordat ze een dergelijk (vijandig) initiatief tegen hun bondgenoten opnieuw zullen doen. Je zult nu zien dat die Amerikaanse bedrijven tegen hun eigen overheid gaan klagen over de NSA, en met allerlei eisen gaan komen om dat gedrag aan banden te leggen.
Als iets eenmaal geld kost.....

Probleem is natuurlijk dat er kans ik op tegen sacties. En gaat de EU dan voet bij stuk houden........
07-04-2014, 19:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2014, 20:53 door Eric-Jan H te D
Toevallig net een docu gezien aangaande lobbycircuits en de uithollende werking daarvan op de democratie. Eén van de instituten in de VS is "The U.S. Chamber of Commerce. Zij krijgen miljoenen van multinationals om onder andere verkiezingscampagnes te ondersteunen. Welke bedrijven en welke doelen, dat onttrekt zich geheel aan de openbaarheid, door het tussenvoegen van de "The U.S. Chamber of Commerce".
.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1407990. (Tegenlicht 30 maart 2014)
07-04-2014, 21:26 door Anoniem
Door Anoniem:Dus de volgende keer zullen ze in ieder geval nog een keer extra nadenken voordat ze een dergelijk (vijandig) initiatief tegen hun bondgenoten opnieuw zullen doen.
Welnee. Die gasten hebben zo'n plaat voor hun kop, dat ze dat gewoon blijven doen als ze de kans krijgen. Arrogantie raak je op deze manier niet kwijt hoor, ze broeden er nu op om het nog slimmer aan te pakken. De enige gevoelige plek is hun portemonnee, dus geen diensten meer afnemen en hun computers en besturingssysteem zeker links laten liggen.
Daarom vind ik het zo mooi, dat die nsa-gegevens gedoseerd worden toegediend. Zo moeten ze iedere keer weer door het stof en ik hoop, dat dat nog heel lang door blijft gaan. Pas dan gaan ze een toontje lager zingen.
07-04-2014, 22:49 door Anoniem
Door Peter V.: Ik ben nu bezig mij te oriënteren op Owncloud. Als je zelf geen server hebt kun je de data laten hosten op een Europese (lees niet-Nederlandse) Provider. Meer info: http://owncloud.org/

sure, lees nog eens goed waar het ontwikkeld wordt.
Welk netwerk ge je gebruiken om buiten NL te komen? Am-six zeker.
http://www.nu.nl/economie/3587543/ams-ix-mag-amerika.html
08-04-2014, 01:38 door Anoniem
Het was ozo......"gezellig".
08-04-2014, 09:16 door Anoniem
De Amerikaanse handelslobby is faliekant tegen de voorstellen van het Duitse Deutsche Telekom om voortaan te vermijden dat communicatie via de Verenigde Staten loopt. Ze zijn van mening dat deze maatregel Europese bedrijven een oneerlijk voordeel ten opzichte van hun Amerikaanse collega’s geeft.

"Een oneerlijk voordeel ten opzicht van hun Amerikaanse collega's" - Ik wist niet dat bedrijven tegenwoordig collega's van elkaar zijn? Wordt concurrentie tussen bedrijven juist niet bevorderd?

Verder ben ik van mening dat Amerika hun zaken op orde moet krijgen en zich niet almachtig moet voelen over anderen als ze willen handelen met andere landen. Ze denken dat ze alles kunnen maken en dat moet een keer stoppen. "Everything good must come to an end eventually." Dit geldt overigens ook voor andere landen die zo denken.
08-04-2014, 23:22 door Anoniem
Die reactie van die amerikaanse handelslobby zegt veel over hoe erg verwend ze altijd zijn geweest.
Tis hoog tijd dat privacy vraagstukken als mainstream aanvaard onderwerp behandeld gaan worden.
Eigen cloud thuis ?? Heeft er iemand ervaring hoe een leek dat kan opbouwen ?
10-04-2014, 18:47 door Anoniem
Heeft iemand al eens gedacht aan het opvragen van alle telefoongegevens van Amerikanen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.