image

Privacywaakhond Obama wil dat afluisterprogramma NSA meteen beëindigd wordt

donderdag 10 april 2014, 14:54 door Redactie, 0 reacties

David Medine, voorzitter van de Privacy and Civil Liberties Oversight Board, zei afgelopen dinsdag in een telefonisch interview met Ars Technica dat het bureau de ogen niet kon sluiten voor de openbaarmaking van de NSA praktijken inzake het verzamelen de metagegevens van elk telefoongesprek van en naar de Verenigde Staten.

Medine was pas een week werkzaam als voorzitter toen de Guardian begon met het publiceren van de Snowden stukken. "Gedurende mijn eerste werkweek vroegen we om een verklaring van het ministerie van Justitie. In de derde week zaten we met de president in de Situation Room" aldus Medine.

Zes maanden na de openbaarmaking bracht het bureau een vernietigend rapport uit, waarin betoogd werd dat de NSA onmiddellijk moest stoppen met het onderscheppen van de gegevens van de telefoongesprekken van en naar de Verenigde Staten omdat het op grondwettelijke bezwaren stuitte.

Hoewel de conclusies van het bureau niet bindend waren reageerde Obama reageerde positief en verklaarde hij stappen te zullen ondernemen om het grootste spionageprogramma ooit aan het licht gekomen te ontmantelen.

Op de vraag of de overheid hiervoor wel echt de benodigde stappen neemt of dat de toezegging om het programma te stoppen slechts een zoethoudertje was antwoord Medine: "Het belangrijkste is dat we stoppen met het verzamelen van de informatie.” "Het klinkt alsof er een verplichting is aangegaan, hopelijk duurt de overgangsperiode niet lang."

Er zijn inmiddels meer dan twee dozijn wetsvoorstellen ingediend om het programma te beëindigen maar voorlopig gaat het verzamelen nog onverminderd door. Onlangs gaf Obama nog toestemming om het huidige programma met 90 dagen te verlengen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.