image

Verenigde Staten weigeren Angela Merkel inzage in NSA-dossier

vrijdag 11 april 2014, 12:11 door Redactie, 4 reacties

De Verenigde Staten weigeren de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage in haar eigen NSA-dossier. Ook weigert Washington antwoord te geven op formele vragen uit Duitsland over activiteiten van de NSA, zo meldt de Guardian.

Bezoek

Merkel zal over 3 weken een bezoek aan de Verenigde Staten brengen. Het is het eerste bezoek sinds gebleken is dat de NSA de mobiele telefoon van Angela Merkel afluisterde.

In oktober 2013 heeft Obama Angela Merkel persoonlijk verzekerd dat de VS haar gesprekken niet langer afluistert en ook dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren. Washington heeft echter nog altijd geen antwoord gegeven op de vragen die vanuit Berlijn gesteld werden na de eerste Snowden onthullingen in juni vorig jaar. Dit was maanden voordat het afluisteren van de telefoon van Merkel bekend werd.

De Amerikanen hebben ook geweigerd een wederzijdse "no-spy" overeenkomst met Duitsland af te sluiten. De weigering van de Amerikanen is deels gebaseerd op het feit dat Berlijn niet bereid, of niet in staat, is om het materiaal dat volgens de Amerikanen nodig is voor een dergelijke overeenkomst te delen.

De op stapel zijnde face-to-face ontmoeting tussen de twee wereldleiders is bedoeld om tot een verzoening te komen, maar de houding van de Verenigde staten lijkt dit proces nu te bemoeilijken. Een hoog geplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris ontkent echter dat de controverse omtrent het afluisteren het bezoek van Merkel zou overschaduwen.

"Gezien het feit dat we al een dialoog over deze kwesties in via inlichten- en diplomatieke kanalen hebben en gezien de andere kritieke punten die de twee leiders zullen moeten bespreken, waaronder TTIP [handelsbesprekingen] en de Oekraïne, verwacht ik niet dat de NSA problemen een groot onderdeel van de besprekingen tussen bondskanselier Merkel en president Obama zullen zijn," aldus de functionaris.

Duitsland

Hoewel de Snowden onthullingen al enige tijd gelden plaatsvonden wordt in Duitsland nog altijd heftig over het onderwerp gedebatteerd. Zo nam afgelopen woensdag de voorzitter van de onderzoekscommissie naar de NSA praktijken nog ontslag als gevolg van een meningsverschil over de vraag of Snowden moet worden uitgenodigd als getuige. Linkse politici dringen er op aan dat de klokkenluider moet worden uitgenodigd om te getuigen maar de christen-democraat Clemens Binninger vond dit niet nodig, met als argument dat de belangrijkste informatie al publiek beschikbaar is.

De details van het bezoek van Merkel aan de Verenigde Staten zijn niet publiekelijk bekend, maar de Guardian gaat er vanuit dat ze op 1 mei voor een 2-daags verblijf in Washington zal arriveren met als hoofddoel een ontmoeting met Obama op het Witte Huis op 2 mei. De ontmoeting zal gevolgd worden door een gezamenlijke persconferentie.

Reacties (4)
11-04-2014, 13:02 door Anoniem
Heel mooi, maar wel tegelijkertijd vragen of ze de USA kunnen steunen om Rusland sancties op te leggen => http://www.nu.nl/buitenland/3749279/obama-belt-merkel-sancties-rusland.html

Zo krijg je zaken voor elkaar!
11-04-2014, 13:19 door Britec09
Kunnen jullie dit alsjeblieft even doorlezen ik zie hier een paar fouten
11-04-2014, 13:32 door johanw
In plaats van Rusland te dreigen met sancties omdat ze op de Krim hetzelfde doen als wij in Bosnie en Servie zou Merkel beter eens over sancties tegen de USA kunnen beginnen.
12-04-2014, 18:14 door Anoniem
hele goeie johanw, jij hebt ook bij mij een lampje laten branden!
sancties tegen de USA.

Het word tijd dat er maar eens aan het licht gaat komen bij welke bedrijven de NSA in Nederland al geinfiltreerd bespioneerd heeft. Het is onmogelijk dat ze ons Nederlands overslaan, het meeste naiefste volk dat op deze aarde leeft.
En zeker wel al bij beide burenlanden zijn geweest, (België en Duitsland)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.