image

Amerikaanse belastingdienst mist deadline Windows XP

zondag 13 april 2014, 12:34 door Redactie, 12 reacties

Het is de Amerikaanse belastingdienst (IRS) niet gelukt alle systemen voor de einddatum van Windows XP te migreren.

Voor wie het gemist heeft: Microsoft beëindigde op 8 april het support op het bijna 13 jaar oude besturingssysteem Windows XP. Zonder beveiligingsupdates zijn Windows XP systeem kwetsbaar voor cybercriminelen.

Hoorzitting

Tijdens een hoorzitting die afgelopen maandag plaatsvond vroeg de voorzitter, Ander Crenshaw, zich af waarom er niet geüpgraded is naar Windows 7. "Nu komen we erachter dat het $ 30.000.000 gaat kosten om naar naar Windows 7 te migreren, terwijl Microsoft al in 2008 kondigde dat het zou stoppen met het ondersteunen van Windows XP in 2014", aldus Crenshaw.

Volgens de IRS zijn er binnen de organisatie ongeveer 110.000 Windows computers en laptops. Daarvan zijn er 52.000, ongeveer 47%, inmiddels geüpgraded naar Windows 7. De rest draait nog op het verouderde, en inmiddels gepensioneerde, Windows XP.

John Koskinen, het hoofd van de IRS, verdedigde de onvoltooide migratie met het argument dat hij vanwege bezuinigingen $ 300.000.000 aan ICT-verbeteringen had moeten opschorten. Een daarvan was de migratie van XP naar Windows 7. Maar hij benadrukte dat de migratie toch moet worden afgerond. "Anders eindigen we met een onstabiele omgeving op het gebied van beveiliging”, aldus Koskinen.

Custom Support

Een deel van de gereserveerde $ 30.000.000 is bestemd voor het Microsoft Custom Support programma. Dit is het programma dat alsnog patches uitbrengt voor kritieke beveiligingslekken in Windows XP.

Analisten merkten eerder dit jaar op dat Microsoft de prijzen voor Custom Support drastisch verhoogd heeft. Eerst gold er een maximum van $ 200.000 per klant voor het eerste jaar. Nu onderhandelt Microsoft elk contract afzonderlijk en wordt er een gemiddelde van $ 200 per computer voor het eerste jaar in rekening gebracht.

Uitgaande van die cijfers en het aantal pc’s van de IRS dat nu nog op XP draait zou de IRS $ 11.600.000 aan Microsoft moeten betalen voor één jaar Custom Support. De resterende $ 18.400.000 zal vermoedelijk worden gebruikt om nieuwe pc's kopen.

De IRS is niet de enige overheidsinstantie die betaalt voor verlenging van het support op Windows XP. De Britse overheid betaalt Microsoft meer dan 5,5 miljoen pond voor patches gedurende de komende 12 maanden.

Nederland

In Nederland is bijvoorbeeld op initiatief van de vijf grootste gemeenten, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de VNG is op 9 april 2014, een ondersteuningsovereenkomst met Microsoft afgesloten voor de periode van één jaar, ten behoeve van de migratie van Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. Deze overeenkomst is niet alleen bedoeld voor de gemeentelijke overheid, maar ook voor andere decentrale overheden zoals waterschappen, provincies en gemeenschappelijke regelingen.

Voor de ondersteuning is door de VNG in totaal een maximaal bedrag gereserveerd van € 1,1 miljoen. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven stellen zich garant voor dit bedrag. Den Haag is mede initiatiefnemer achter de overeenkomst. Den Haag wil hiermee het belang benadrukken van de collectieve benadering binnen de gemeentelijke markt op het vlak van informatieveiligheid.

Reacties (12)
13-04-2014, 13:25 door Anoniem
Waarom geen opensource in de US,voor de belastingdienst?.
Dat kost veel minder geld,zo kan je in een klap een hoop bezuinigen.
Zo hou je de financien ook een beetje meer op orde.
In de VS is het al een zooitje,met de financien Amerika heeft toch vorig jaar een economische Blackout gehad?,of hoe dat dan heet?.
13-04-2014, 13:44 door Anoniem
Ik denk dat je dan ook aardig wat kosten kwijt bent om iedereen op Linux cursus te sturen daarnaast draaien er gewoon niet genoeg applicaties in een open source opgeving.
13-04-2014, 13:58 door Anoniem
tja domme amerikaan hé
13-04-2014, 14:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-04-2014, 14:21
[Verwijderd]
13-04-2014, 18:01 door Anoniem
Open source dat is toch in het nieuws met heartbleed.... 2 jaar open en bloot zonder dat iemand dat in de gaten heeft.
13-04-2014, 21:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-04-2014, 21:30 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-04-2014, 22:53
[Verwijderd]
14-04-2014, 00:02 door mcb - Bijgewerkt: 14-04-2014, 00:09
Door Krakatau:
Door Anoniem: Ik denk dat je dan ook aardig wat kosten kwijt bent om iedereen op Linux cursus te sturen daarnaast draaien er gewoon niet genoeg applicaties in een open source opgeving.

Voor normaal gebruik van Linux hoef je niet op cursus hoor:
- gewoon inloggen (bv. naam en wachtwoord intikken);
- ergens op klikken om een tekstverwerker of spreadsheet programma op te starten;
- aan het werk.

LibreOffice lijkt voldoende op bv. MS Office en de erachter liggende concepten zijn hetzelfde, dat went dus snel....
....En er is een gratis Linux cursus beschikbaar ....
....Dus wat zou de goedkoopste oplossing zijn? Grof geld uitgeven aan nieuwe Windows licenties en nieuwe versies van applicaties (want de oude voldoen natuurlijk niet meer of draaien niet meer goed, onder de nieuwe Windows), of gratis Open Source Linux en applicaties gaan gebruiken....
Het ligt iets gecompliceerder denk ik.
Inderdaad kunnen sommige users met een simpele cursus linux worden bijgespijkerd.
Daarentegen ken ik genoeg users die al schrikken van een schermpje dat een andere kleur heeft, laat staan een ander OS.

De verloren arbeidstijd (uurloon) voor de cursus alleen al is meer dat de te besparen licentiekosten.

Alleen de IT-afdeling, die zal wel moeten overschakelen van beheer van Windows naar beheer van Linux. Maar alla, het is hun vak, dat moet toch wel lukken?
Omschakelen op zich is niet moeilijk (heb zelf al met linux server en clients zitten spelen).
Als ik naar mezelf kijk hoeveel tijd het gekost heeft om alleen al MS gecertificeerd te worden en dan dusdanig veel linux kennis op doen om:
- geen noob te wezen (er zijn al genoeg beheerders die denken e.e.a. te weten maar waarbij toch diepgaande kennis ontbreek)
- in staat te zijn diep in het systeem te duiken om te achterhalen wat users nu weer gesloopt hebben
- vervolgens users uitleggen hoe het wel werkt
dan zie je snel het verschil tussen iemand die even een paar cursusjes gedaan heeft en iemand met (paar jaar) ervaring.
14-04-2014, 10:53 door Anoniem
In Nederland is de belastingdienst er wel wel in geslaagd de migratie naar W7 zo goed als af te ronden. Er was een laatste vertraagde (brand fabriek) batch Lenovo laptops die vorige week gearriveerd is en nu uitgedeeld wordt. Zo'n 100 apparaten worden niet geupdate maar zijn wel geïsoleerd van het netwerk en communiceren niet meer naar buiten. Draaien processen op die niet op w7 draaien en die of al niet meer actueel zijn maar nog wel moeten draaien voor bezwaartermijnen of backup of die er na 2014 toch al uit gaan vanwege veranderde regelingen. Blijven alleen nog een paar tiental apparaten over die bij (langdurig) zieke medewerkers thuis staan. Die worden omgeruild bij beterschap of eerste huisbezoek leidinggevende.
14-04-2014, 13:33 door Anoniem
Tja als iedereen alleen al angstig wordt als er zoiets als Linux wordt gezegd. Blijven van hangen aan het miljarden verslindende bedrijf genaamd MS...

Een IT'er met ballen is moeilijk te vinden denk ik
14-04-2014, 21:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-04-2014, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Tja als iedereen alleen al angstig wordt als er zoiets als Linux wordt gezegd. Blijven van hangen aan het miljarden verslindende bedrijf genaamd MS...

Een IT'er met ballen is moeilijk te vinden denk ik

Als Linux net zo populair wordt als Android dan zie ik de Malware bui al hangen... :(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.