image

VS bedankt Nederland voor hulp bij onderzoek naar Zeus-bende

maandag 14 april 2014, 15:58 door Redactie, 0 reacties

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft het Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Nationale Recherche bedankt voor het onderzoek naar een bende cybercriminelen die via de Zeus-malware miljoenen dollars van online bankrekeningen van bedrijven roofde.

Onder de slachtoffers bevonden zich een bedrijf en een bank uit Nebraska. "Dit toont de wereldwijde omvang van cybercrime en de grote dreiging voor onze financiele infrastructuur. We zijn dankbaar voor de samenwerking met onze internationale en federale opsporingspartners in deze complexe zaak", aldus procureur-generaal Deborah Gilg.

Malware

De bende besmette duizenden computers van bedrijven met de Zeus-malware en kreeg zo toegang tot wachtwoorden, pincodes, tokens en bankrekeningnummers. De gestolen inloggegevens werden vervolgens gebruikt om op de rekeningen in te loggen en geld van slachtoffers naar de rekeningen van katvangers over te maken. De katvangers moesten een deel van het geld opnemen en naar de bendeleden in het buitenland overmaken.

In totaal werden er in de zaak negen verdachten aangeklaagd. Zes van de verdachten, vijf Oekraïners en een Rus, zijn met naam bekend. Twee van hen werden onlangs door de Britse autoriteiten uitgeleverd. De overige zeven bendeleden zijn nog altijd voortvluchtig.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.