image

Nederlandse student verkoopt privégegevens voor 350 euro

dinsdag 15 april 2014, 14:49 door Redactie, 2 reacties

Een Nederlandse student heeft een jaar aan privégegevens voor 350 euro verkocht. Shawn Buckles wilde met de veiling van onder andere zijn locatiegegevens, chatgesprekken, e-mails, consumentenvoorkeur, gedachten, kalender en surfgeschiedenis aandacht voor privacy en digitale burgerrechten vragen.

De actie van Buckles werd massaal door de media opgepakt. "Ik ben ze heel dankbaar, zij hebben bijgedragen aan de bewustwording die zo belangrijk is. Maar dit is pas het begin. De huidige discussie is bepalend voor de toekomst van alle komende generaties. Het gaat bepalen wie de macht van de toekomst heeft. Als wij ook online vrij willen zijn, zullen we daar iets voor moeten doen", zo laat de student weten.

Volgens Buckles is privacy essentieel voor het vormen van een eigen identiteit. "Het stelt ons in staat autonome keuzes te maken. Niet vrijheid van meningsuiting maar privacy is ons recht op vrijheid, want wat is vrijheid van meningsuiting waard als je niet vrij bent een mening te vormen?". De gegevens van Buckles werden voor 350 euro door het techblog The Next Web gekocht. De website wil de gegevens gebruiken voor privacygerelateerde lezingen tijdens een conferentie in Amsterdam.

Reacties (2)
16-04-2014, 07:54 door Anoniem
Shawn Buckles is zich in elk geval bewust van z'n actie, vele Nederlanders hebben geen idee van wat er achter de schermen gebeurt. Achter die schermen worden precies dezelfde gegevens gratis afgeroomd t.b.v. de opsporings- en andere overheidsdiensten.
16-04-2014, 10:06 door Anoniem
Dit is best wel een slimme zet van deze student. Nu gaat socialmedia-kuddevolk wellicht denken: Heeej wacht eens even, als deze student € 350 kan krijgen dan kunnen wij dat ook. Waardoor mensen voortaan geld willen zien voor hun privégegevens en het dus niet meer gratis weggeven. Dit kan wellicht een mentaliteit ommezwaai gaan veroorzaken, zeker indien dit proof of concept vaker succesvol wordt bewezen.

Maar ik vrees toch dat het kuddevolk te druk bezig is met tweeten dat ze chips eten of met selfies maken, dat ze dit soort nieuws helaas maar waarschijnlijk; gewoon zullen missen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.