image

App om zwakke plekken te melden wint Hackathon overheid

dinsdag 15 april 2014, 15:06 door Redactie, 1 reacties

Een applicatie waarmee burgers fraude en zwakke plekken in overheidssystemen bij de overheid kunnen melden heeft dit weekend een Hackathon gewonnen die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) was georganiseerd.

De Hackathon stond in het teken van concepten en oplossingen om identiteitsfraude tegen te gaan. De deelnemende teams kregen toegang tot geanonimiseerde datasets van verschillende basisregistraties, zoals de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens) en Register paspoort vermissing.

Vervolgens bekeken de teams of deze registraties goed in elkaar zitten en hoe deze beter gebruikt kunnen worden door zowel overheid als burgers om de identificatie van personen zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Winnaar

Team LUST, dat de applicatie bedacht om zwakke plekken binnen overheidssystemen te melden, werd door de jury als winnaar uitgekozen. Naast de hoofdprijs van 1.500 euro wordt het team ook betrokken bij de uitvoering van het meerjarenplan AntiFraude van het ministerie. De tweede prijs ging naar Ace of Spades voor hun registratiesysteem waarin de burger kan zien welke instelling informatie over hen opvraagt.

Milvum won de derde prijs met hun applicatie waarin de burger een watermerk op de kopie van zijn identiteitsbewijs kan zetten. De originaliteitsprijs ging naar Stein en Groentjes; in hun applicatie bepaalt de mate van gevoeligheid van persoonlijke informatie het aantal verificatiestappen voor de digitale identiteit van een persoon.

Uit de ingezonden concepten bleek dat veel teams meer inzage voor burgers in hun identiteitsgegevens willen, dat er sociale netwerken worden ingezet en informatie slimmer tussen overheidsinstanties gedeeld zou moeten worden.

Reacties (1)
15-04-2014, 16:50 door Anoniem
Zie je gelijk waar de prioriteiten van de overheid liggen. Hoofdprijs voor transparantie? Neuh, geld voor meer data verzamelen. Met een "app" dat zo te horen hetzelfde doet als een emailtje schrijven. En dan maar hopen dat er eens een ambtenaar een half oog open doet en wat nuttigs met zo'n melding doet. Nou, dat was dan weer inzichtelijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.