image

Stemcomputer trakteert kandidaten op voorkeurstem

donderdag 18 oktober 2012, 12:30 door Redactie, 6 reacties

De stemcomputers die tijdens de Belgische gemeente-, districts- en provincieraadsverkiezingen werden gebruikt hadden in sommige gevallen zo'n gevoelig touchscreen, dat sommige kandidaten op extra voorkeurstemmen werden getrakteerd en soms zelfs een zetel. Dat meldt De Standaard. Er waren al grote problemen tijdens de verkiezingen door de stemcomputers, waardoor er bij verschillende kantoren lange wachtrijen ontstonden.

Nu blijkt dat er ook bij het stemmen fouten zijn gemaakt. Volgens de Belgische krant waren de touchscreens te gevoelig. Kiezers die te hard of per ongeluk twee keer drukten op het stemveld voor een partij, gaven automatisch een kandidaat een voorkeurstem. Wie die gelukkige was, hing af van de plaats van dat veld op het computerscherm.

Probleem
"Inderdaad, twee getuigen hebben me dat verteld. Juridisch is er geen probleem, het gaat eigenlijk om een fout gebruik van de computer. Tussen de lijsten maakt het geen verschil, binnen de lijsten natuurlijk wel. Kiezers moeten wat aandachtiger zijn. Ze krijgen bovendien de kans om een eventuele foute stem te corrigeren", zegt Jacques Mahieu, die als voorzitter van de Antwerpse rechtbank het stemproces controleerde.

Door de fout zou de computer de CD&V met een vijfde zetel hebben geholpen, ten koste van de SP.A. Ook bij andere regio's in Vlaanderen deden de problemen zich voor, aldus De Standaard.

Met dank aan Swake voor de tip

Reacties (6)
18-10-2012, 13:11 door Goeroeboeroe
Ooooh, ik kan niet wachten tot ze in Nederland ook weer stemcomputers invoeren! Wat zullen de verkiezingen dan spannend worden. Niet alleen de uitslag, maar het wordt zelfs spannend waar ik op gestemd blijk te hebben! Als dat geen leuke reality show kan opleveren...
Prachtig argument trouwens. We gebruiken rotte stemcomputers en de kiezer moet maar opletten.
Als snelheid en bezuinigen dan echt het belangrijkste is, schaf dan gewoon verkiezingen af. (Overigens schijnen stemcomputers ook nog 'ns veel duurder te zijn dan het potlood.)
18-10-2012, 13:24 door Anoniem
En de kiescommissie maar volhouden dat die vervelende kiezer maar geen trillende handen moet hebben.

Er is hier overduidelijk door de stemmiddelen invloed uitgeoefend op het stemmen. Dit is niet acceptabel.

De uitslag moet nu ongeldig worden verklaard en er moet opnieuw gestemd worden, deze keer met behoorlijke stemmiddelen. Bijvoorbeeld het aloude rode potlood.
18-10-2012, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Er is hier overduidelijk door de stemmiddelen invloed uitgeoefend op het stemmen. Dit is niet acceptabel.

De uitslag moet nu ongeldig worden verklaard en er moet opnieuw gestemd worden.

Dat dat ding extra stemmen uitdeelt is niet ok.
Maar zo'n groot probleem vind ik het nu ook weer niet.
Ten eerste krijgt , in specifieke gevallen, ofwel de eerste ofwel de 14e op de lijst waarop je stemt een extra voorkeursstem.
Het beïnvloed de perceptie van populariteit van bepaalde kandidaten, maar het is niet echt een game-breaker imho.

Ten tweede heb je wel je stem TWEE maal moeten bevestigen; eenmaal digitaal en eenmaal door je uitgeprinte stem in een urne te steken.
Eerst laat de stemcomputer zien waarop je gestemd hebt en moet je bevestigen.
Daarna geeft de stemcomputer je een print-out waarop staat op wie je gestemd hebt.
Die QR op die print-out moet je dan laten scannen en in een urne steken.

Ik vind het alleszins een beetje een storm in een glas water... of een emmer.... of badkuip, maar niet echt een game-breaker.
19-10-2012, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Het beïnvloed de perceptie van populariteit van bepaalde kandidaten, maar het is niet echt een game-breaker imho.
Als dat geen game-breaker is, waarom wordt er dan überhaupt een systeem gebruikt waarin je op een specifieke kandidaat stemt? Binnen dat systeem is die kandidaat per definitie *wel* belangrijk.

Ten tweede heb je wel je stem TWEE maal moeten bevestigen; eenmaal digitaal en eenmaal door je uitgeprinte stem in een urne te steken.

Het begint er kennelijk mee dat de software reageert op invoer die hoort bij een scherm dat op dat moment nog niet eens opgebouwd is, of die zo snel achter het eerste getoond wordt dat mensen de tijd niet hebben om op de verandering te reageren. Dat had voorkomen moeten worden, een correctiemogelijkheid haalt het niet bij het voorkomen van dit soort fouten, en mijn ervaring met apparatuur die zo reageert is dat ik vooral in de war raak ervan, zeker als het iets is waar ik maar zelden mee werk.

Als uit een statistische analyse van de stemverdeling blijkt dat kandidaten die op dezelfde positie op het scherm als hun partij staan aantoonbaar vaker zijn gekozen dan andere kandidaten bewijst dat dat je argument in de praktijk niet opgaat.


Los hiervan heb ik nog een punt van kritiek. Ik had ergens (weet niet meer waar) een afbeelding van zo'n bonnetje met een QR-code gezien. Die heb ik gedecodeerd, en daar kwam voor mensen niet leesbare binaire bagger uit. Dat vind ik ook niet volstaan, ik vind dat kiezers met eigen middelen moeten kunnen controleren dat de QR-code inderdaad hun stem weergeeft, en ook de informatie die aanwezig moet zijn om te voorkomen dat dezelfde stem meer dan eens geteld wordt had leesbaar en voor mensen begrijpelijk moeten zijn. Technisch is het geen enkel probleem om leesbare tekst in QR-codes te stoppen, daar is het voor ontworpen. Maar niet iedereen heeft een smartphone of iets anders waarmee je kan zien wat je inlevert, en dat maakt elke vorm van codering twijfelachtig, ook QR.
19-10-2012, 13:44 door swake
Ten tweede heb je wel je stem TWEE maal moeten bevestigen; eenmaal digitaal en eenmaal door je uitgeprinte stem in een urne te steken.

Ik heb niets in een urne moeten steken. Er was een persoon die naar je print out vroeg die daarna door deze persoon in een digitaal leesapparaat werd gestoken.
Waarom die nieuwe stemcomputers nodig waren is voor mij een vraagteken. De oude stemcomputers deden het nog zeer goed, en daar werd ook gebruik gemaakt van een aanraakscherm. , waarbij een aanraakpen werd gebruikt. Vreemd dat hierbij nooit problemen zijn geweest op gebied van gevoeligheid.
En men hebt tweemaal moeten bevestigen.
1. Elektronisch
2. Digitaal

Juridisch is er geen probleem, het gaat eigenlijk om een fout gebruik van de computer.
Fout gebruik , dat moeten ze dan maar eens uitleggen. Laten we het eens vergelijken met een automaat. Men drukt op een toets voor een blikje cola en er komt een pakje sigaretten uit de automaat. Ook een fout gebruik van de automaat dus?
22-10-2012, 13:19 door Anoniem
Door swake:
Laten we het eens vergelijken met een automaat. Men drukt op een toets voor een blikje cola en er komt een pakje sigaretten uit de automaat. Ook een fout gebruik van de automaat dus?

Als de programmeur vindt dat er als je op het blikje cola drukt sigaretten uit moet vallen, en jij wou in plaats daarvan een blikje cola, dan is het fout gebruik. Iedereen weet dat als je op een blikje cola drukt dat er sigaretten uitvallen. Dat staat zo in de productomschrijving dus niet zeuren!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.