image

'Digitale Pearl Harbor eigen schuld VS'

vrijdag 19 oktober 2012, 10:05 door Redactie, 5 reacties

Mocht er ooit een 'digitale Pearl Harbor' tegen de Verenigde Staten plaatsvinden, dan heeft het land dit vooral aan zichzelf te danken. Onlangs waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta voor een grootschalige aanval waarbij aanvallers via het internet de kritieke infrastructuur kunnen uitschakelen of ontregelen. De uitspraken zijn deels gemotiveerd door nieuwe wetgeving die Panetta goedgekeurd wil krijgen, zo bekenden Pentagon-functionarissen later.

Volgens Mikko Hypponen van het Finse anti-virsubedrijf F-Secure is het in ieder geval onwaarschijnlijk dat een bepaald land of groep het internet zal uitschakelen. "Cybercriminelen zullen dit zeker niet doen, omdat ze het internet nodig hebben om hun brood te verdienen. Hacktivistische groepen zoals Anonymous zouden het ook niet doen, omdat deze mensen praktisch online leven."

Aanval
Ook landen zouden er niets aan hebben om het internet uit te schakelen, aangezien ze meer kunnen profiteren door het internet af te tappen en te gebruiken voor cyberspionage, zo gaat de virusbestrijder verder. "Om de kritieke infrastructuur te kunnen beschermen is het belangrijk om de vijand te kennen", merkt Hypponen op. Hij denkt dat toekomstige conflicten ook een cyber-onderdeel zullen hebben.

"Als we kijken naar de offensieve cyberaanvallen die naar een bekend land zijn getraceerd, zien we voornamelijk aanvallen die door, en niet tegen, de Verenigde Staten zijn uitgevoerd".

Hypponen stelt dat als de VS offensieve cyberaanvallen uitvoert, ook andere landen zullen vinden dat ze hetzelfde kunnen doen. "Helaas heeft de Verenigde Staten het meeste door dit soort aanvallen te verliezen."

Reacties (5)
19-10-2012, 10:25 door Anoniem
Helaas is het meestal zo dat de Verenigde Staten zelf ook doen wat ze anderen verwijten.

Kijk alleen maar naar de kernwapens. Ieder land wat kernwapens maakt wordt uitgebreid
veroordeeld en als gevaarlijk neergezet, maar zelf hebben ze er duizenden.
19-10-2012, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas is het meestal zo dat de Verenigde Staten zelf ook doen wat ze anderen verwijten.

Hier zijn wat meer voorbeeldjes:

http://www.washingtonpost.com/opinions/is-the-united-states-still-the-land-of-the-free/2012/01/04/gIQAvcD1wP_print.html
19-10-2012, 12:57 door Anoniem
Dit is al een tijdje aan de gang: Er worden ernstige rapportjes geproduceerd dat het toch wel heel slecht is gesteld met de "cyberveiligheid" en vervolgens hebben alle "law enforcement"-tenten en zelfs militaire onderdelen eigen "cyber"afdelingen opgezet, en is er een hele industrie omheen opgegroeid. Die dan weer meer rapportjes produceren waarna er maar weer wetten worden bijverzonnen (en waarin vrijheden te grabbel worden gegooid) en zo verder.

Het houdt zichzelf aardig bezig maar niemand anders wordt er wijzer van.
19-10-2012, 16:51 door Anoniem
De VS heeft het aan zich zelf te danken,ze willen toch immers alles van de hele wereld weten en van iedere burger?.
De Vs is dataminging land nummer 1,waarop de landen met een dictatoriaal regime volgen.
Ze vragen zo immers toch zelf om problemen met het internet?.
22-10-2012, 10:33 door Anoniem
Mikko Hypponen maakt nogal een grove inschattingsfout. Je kent niet alle partijen en dus ook hun motivatie niet.
Klein voorbeeld: wanneer de Taliban het in hun gare hoofden krijgt om het 'verderfelijke internet' de nek om te draaien en ze huren of zorgen op een andere manier (chantage door bijvoorbeeld om brengen van familieleden) voor top talent... . Of Noord Korea... .
Daarbij is er ook nog zoiets van: kijk wij kunnen het.. .

Geschiedenis heeft ons geleerd:
Onderschat nooit je tegenstanders, het feit dat er tegenstanders zijn betekend al dat je elkaar motieven niet begrijpt of er geen respect voor hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.