image

Leerlingen belaagd via gehackt schoolsysteem

maandag 22 oktober 2012, 11:31 door Redactie, 5 reacties

Een intern communicatiesysteem van het Amsterdamse Pieter Nieuwland College dat gehackt is, zorgt ervoor dat leerlingen en leerkrachten al twee weken kwetsende en discriminerende teksten toegestuurd krijgen. De school vermoedt dat een leerling achter de hack zit en wil daarom nog geen aangifte doen, om te voorkomen dat de scholier een strafblad krijgt, zo meldt de Telegraaf.

Daarnaast zijn er ook Facebook-accounts gehackt, maar onduidelijk is of dit verband houdt met de hack van het schoolsysteem. "Het Facebook-account van mijn dochter is gehackt. Zij was nog in staat om haar wachtwoord heel snel te veranderen, maar er zijn leerlingen die niet meer bij hun eigen Facebook kunnen en die onder hun eigen naam allerlei berichten voorbij zien komen die zij niet hebben geschreven", aldus één van de ouders.

Reacties (5)
22-10-2012, 11:59 door Overcome
Volgens het artikel:

De middelbare school voor havo en atheneum weigert vooralsnog aangifte te doen, omdat zij vermoedt dat de dader een van de bijna duizend leerlingen is en diegene niet wil opzadelen met een strafblad.

Dan moeten de gedupeerde leerlingen zelf maar aangifte gaan doen. Ik begrijp niet zo goed waarom zo'n pestkop de hand boven het hoofd wordt gehouden. Als je stoer genoeg bent om de zaak te verzieken met het kraken van accounts en het posten van kwetsende opmerkingen waarvan je weet dat het anderen dupeert en schoffeert, moet je ook maar stoer genoeg zijn om de straf als een vent te incasseren.
22-10-2012, 15:29 door Patio
Mijn idee, Overcome. Als het nu geen leerling is, maar haar of zijn broer, vader of ex?
22-10-2012, 19:45 door Overcome
Door Patio: Mijn idee, Overcome. Als het nu geen leerling is, maar haar of zijn broer, vader of ex?

Aangifte doen staat niet gelijk aan het starten van een onderzoek, overgaan tot strafvervolging of veroordeeld worden. Nu bestaat er een vermoeden dat een leerling de dader is en wordt vervolgens besloten geen aangifte te doen, want ja, stel je voor dat de dader inderdaad een leerling is. Zo werkt het mijns inziens niet. Als na onderzoek blijkt dat iemand anders dit op zijn of haar geweten heeft, zoals een broer, vader of ex, dan dient die persoon daar de gevolgen van te ondervinden. Fijn om te horen dat de school zo begaan is met het lot van de dader, maar daar zou de prioriteit niet moeten liggen.
23-10-2012, 09:44 door Anoniem
@Overcome:

En dat de systemen zo kwetsbaar zijn is zeker ook de schuld van de leerlingen?
23-10-2012, 12:09 door Overcome
Door Anoniem: @Overcome:

En dat de systemen zo kwetsbaar zijn is zeker ook de schuld van de leerlingen?

Goed excuus om mensen publiekelijk en anoniem af te branden. Beweer ik ergens dat het de schuld van de leerling is? Wie zegt trouwens dat het systeem lek is? Voor hetzelfde geld heeft iemand een hardware keylogger geinstalleerd en na een kwartiertje verwijderd. Praat het lek zijn van een systeem tegenwoordig het laffe en kwetsende gedrag van een dader goed?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.