image

Gevangenisstraffen voor bankroof via KVM-switch

vrijdag 25 april 2014, 10:00 door Redactie, 0 reacties

Negen leden van een bende die in Groot-Brittannië meerdere bankovervallen uitvoerden door middel van het plaatsen van KVM-switches bij banken zijn bij elkaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar en negen maanden. Vier andere bendeleden krijgen hun strafmaat op 13 juni te horen.

Een KVM-switch (Keyboard, Video, Mouse) is een apparaat waarmee meerdere computers via een enkel toetsenbord, monitor en muis zijn te bedienen. Via het apparaatje, dat fysiek bij de bankfilialen werd geïnstalleerd, hadden de criminelen toegang tot het interne banksysteem. In totaal wisten de bendeleden drie keer een KVM-switch op het banknetwerk aan te sluiten. Bij de eerste aanval op een filiaal van de Barclays Bank werd er via 128 overboekingen van andere rekeningen 1,5 miljoen euro naar de rekeningen van katvangers overgemaakt. De bank wist uiteindelijk 720.000 euro van het bedrag terug te halen.

Deze aanval vond vorig jaar april plaats. Drie maanden later sloeg de bende weer toe bij een filiaal van de Barclays Bank. Dit keer werd er 108.000 euro buitgemaakt. De laatste aanval vond in september plaats en was tegen een filiaal van de Santander Bank gericht. Dit keer werd er geen geld gestolen.

Creditcardfraude

De bende gebruikte volgens de politie ook zo'n 500 waardevolle bankpassen en creditcards, die ofwel gestolen of onderschept waren. Met deze passen werden dure Rolex-horloges, juwelen en computerapparatuur zoals Apple Mac computers en iPads gekocht. In totaal werd er voor een bedrag van 1,2 miljoen euro gefraudeerd. Om de kaarten te gebruiken gebruikte de bende een apparaat om legitieme telefoonnummers van de bank te spoofen. Bankklanten werden zo misleid om hun persoonlijke details en pincodes af te staan.

"De veroordelingen van vandaag zijn het resultaat van een lang en complex onderzoek naar een georganiseerde misdaadbende die als doel had om miljoenen van Londense banken en creditcardmaatschappijen te stelen", zegt Jason Tunn van de Cyber Crime Unit van de Metropolitan Police. Volgens Tunn laat deze zaak de vaardigheden zien waar de Britse cyberpolitie over beschikt om cybercrime aan te pakken.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.