image

Sterk toegenomen encryptie uitdaging voor MIVD

zaterdag 26 april 2014, 07:56 door Redactie, 5 reacties

De sterk toegenomen versleuteling van verstuurde gegevens op internet is een nieuwe uitdaging voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bij het verzamelen van informatie. Dat laat de inlichtingendienst in het deze week gepubliceerde jaarverslag over 2013 weten.

Vorig jaar investeerde de MIVD in de verdere ontwikkeling van Computer Network Exploitation (CNE), waarbij het gaat om versterking van de inlichtingenpositie in het digitale domein. "De toename van activiteiten en informatie-uitwisseling in het digitale domein, de connectiviteit van systemen en de sterk toegenomen encryptie van verstuurde gegevens stellen de MIVD voor nieuwe uitdagingen op het gebied van informatievergaring", zo stelt de MIVD.

Volgens de inlichtingendienst zijn traditionele onderscheppingsmiddelen niet langer toereikend om zicht te krijgen op relevante nieuwe vormen van digitale communicatie. Via CNE-operaties krijgt de MIVD de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot geautomatiseerde werken.

In 2013 heeft het toepassen van Computer Network Exploitation bijgedragen aan de inlichtingenproducten van de MIVD en de ondersteuning van militaire operaties, zo blijkt uit het jaarverslag. Daarbij zegt de inlichtingendienst dat CNE alleen binnen de wettelijke bevoegdheden wordt toegepast.

Cyber Network Attack

Naast het verder ontwikkelen van de cyberinlichtingenvermogens Computer Network Defence en Computer Network Exploitation is vorig jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de capaciteit om Computer Network Attack (CNA) uit te kunnen voeren. Hierbij heeft de MIVD samen met diverse defensie-onderdelen de verschijningsvormen van offensieve cybervermogens in kaart gebracht. Op hoofdlijnen is er nu een doctrine ontwikkeld en zijn de eerste kaders besproken voor organisatorische inbedding.

Reacties (5)
26-04-2014, 09:30 door Anoniem
Ze zijn in ieder geval lekker bezig met de Sieber. Onze siebertjes van de militaire sieberdienst.
26-04-2014, 10:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-04-2014, 10:06
[Verwijderd]
26-04-2014, 10:28 door Anoniem
@Peter :

"Hier klopt iets niet. Werd er onlangs niet op zijn minst gesuggereerd dat alleen metadata werd verzameld?"

Niemand stelt dat de werkzaamheden van inlichtingendiensten enkel het vergaren van metadata betreft, in dit geval bijvoorbeeld bij CNE activiteiten.

De discussie waarover jij het had heeft betrekking op anderen werkzaamheden van die MIVD dan waar het hier over gaat.

Daarbij ging het over het grootschalig onderscheppen van verkeersgegevens, en niet over het gericht aanvallen van systemen van tegenstanders.
26-04-2014, 17:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-04-2014, 17:17
[Verwijderd]
26-04-2014, 19:03 door Anoniem
Hier klopt iets niet ?

Vorig jaar investeerde de MIVD in de verdere ontwikkeling van Computer Network Exploitation (CNE), waarbij het gaat om versterking van de inlichtingenpositie in het digitale domein.
Softwarebestelling à 17 miljoen euro bij Nice Systems ?

Volgens de inlichtingendienst zijn traditionele onderscheppingsmiddelen niet langer toereikend om zicht te krijgen op relevante nieuwe vormen van digitale communicatie. Via CNE-operaties krijgt de MIVD de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot geautomatiseerde werken.
CNE = Project Argo II ?
AIVD en MIVD bestellen NSA-achtig aftapsysteem dat nog illegaal is
http://webwereld.nl/beveiliging/80044-aivd-en-mivd-bestellen-nsa-achtig-aftapsysteem-dat-nog-illegaal-is

Daarbij zegt de inlichtingendienst dat CNE alleen binnen de wettelijke bevoegdheden wordt toegepast.
De bestelling is binnen?
Wordt niet gebruikt wanneer het niet mag?

Wat klopt hier wel ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.