image

Nederlands Defensiepersoneel doelwit van phishingaanvallen

zaterdag 26 april 2014, 08:14 door Redactie, 2 reacties

Nederlands Defensiepersoneel is vorig jaar het doelwit van gerichte phishingaanvallen geweest. Ook waren defensieorderbedrijven het doelwit van digitale dreigingen, zo laat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in het jaarverslag over 2013 weten.

Eerder deze week kwam ook de AIVD met het jaarverslag waarin werd gemeld dat de Ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken vorig jaar het doelwit van cyberspionage waren. Volgens de MIVD zijn statelijke actoren die zich met spionage bezighouden in toenemende mate gaan opereren via het digitale domein. "De omvang en structurele wijze waarop digitale spionage wordt toegepast, vormt een significante dreiging tegen defensiebelangen", aldus de inlichtingendienst.

De MIVD heeft vastgesteld dat vooral de defensie-industrie een gewild doelwit is van digitale spionage. Ook beschikt de dienst over aanwijzingen dat de cyberspionagedreiging zich niet alleen rechtstreeks richt op de defensie-industrie, maar ook op partijen met wie de defensie-industrie samenwerkt, zoals financiële instellingen, patentkantoren, advocatenkantoren of consultancyfirma’s.

Phishing

Het afgelopen jaar werden er digitale spionage-activiteiten richting Nederlands defensiepersoneel ontdekt. Zowel binnen Nederland als in het buitenland waren e-mailaccounts van Nederlands defensiepersoneel het doelwit van phishing en spear phishing. Hierbij worden op maat gemaakte e-mails verstuurd die kwaadaardige links of bijlagen bevatten.

Verder rapporteerde de MIVD meerdere keren over digitale dreigingen tegen defensieorderbedrijven. Zo werden proactief kenmerken van spionage-activiteiten gedeeld. Daarnaast monitorde de inlichtingendienst het internetverkeer van deze bedrijven om zo afwijkingen en bijzonderheden te ontdekken.

Reacties (2)
26-04-2014, 08:35 door Anoniem
Als je het verschil niet weet tussen een phishing mail en targeted attacks dan krijg je dit soort verhalen.
26-04-2014, 11:32 door Anoniem
Waar leidt je uit af dat ze dat onderscheid niet kunnen maken? En hoe zou jij het verwoord hebben dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.