image

Burgemeester wil anoniem reageren verbieden

vrijdag 26 oktober 2012, 15:56 door Redactie, 31 reacties

Fons Jacobs, de burgemeester van Helmond, wil dat het onmogelijk wordt om anoniem bedreigingen via internet te uiten. Dat liet de burgemeester, die vandaag afscheid neemt, vanochtend tegenover BNR weten. Jacobs leefde negen maanden lang met zware beveiliging omdat hij werd bedreigd door een onbekende.

"Zolang wij het toestaan dat mensen anoniem vuil kunnen spuien op allerlei media dan creëer je een situatie waarin het normaal lijkt om daarin stappen verder te gaan. En ik denk dat we heel snel maatregelen moeten nemen om daar regels voor te stellen", aldus Jacobs.

Die ziet ook een rol voor websites weggelegd. "Als wij als maatschappij vinden dat daar een eind aan moet komen, is het heel simpel om met elkaar af te spreken dat op allerlei weblogs en andere sociale media, wij niet meer plaatsen wat anoniem wordt geuit."

Anonimiteit
Volgens hoogleraar internetrecht Arno Lodders lost een verbod op anoniem bedreigen via internet niets op. Daarnaast schept anonimiteit ook een kans voor positieve berichten, zo vertelt hij tegen BNR. In een democratie moet het volgens hem mogelijk zijn om anoniem te kunnen reageren.

"Dan sla je eigenlijk de grondbeginselen van de democratie eronder weg; namelijk vrije meningsuiting. En vrije meningsuiting kan gehinderd worden op het moment dat men zich kenbaar moet maken. Je gooit daarmee veel goeds van een democratische samenleving weg als je dit soort uitwas op die manier wilt oplossen."

Reacties (31)
26-10-2012, 16:04 door Anoniem
Deze vriendelijke ex-burgemeester weet niet zo goed hoe het werkt op internet.
Misschien zou hij eens met zijn kinderen moeten gaan praten.
26-10-2012, 16:06 door Anoniem
Burgemeesters lijken steeds minder doordrongen van het feit wat democratie betekent, iets waar zij voor zouden moeten staan.

Utrecht noemt vingerafdrukken niet persoonlijk, Helmond noemt vrijheid van meningsuiting lastig...
Geeft wel te kennen wat de kwaliteit is van burgervaders....

(anoniem natuurlijk)
26-10-2012, 16:11 door Anoniem
Uit protest dan maar een "anonieme" reactie ;)

Het begint er meer en meer op te lijken dat onze vrijheid ( op zijn minst op het internet ) systematisch langzaam doch gestaag meer beperkt gaat worden. Een redelijk seriueze bedreiging voor een goede samenleving.
Want zoals met bijna elk argument gaat dit echt niet de seriueze bedreigers tegenhouden of zelfs maar induinen. Slechts voor de huis-tuin en keuken gebruikers sluit het net zich steeds meer.
26-10-2012, 16:11 door Anoniem
Ah, jahoor gaan we weer.
Dan knippen we toch gewoon een krant in stukjes en doen het op de oude manier ?
Of gaan we dan ook kranten verbieden ?
26-10-2012, 16:15 door SirDice
Daarnaast schept anonimiteit ook een kans voor positieve berichten, zo vertelt hij tegen BNR.
Ik denk dat er naar verhouding vele malen meer positieve berichten worden gepost dan negatieve.

Maar zoals gebruikelijk kijkt men alleen naar de negatieve kanten.
26-10-2012, 16:25 door Fwiffo
Ik zou zeggen "Bedankt voor de waarschuwing, we zullen dit in de gaten houden". Want als je geen bedreigingen krijgt, loop je daardoor dan ook geen gevaar meer? Beetje kromme redenatie. Wat je niet ziet is er niet. En wat je verbiedt bestaat niet meer (op internet dan).

Verder: botnets en onbeveiligde wifi. Zolang die er zijn is er ook anoniem internet.

Verder staat er dus "wil dat het onmogelijk wordt om anoniem bedreigingen via internet te uiten". Maar laat dat bedreigen maar weg want alle anonieme communicatie moet natuurlijk verdwijnen (te beginnen in Nederland, we moeten 'voorop lopen' 'Nederland is een gidsland').

Ondertussen elders in de wereld...
26-10-2012, 16:26 door Anoniem
Mag je straks ook niet meer anoniem een ansichtkaart/brief versturen met bedreigingen of liefdesbetuigingen (ook bekend als Valentijnskaart). Volgens mij ging dat tot ruim 10 jaar geleden nog zo.
Heel vervelend voor die man maar het is weer de verkeerde oplossing voor een probleem wat natuurlijk zo oud is als dat er mensen zijn. In sommige zuidelijke streken van Europa kreeg je een paardenkop in je bed en daar zat geen afzender bij al wist je waarschijnlijk wel van wie die was.
De vraag is ook hoe reëel zijn die bedreigingen nou werkelijk of is het net zoiets als terrorisme, je moet er vooral heel bang voor zijn maar in werkelijkheid gebeurd het praktisch niet. Dat je een veel grotere kans hebt om verkeersslachtoffer oid te worden maakt niet uit, ik ga niet met angst en beven elke keer de straat op.
26-10-2012, 16:45 door Anoniem
Fons Jacobs, de burgemeester van Helmond, wil dat het onmogelijk wordt om anoniem bedreigingen via internet te uiten.
En hoe moeten die websites controleren als iemand een account aanmaakt ook daadwerkelijk zijn echte naam op geeft?
Kopietje/ingescande paspoort erbij?
Account met een alias aanmaken mag dan ook niet meer? (ik hoor een heleboel posters op security.nl schrikken want die gebruiken een alias)
26-10-2012, 16:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-10-2012, 17:36 door Anoniem
Zo zie je maar, je hoeft om burgemeester te worden geen filosoof of intellectueel te zijn.
26-10-2012, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Deze vriendelijke ex-burgemeester weet niet zo goed hoe het werkt op internet.
Misschien zou hij eens met zijn kinderen moeten gaan praten.

Die vriendelijke ex-burgemeester weet blijkbaar ook niet zo goed hoe democratie werkt; terug naar de schoolbanken dus en tot die tijd niet serieus nemen !
26-10-2012, 18:14 door Anoniem
Een burgemeester die ergens last van heeft en daar opeens wetgeving tegen wil maken... tsss.
Machtsmisbruik en verkeerde prioriteiten.

Maar aan de andere kant. Als je dus een hond regelmatig bij zo'n burgemeester op de stoep laat schijten, onderneemt zoiemand wel actie. Dat geeft mogelijkheden.
26-10-2012, 18:21 door Anoniem
Ach, die man is natuurlijk al zo lang bedreigd dat hij niet meer zo objectief over dit soort dingen kan denken. Dan krijg je dit soort ongenuanceerde uitspraken. Is ook wel logisch, in zo'n situatie, natuurlijk.
Het is aan ons om te kijken welke uitspraken we serieus willen nemen, en welke we als "te subjectief" moeten beschouwen, denk ik.
26-10-2012, 18:24 door Anoniem
Hoe is die man OOIT burgervader geworden?
De man wil regels omtrent de al-dan-niet-vrije meningsuiting via een bepaald medium (internet)?
Hadden we die niet al ergens? Was dat niet de grondwet of zo?
Kan ernaast zitten hoor, misschien even Googlen :p


[sarcasme] Maar het kan wel degelijk hoor, die regelgeving, schijnt uitstekend te werken in Iran, Noord Korea en China bijvoorbeeld... [/Sarcasme]
26-10-2012, 18:36 door Anoniem
Aha! leeft men al in angst? Gewaarschuwd door zieleknijpers is men toch doordrongen van een kentering in het gemoed van de burger? Waarschijnlijk niet, het regentschap is nog niet zover dat men de duistere kant van de medaille kent. Veel waarschijnlijker hebben we hier te maken met een onvervalste angsthaas die simpel als hij / zij zijn de media laat weten zich bedreigt te voelen. Wij als burger betalen de onkosten van deze onvervalste hetze geboren uit de wens bekend te geraken. En wellicht een tree of meerdere treden hoger op de maatschappelijke ladder te komen. En uiteraard allemaal op kosten van ons. quote: de overheid is allang vergeten wat vrijheid is. Het is duo: Aan de ene kant het denken dat zij onbeperkt de vrijheid hebben ons in onze vrijheid te beperken, aan de andere kant leeft hier nog niet het besef dat men een koers heeft ingeslagen die hun vrijheid ook zou kunnen beperken. Vandaar de angst!
26-10-2012, 19:51 door Anoniem
Gewoon weer een overjarige regent die niet snapt wanneer'ie braaf z'n snaveltje toe moet houden. Net of'ie naar opvolgen van fred&ivo zit te vissen. Dat'ie gefrustreerd is van de politiebewaking snap ik wel, wat ik niet snap is waarom die nodig geacht werd. Zeker als ik zie welke zaken de po-li-tie laat liggen (waar dan weer ophef over is) en waar ze wel werk van maken (twitterende kinderen). Heel de "driehoek" ziet het verschil tussen trollen en echte dreiging niet meer. En dan dus alles maar wegcensureren?

Ik denk dat'ie even vergeten is dat dit een ontwikkeld, open en vrij land geacht werd te zijn. Maar mischien moeten we maar gewoon toegeven dat we dat niet meer zijn, en dat om censuur en stemmachines zeurende burgervaders normaal geacht moeten worden. fred&ivo(&tim) zullen het iig toejuichen.
26-10-2012, 19:58 door Anoniem
Uiteindelijk blijkt het probleem voor de burgemeester en menig ander bedreid persoon de angst te zijn. In dit geval gokt de bedreiger er kennelijk op dat hij/zij anoniem is en de bedreigde ook. Angst voor het onbekende. Vraag is of je niet bang moet zijn als niemand je bedreigt. Je kan de toekomst immers niet met zekerheid voorspellen. Angst is echter zelden een goede raadgever.
26-10-2012, 20:29 door Anoniem
Dataretentie, excessieve hoeveelheid telefoontaps, legaliseren computervredebreuk door politie, blokkeren van websites, vingerafdrukken in database bij paspoort, bodyscans die stiekem toch bewaard worden, elektronisch patiënt dossier, elektronisch kind dossier, verplicht gebruik OV chipkaart, steden volgehangen met camera's, snelwegen volgehangen met camera's, rekeningrijden uiteraard met een gps volgsysteem en realtime feedback, enz, enz...

Je zou bijna zeggen dat met al die maatregelen het overbodig wordt voor burgers om een eigen bewustzijn te ontwikkelen en zich zelfstandig aan moraal, normen en wetten te kunnen en willen houden. We worden immers zo goed gecontroleerd, als we iets fout doen horen we dat wel en zo niet dan zal het wel goed zijn.

Verbod hier verbod daar, wat is tegenwoordig eigenlijk niet verboden? Je mag niet tegen een struikje plassen in de buurt van een station, maar ment haalt b.v. wel alle WC's uit de treinen weg en is niet vies van fikse vertragingen. Waarom lijkt het net alsof mensen steeds meer op geprogrammeerde robotjes moeten lijken. Wat levert het politieke beleidsmakers en bedrijfsleiders nu op als ze van het Nederlandse volk een grote kudde gemaakt hebben???

[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy#Historische_wortels] Privacy toen en nu... [/url]

Waarom bleven er vroeger meer mensen op het rechte pad, terwijl er van de huidige controlewaanzin toen geen sprake was...?
26-10-2012, 20:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-10-2012, 03:44 door Anoniem
Jawel, Peter Engelfriet.
27-10-2012, 07:18 door Anoniem
Afgezien van dat het onzin is wat de beste man verkondigt...

Hoe dacht hij dat te gaan controleren? Elke website waar je wat neer kunt zetten moet vooraf aan een ID controle gaan doen? En hoe moet dat dan? Melden bij het loket met ID kaart erbij en kijken of de foto klopt? Of via het wereld berucht DigiD? Ook de praktische uitvoerbaarheid laat wel wat te wensen over.

En als je iemand dan toch anoniem wat wilt mededelen... Dan stuur je een kaartje... Oh, wacht... bij elke brievenbus een ambtenaar die controleert of de afzender op de enveloppe dezelfde is als degene die de kaart post? Zoiets?

Kan die man wat anders gaan doen dan van mijn belastingcenten een stukje Nederland 'besturen'? Graag!
27-10-2012, 10:19 door Anoniem
Door Peter V:
Door Anoniem: Burgemeesters lijken steeds minder doordrongen van het feit wat democratie betekent, iets waar zij voor zouden moeten staan.

Utrecht noemt vingerafdrukken niet persoonlijk, Helmond noemt vrijheid van meningsuiting lastig...
Geeft wel te kennen wat de kwaliteit is van burgervaders....

(anoniem natuurlijk)
Bedreiging valt niet meer onder de Vrijheid van Meningsuiting.

Ik raad iedereen daarover (voordat er gepost wordt) eens kennis te nemen van de Nederlandse wet.
Correct Peter, maar dat wil nog niet zeggen dat je het kind van de vrije meningsuiting met het badwater van één burgemeester moet weggooien...
Overigens het klinkt alsof het belangrijk is dat hij een burgemeester is. De man is niets meer of minder dan wij allemaal en zijn woorden hoeven alleen maar als mening opgevat te worden, net als anderen die stellen dat anonimiteit van belang is.

Frits
27-10-2012, 10:26 door Tegenstrever
Mja, hij heeft wel een punt natuurlijk.
Het zal wel dat er veel positieve reacties zijn. Maar als je kijkt naar de ernst van de negatieve reacties dan snap ik zijn beweegreden wel.

Een mooi voorbeeld is Fok.nl of geenstijl.
Als je daar een artikel leest dan kan je er gif op innemen dat er mensen bij zijn die moedwillig kwetsende opmerkingen maken.
Dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting maar met fatsoen. En met anonimiteit gaat meestal ook het fatsoen de deur uit.

Dit betekent niet dat ik het direct eens ben met zijn oplossing, maar hij heeft wel een punt om over na te denken.
27-10-2012, 12:36 door Anoniem
Hij leefde negen maanden lang met zware beveiliging omdat hij werd bedreigd door een onbekende. Ik snap zijn visie, alleen is deze burgemeester een beetje te persoonlijk geraakt om zijn visie niet vertroebeld door zijn eigen ervaringen weer te geven. Even iets verder denken, klein beetje afstand nemen en dan ziet een redelijk mens in dat het onmogelijk is wat je dan vraagt Anoniem reageren zal altijd mogelijk zijn, zoals eerdere reacties al hebben laten zien.
28-10-2012, 10:20 door johanw
Ach ja, weer een CDAer. De anti-privacy partij. Gelukkig zijn die tegenwoordig verworden tot een splinterpartij maar ze hebben nog veel burgemeesters. Dat zal natuurlijk ook wel fors minder worden door natuurlijk verloop.
29-10-2012, 08:29 door Fabian76
Tja, ik heb hier al eens een impopulaire reactie geplaatst m.b.t. meer gaan white-listen op Internet. (https://secure.security.nl/artikel/43543/1/Malware_passeert_85_miljoen_exemplaren.html), maar ik ben nog steeds een voorstander daarvan.
29-10-2012, 12:24 door Anoniem
Door Fabian76:Tja, ik heb hier al eens een impopulaire reactie geplaatst m.b.t. meer gaan white-listen op Internet.
Je bent dus voor alles wat je niet kent preventief wegcensureren en gezien je reactie ook voor verplicht je naam te hangen aan elke stap die je doet, wat er op neerkomt dat je elke vrijheid van meningsuiting zoveel mogelijk wil uitroeien?

Ik snap werkelijk niet hoe dat nou ooit impopulair kan zijn. Echt niet. Heel raar. Het zijn toch zulke geweldige ideën, nietwaar?
29-10-2012, 15:15 door Anoniem
Straks vindt de minister van Veiligheid en Justitie dit nog een goed idee ook!
31-10-2012, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: Straks vindt de minister van Veiligheid en Justitie dit nog een goed idee ook!
Hoezo, straks? "Europa" is al bezig (onder andere via "clean internet", een Nederlands initiatief) een soort internetpaspoort te ontwikkelen waarmee staks je BSN aan je iedere internetstap gehangen wordt. fred&ivo hoeven maar te wachten tot er een directive is die ze verplicht het in te voeren en dan kunnen ze dat doen en zich tegelijk mooi achter "Europa" verschuilen tegen die vervelende privacy- en mensenrechtenactivisten.

Het is namelijk niet zo dat ze niet reeds en bij herhaling precies hetzelfde gedaan hebben bij alle bezwaren tegen vingerafdrukken en legitimatieplichten ofzo. Verschuilen doen deze fiere en uiterst kundige staatslieden zich namelijk nooit.
31-10-2012, 19:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2012, 19:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.