image

IE en Chrome vechten om dominantie browsermarkt

donderdag 1 mei 2014, 10:08 door Redactie, 2 reacties

Internet Explorer en Chrome zijn in een waar gevecht verwikkeld om de dominantie over de browsermarkt als de statistieken van twee meetbureaus naast elkaar worden gezet. Zijn NetApplications en StatCounter het nog deels met elkaar eens als het om besturingssystemen gaat, met webbrowsers is dat anders.

Daar laten de twee meetbureaus compleet tegenovergestelde cijfers zien. Volgens StatCounter groeide het aandeel van Google Chrome in april met 1,6% naar 48,1%. Dat zou inhouden dat bijna de helft van alle internetgebruikers met Chrome surft. Internet Explorer zag vorige maand het aandeel met 1,2% dalen en kwam op 23,2% uit. Het voelt daardoor de hete adem van Mozilla Firefox in de nek, dat stabiel op zo'n 20% bleef staan.

NetApplications toont echter een heel ander beeld. Daar is Internet Explorer juist de dominante browser met een aandeel van 59,1% in april. Microsofts browser kreeg er ten opzichte van maart 1,1% bij en staat op het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Google Chrome daarentegen zag het aandeel juist dalen. Googles browser moest 1,7% inleveren en kwam daarmee op 15,8% uit. Firefox maakte de daling van maart weer goed en werd vorige maand door 17,6% van de internetgebruikers gebruikt.

Meetmethodes

StatCounter en NetApplications gebruiken verschillende meetmethodes voor het genereren van de statistieken. De cijfers van StatCounter zijn direct afkomstig van de hits op drie miljoen websites. Er wordt daarbij niet naar unieke bezoekers gekeken. NetApplications baseert het marktaandeel aan de hand van de statistieken van 40.000 websites die zo'n 160 miljoen unieke bezoekers per maand krijgen. Daarbij worden de cijfers gewogen aan de hand van het aantal internetgebruikers in het desbetreffende land.

StatCounter maakt geen onderscheid in het aantal gebruikers in een land. Volgens Windowswatcher Ed Bott zijn de cijfers van NetApplications nauwkeuriger als er wordt gekeken naar de browser die internetgebruikers op hun computer gebruiken. Is de vraag echter welke browser het meest wordt aangetroffen in een grote hoeveelheid webverkeer, dan zijn de cijfers van StatCounter weer nauwkeuriger.

Reacties (2)
01-05-2014, 15:05 door Anoniem
in mijn geval blijf ik aan chroom trouw , is sneller en je kunt het heel ver naar je eigen hand zetten , daar kan ie nog een flinke punt aan zuigen!!!!!
01-05-2014, 15:59 door Anoniem
NetApplications is partner van M$.
Weer een wc-eend gevalletje.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.