image

Europol wil cybersamenwerking met VS versterken

zaterdag 3 mei 2014, 11:31 door Redactie, 4 reacties

Europol wil de samenwerking met de Verenigde Staten op het gebied van de bestrijding van cybercrime verder versterken en pleit voor de aanwezigheid van Amerikaanse agenten bij een nieuw op te richten cyberdivisie van Europol, zo heeft Europol-directeur Rob Wainwright laten weten.

Wainwright bracht deze week een bezoek aan Washington. Daar sprak hij onder andere met FBI-directeur James Comey, Secret Service-directeur Julia Pierson, de Secretaris van het Ministerie van Homeland Security Jeh Johnson en de Amerikaanse onderminister van Justitie James Cole. De VS en Europol werken al nauw samen met elkaar als het gaat om de bestrijding van cybercrime.

Het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol in Den Haag en verschillende Amerikaanse opsporingsdiensten voerden vorig jaar samen meer dan 50 operaties uit gericht tegen criminelen die zich met botnets, kinderporno en aanvallen op de kritieke financiële infrastructuur bezighielden.

Samenwerking

Het doel van het bezoek van Wainwright was om de bestaande samenwerking verder te versterken en de deelname van verschillende cyberonderzoekers van de FBI, Secret Service en Homeland Security aan de nieuwe Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) te bespreken. Deze cyberdivisie die door het EC3 wordt opgericht zal zich met de bestrijding van grensoverschrijdende onderzoeken tegen botnets, banking Trojans en illegale marktplaatsen gaan bezighouden.

"De omvang en aard van de transnationale beveiligingsdreigingen blijft groeien, met name in cyberspace. Europol wil Europese opsporingsdiensten helpen met het bestrijden van misdaad en terrorisme en begrijpt het groeiende belang hierbij van een nauwe samenwerking met Amerikaanse partnerdiensten", aldus Wainwright.

Reacties (4)
03-05-2014, 12:27 door Anoniem
Zulke constructies betekenen eigenlijk altijd dat de Amerikanen hier komen (en overal in meeneuzen) en veel minder dat er Europeanen die kant op gaan of dat ze veel zaken te zien krijgen. Net als met de grootschalige "data sharing" is zoiets eigenlijk altijd éénrichtingsverkeer. Om die reden ben ik niet happig op "samenwerken" met Amerikanen, hoezeer het anderszins ook een aardig idee mag lijken.
03-05-2014, 15:19 door RZyltst
Dat is een slecht plan!
Aangezien de Verenigde Staten aantoonbaar niet te vertrouwen is.
03-05-2014, 18:17 door Anoniem
Slecht plan. 'Samenwerking' kan in deze niet veel meer betekenen dan de USA overal toegang toe geven. Dat kan nooit in je voordeel zijn.
03-05-2014, 19:09 door KakHark
Een Europees filiaal van de NSA... dat zeg ik je !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.