Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Virtueel netwerk?

04-05-2014, 11:16 door ab2604, 5 reacties
Vraagje nog over mijn netwerk instellingen:

Nadat ik Virtual Box met daarin Linux had geïnstalleerd zag ik in configuratiescherm/netwerkcentrum (Windows 7) twee i.p.v. één actieve netwerken staan. Naast mijn standaard netwerk "Ziggo Kabel" stond er nu ook een Virtual network.

Ik wist niet zeker of dat goed was of niet en heb ik een impulsieve bui het virtuele netwerk verwijderd.

Virtualbox/Linux werkt echter nog steeds prima, ook zonder dat er een virtueel netwerk wordt weergegeven in het netwerkcentrum.

Waarom werd er een virtueel netwerk weergeven in het netwerkcentrum als dat blijkbaar niet nodig was? Of zie ik het helemaal fout en gebruik ik Virtualbox nu zonder virtualisatie? Als dat überhaupt mogelijk is...
Reacties (5)
04-05-2014, 13:21 door wizzkizz - Bijgewerkt: 04-05-2014, 13:26
Waarschijnlijk had je het zo ingesteld dat je virtuele machine gebruik maakte van de fysieke netwerk adapter die in je computer aanwezig is middels een zogeheten bridge. Dat blijft inderdaad nog steeds werken na het verwijderen van dat virtuele netwerk.

Het virtuele netwerk is bedoeld als een netwerk tussen je host machine (windows 7) en de virtuele machines. Zo kunnen de virtuele machines wel met de host communiceren maar niet met elkaar. Zie ook http://www.virtualbox.org/manual/ch06.html voor de netwerk handleiding van VirtualBox. Door het verwijderen van die virtuele netwerkadapter is dat dus niet meer mogelijk.

Nog een tip als je die machine alleen gebruikt voor internetbankieren: stel de virtuele linux installatie in zoals je wilt (met firewall, de bank als favoriet in browser etc.) en maak dan een momentopname (snapshot). Stel vervolgens je virtuele machine zo in dat die bij het afsluiten altijd teruggaat naar deze momentopname. Zo verwijder je automatisch eventuele opgelopen malware.
04-05-2014, 15:42 door ab2604 - Bijgewerkt: 04-05-2014, 15:58
Bedankt voor je reactie wizzkizz. Maar euh... kan ik alles nu zo laten of moet ik toch iets gaan aanpassen/herstellen nu ik de virtuele netwerkadapter heb verwijderd?

Overigens heb ik altijd gewerkt met de instelling NAT en niet met Bridged.

In mijn configuratiescherm/netwerkverbindingen zie ik 3 verbindingen staan:

- Ziggo kabel (LAN verbinding) ingeschakeld
- LAN verbinding 3 (netwerkkabel niet aangesloten) TAP Windows adapter V9
- VirtualBox Host-Only Network (uitgeschakeld)

Het VirtualBox Host-Only network is dan waarschijnlijk het netwerk dat ik heb verwijderd? Moet ik deze nu wel of niet weer inschakelen voor een correcte werking van VirtualBox/Linux?

En tenslotte, wat is die LAN 3 verbinding? Bij de eigenschappen zie ik ook iets staan over VirtualBox. Kan ik die verwijderen?
04-05-2014, 18:32 door wizzkizz
Je kunt prima doorgaan met de huidige configuratie. Je maakt nog steeds gebruik van VirtualBox, alleen bepaalde geavanceerde netwerk instellingen zijn niet (goed) mogelijk. Die LAN 3 zou ik laten staan, dat introduceert geen extra kwetsbaarheden en wellicht wil je dat later nog gaan gebruiken. Zolang je die niet gebruikt kun je het natuurlijk wel uitschakelen.
04-05-2014, 18:35 door ab2604 - Bijgewerkt: 06-05-2014, 10:42
Okay, het heeft dus geen nadelen dat ik het virtuele netwerk heb verwijderd? In ieder geval niet voor de doeleinden waarvoor ik VirtualBox gebruik (bankieren in Linux)?
06-05-2014, 10:42 door ab2604
Update van TP:

Met het netwerk "VirtualBox Host Only Network" uitgeschakeld werkt VirtualBox goed.

Met hetzelfde netwerk ingeschakeld krijg ik bij het sluiten van VirtualBox een melding dat de VirtualBox manager niet goed meer werkt. Echter, ik kan gewoon VirtualBox opstarten en Linux erin draaien.

Kan ik "VirtualBox Host Only Network" uitgeschakeld laten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.