image

AIVD publiceert voor het eerst inzageverzoek op website

woensdag 7 mei 2014, 14:12 door Redactie, 0 reacties

De AIVD heeft vandaag voor het eerst de uitkomsten van een inzageverzoek op de eigen website gepubliceerd. Het gaat om documenten uit de systemen van de AIVD die gaan over 'Stichting Opstand', een initiatief van uitkeringsgerechtigden.

Stichting Opstand was een collectief dat onderzoek deed naar armoede, beleid en verzet. Volgens Justitie waren er banden tussen de links-terroristische groepering Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RARA) en de stichting Opstand. In 1994 werden diverse huiszoekingen gedaan, onder meer bij de journalisten Hans Krikke en Jan Müter die voor de stichting onderzoek hadden verricht. Justitie kon de verdenking echter niet hard maken en moest de zaak tegen de beide journalisten seponeren.

De documenten die vandaag online zijn verschenen bestaan uit een informatierapport, brochure en een verslag over de stichting, alsmede aankondigingen en openbare bronnen. De AIVD zegt dat het vanaf nu vaker dergelijke inzageverzoeken op de eigen site zal publiceren. Aan de hand van de historische dossiers wil de inlichtingendienst inzicht in het eigen werk geven.

Op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 kan de AIVD alle gegevens verstrekken, zolang deze niets prijsgeven over de werkwijze, bronnen en het actuele kennisniveau van de dienst. Passages die om die wettelijke reden niet kunnen worden vrijgegeven, zijn daarom 'gewit'.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.