image

Explosieve toename van malware in Nederland

woensdag 7 mei 2014, 15:24 door Redactie, 9 reacties

In het vierde kwartaal van vorig jaar heeft er een explosieve toename van de hoeveelheid besmette computers in Nederland plaatsgevonden, zo blijkt uit cijfers van Microsoft. In het derde kwartaal verwijderde Microsoft nog malware van 2,5 van elke 1000 unieke Windowscomputers in Nederland.

In het vierde kwartaal was dit gestegen naar 20,3 van elke 1000 unieke computers in Nederland die met de Malicious Software Removal Tool (MSRT) werden gescand. De MSRT is een malware-verwijdertool die in Windows zit ingebouwd. Het aantal infecties in Nederland in de laatste drie maanden van vorig jaar oversteeg het wereldwijde gemiddelde van 17,8 infecties per 1000 unieke computers.

Malware

De meest aangetroffen malwarefamilie was Rotbrow. Deze malware werd op 6,7% van alle computers gedetecteerd. Rotbrow installeert allerlei browseruitbreidingen en kan de startpagina wijzigen. Na Rotbrow was Brantall de meest aangetroffen malware in Nederland. De malware werd op 2,3% van de computers gedetecteerd.

Brantall is een Trojaans paard dat zich vaak voordat als een 'installer´ van andere legitieme software. Eenmaal actief op een computer kan het andere programma's en malware downloaden en installeren, waaronder de Sefnit- en Rotbrow-malware. Wat de explosieve stijging van het aantal besmette computers in Nederland heeft veroorzaakt laat Microsoft niet weten.

Image

Reacties (9)
07-05-2014, 15:38 door Anoniem
Explosieve toename van malware in Nederland

Explosief ten opzichte van wat in concreto?
Ook benieuwd wat dat in de dagelijkse praktijk voor gebruikers betekent?

Ik wel, vandaar deze vraag op het forum :
https://www.security.nl/posting/387102/Virus+melding+%3A+hoe+vaak%3F

Hoe explosief zijn het aantal virusmeldingen dagelijks, wekelijks op jouw computer gestegen?
Wordt je er inmiddels gek van of valt het nog enigszins mee?
Vergelijk het eens of probeer het aantal meldingen in een gemiddelde te vatten en laat het weten daar.

Gewoon, omdat het leuk is, nieuwe inzichten verschaft en misschien wel als nuttig tegenwicht (goed voor je humeur) bij dit explosieve nieuws.

;-)
08-05-2014, 07:32 door Anoniem
Als ik een mail krijg, waarvan ik weet dat de bijlage besmet is, en ik verwijder die mail direct zonder de bijlage te openen.
Is mijn pc volgens de statistieken dan besmet geweest?
08-05-2014, 08:32 door Anoniem
Geen last van...

Ik maak dan ook goede backups (Paragon) die alleen gemaakt worden wanneer de installatie stabiel is.
08-05-2014, 08:37 door PietdeVries
Opmerkelijk dat vooral Nederland er dan zo uitspringt - met name vanwege het: Internetvaardigheden Nederlanders boven EU-gemiddelde Security.nl artikel hiernaast. En malware besmetting is vaak het gevolg van een gebrek aan kennis - dat zou in NL dus beter dan gemiddelde resultaten moeten geven...

(https://www.security.nl/posting/387210/Internetvaardigheden+Nederlanders+boven+EU-gemiddelde)
08-05-2014, 10:11 door Anoniem
Belangrijke taak voor websites: verwijder malware op je site voordat de bezoeker's computer wordt besmet!
08-05-2014, 11:47 door Mysterio
Rotbrow is sinds kort gedefinieerd als malware. Dan is het niet gek dat je opeens een stijging ziet.
08-05-2014, 11:56 door Anoniem
Het is verontrustend hoeveel mensen zich nog steeds gedragen als "klikvee", en dan ook op elk dingetje klikken waarbij wordt voorgesteld dit ook te doen. Je kunt je systeem dichttimmeren wat je wilt, maar een digibeet of iemand die zich totaal niet heeft verdiept (of zelfs totaal niet is geïnteressseerd in veiligheid) doet al die maatregelen die ervoor moeten zorgen dat je enigszins beschermd bent met een paar klikjes teniet.
09-05-2014, 14:35 door Anoniem
humor?

"Heeft uw anti-virus programma u waarschuwen dat uw computer is geïnfecteerd met Trojan/Drop.Rotbrow.M.4 nu?Is uw programma voor de beveiliging in staat om dit virus volledig te verwijderen?Hebben een harde tijd in het verwijderen van deze omdat de antivirus programma gewoon kan detecteren, maar altijd niet in slaagt om het te verwijderen?Is er een betrouwbare manier om volledig te ontdoen van het?Wees niet gefrustreerd.Lees het bericht voor meer details over het verwerven en hebben betrekking op de verwijdering gids."

hxxp://www.yac.mx/nl/guides/trojan-horse-guides/20140127-how-to-remove-Trojan/Drop.Rotbrow.M.4-through-yac-virus-removal-tool.html
10-05-2014, 23:23 door Anoniem
Ik moet gewoon walgen van sites als Yet Another Cleaner, of Regclean Pro, Ioshit, STOPZilla etc.
Zonde dat mensen daarmee voor de gek worden gehouden..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.