image

Ransomware geeft slachtoffers 500 euro boete bij late betaling

vrijdag 9 mei 2014, 12:22 door Redactie, 3 reacties

Een nieuwe ransomware-variant die in omloop is geeft slachtoffers een boete als ze te laat met betalen zijn. Het gaat om de CryptoWall-ransomware, die erg veel op de CryptoDefense-ransowmare lijkt die in maart werd ontdekt. Net als CryptoDefense versleutelt CryptoWall bestanden op de computer.

Vervolgens krijgen gebruikers een aantal dagen de tijd om het gevraagde losgeld van 500 euro te betalen. Betalen slachtoffers niet op tijd, dan wordt het losgeld verdubbeld en moet er 1000 euro worden betaald. De gebruikte versleuteling is zo sterk dat slachtoffers in principe hun bestanden kwijt zijn, tenzij ze over een back-up beschikken.

Volgens het Bleeping Computerforum hebben de ontwikkelaars van CryptoDefense de nieuwe variant mogelijk uitgebracht omdat het origineel te bekend werd bij anti-virusleveranciers. Een andere mogelijkheid is dat de code van CryptoDefense aan andere malwaremakers is verkocht.

Internetgebruikers kunnen zich tegen ransomware beschermen door beveiligingsupdates te installeren, geen ongevraagde e-mailbijlagen te openen en software alleen van de officiële website van de leverancier te downloaden. Om de impact van een eventuele infectie te beperken wordt aangeraden om over actuele en geteste back-ups te beschikken.

Image

Reacties (3)
09-05-2014, 19:12 door Britec09
Dat je bestanden versleuteld zijn, dat is niet echt leuk
Maar ransomware zelf verwijderen is niet zo moeilijk
14-08-2014, 17:04 door Anoniem
ik moet een stuk software hebben om heel me pc te ontsleutelen begon met 1 bestand van de week alles weg gemikt van de cryptoware maar blijkbaar kwam hij plots terug verwijderen niet zo moeilijk zeggen ze dan weg is hij zo maar komt gewoon terug wat ik ook doe backups lost helaas
systeem terug zetten naar vorige dag geen herstelpunt gevonden helaas shadow copy helaas geen vorige versie gevonden
recovers helaas halen ook tot nu toe wijnig uit ben al 3 dagen bezig alles eraan te doen om ook maar iets te herstellen maarja sinds hij terug kwam zijn dus alle belanrijke en minder belangrijke docs versleuteld de gene die er achter zit kan ik gaan vertellen dat die nog niet jarig is word vervolgd
29-08-2014, 13:20 door Anoniem
"Dat je bestanden versleuteld zijn, dat is niet echt leuk Maar ransomware zelf verwijderen is niet zo moeilijk"

Tja, het probleem waar mensen vooral mee zitten is dan ook data verlies. Dat is, vanuit het oogpunt van de crimineel, het grote voordeel van ransomware boven bijvoorbeeld fakeav.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.