image

Verdachten van phishingaanval op Raboklanten opgepakt

zondag 11 mei 2014, 12:32 door Redactie, 0 reacties

Een speciaal onderzoeksteam van de Haagse politie heeft woensdag drie mensen aangehouden wegens het uitvoeren van phishingaanvallen op Rabobankklanten en fraude met internetbankieren. Het gaat om een omvangrijke zaak waar zeker 70 bankklanten het slachtoffer van oplichting werden.

Een vrouw die zich voordeed als medewerkster van de Rabobank ontfutselde op slinkse wijze inlog- en signeercodes van internetbankieren. Zodra de internetcriminelen over de codes beschikten maakten zij geld over naar onder andere juweliers die veelal kostbare horloges verkochten via internet. De juweliers waren voor die tijd al benaderd met het verzoek of bepaalde dure horloges nog op voorraad waren.

Vervolgens vond telefonisch overleg plaats tussen de juwelier en - naar later zou blijken - de fraudeur met de vraag of het geld overgemaakt kon worden op een bankrekening, of werd medegedeeld dat het geld zojuist was overgemaakt. Naast dure horloges verlegden de verdachten hun terrein steeds meer naar dure auto’s. De auto's werden aangekocht bij autobedrijven en werden ook hier door de zogeheten katvangers opgehaald.

Overboekingen

Het geld werd rechtstreeks overgeboekt van de rekening van het slachtoffer, van wie even daarvoor de inlog- en signeercodes waren ontfutseld. Met de juwelier of met het autobedrijf werd afgesproken dat een familielid de horloges of auto zou komen ophalen. Deze persoon, een zogenoemde katvanger, meldde zich vervolgens in de winkel of bij de dealer en ging er met de bestelling vandoor. Dit ging overigens niet altijd goed.

Soms kon de Rabobank op tijd ingrijpen en de juwelier of autodealer meldden dat er sprake was van een frauduleuze overschrijving, of roken zij zelf al onraad. Door snelle interventie werd voorkomen dat voor tenminste 400.000 euro aan frauduleuze overschrijvingen plaatsvonden. In een aantal gevallen kwam de waarschuwing echter te laat en wisten de katvangers er met de horloges of auto’s vandoor te gaan. Toen de zaak vorig jaar aan het licht kwam bleek er al voor 200.000 euro te zijn gestolen.

Onderzoek

Top op heden deden zo'n zeventig gedupeerden die op deze wijze werden opgelicht aangifte. Na onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie wist het team de identiteit van drie verdachten afkomstig uit Weesp, Almere en Amsterdam te achterhalen. De drie verdachten, een 33-jarige vrouw en twee mannen van 41 en 42 jaar, worden maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Het rechercheteam zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.