image

'KLPD verzwijgt gebruik politiespyware'

woensdag 7 november 2012, 14:17 door Redactie, 9 reacties

Hoe de Nederlandse politie spyware inzet blijft nog altijd onduidelijk, ondanks pogingen van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) om dit te weten te komen. Eind vorig jaar liet minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten dat de politie spyware inzet. BoF wilde weten hoe de Nederlandse politie spyware toepast en diende een Wob-verzoek in.

"Het KLPD gaf een schandalig slecht antwoord: veel te laat, onvolledig en overmatig gecensureerd", aldus Rejo Zenger. Het KLPD verstrekte slechts een paar documenten rondom de vragen van de Tweede Kamer die ook nog eens grotendeels zwart waren gemaakt.

Volgens Zenger houdt het KLPD een enorme berg aan documenten achter de hand. In zijn antwoord aan de Tweede Kamer maakt de minister namelijk al duidelijk dat er documenten over de aanschaf, certificering en het gebruik van spyware bestaan.

Ongeloofwaardig
"Het is bovendien ongeloofwaardig dat de KLPD over de inzet van zo’n bijzonder zwaar opsporingsmiddel, met een enorme impact op de privacy van betrokkenen én met grote risico’s voor het slagen van het opsporingsonderzoek, niets op papier heeft staan. Bovendien is in de documenten die wél openbaar zijn gemaakt aantoonbaar te veel weggestreept", gaat Zenger verder.

De burgerrechtenbeweging was in de tussentijd al naar de rechter gestapt. "Maar zolang het KLPD niet open is over de huidige inzet van de spyware, kan vanzelfsprekend niet worden gesproken over nieuwe bevoegdheden." Het gaat dan om bevoegdheden om computers van verdachten te hacken, zowel in Nederland als het buitenland, en daar bijvoorbeeld spyware op te installeren.

Reacties (9)
07-11-2012, 14:32 door Fabian76
Mixed feelings over dit. Ik denk dat de overheden veel meer weten / monitoren dan dat ze te kennen geven (kent iemand de serie person of interest?). Maar wil je dan wel dat dit op straat komt? En dan weten we straks wat ze precies gebruiken en hoe ze dit gebruiken. Criminelen kunnen zich er dan ook tegen gaan weren. Dat ze toegeven dit toe te passen vind ik al heel wat (al zijn de mensen die daadwerkelijk denken dat de overheid heel braaf hierin is uiteraard hartstikke naïef).
07-11-2012, 15:27 door Anoniem
Door Fabian76: Mixed feelings over dit. Ik denk dat de overheden veel meer weten / monitoren dan dat ze te kennen geven (kent iemand de serie person of interest?). Maar wil je dan wel dat dit op straat komt? En dan weten we straks wat ze precies gebruiken en hoe ze dit gebruiken. Criminelen kunnen zich er dan ook tegen gaan weren. Dat ze toegeven dit toe te passen vind ik al heel wat (al zijn de mensen die daadwerkelijk denken dat de overheid heel braaf hierin is uiteraard hartstikke naïef).

soms weet je genoeg om niet meer te willen weten ;-)
07-11-2012, 15:34 door Anoniem
Niets gemengde gevoelens, als de overheid zich niet aan haar eigen regels houdt, sla je de grondbeginselen onder de democratie weg en ben je aan het afglijden naar een verkapte dictatuur. Om even in een oud (doch zeer waar) dogma te vervallen: wie controleert de controleurs ?
07-11-2012, 16:19 door Security Scene Team
Door Anoniem:
Door Fabian76: Mixed feelings over dit. Ik denk dat de overheden veel meer weten / monitoren dan dat ze te kennen geven (kent iemand de serie person of interest?). Maar wil je dan wel dat dit op straat komt? En dan weten we straks wat ze precies gebruiken en hoe ze dit gebruiken. Criminelen kunnen zich er dan ook tegen gaan weren. Dat ze toegeven dit toe te passen vind ik al heel wat (al zijn de mensen die daadwerkelijk denken dat de overheid heel braaf hierin is uiteraard hartstikke naïef).

soms weet je genoeg om niet meer te willen weten ;-)

ik zou me zo kunnen voorstellen dat "Huur" hackers straks dé nieuwe vacatures worden binnen de Nederlandse onderwereld. en het mooie is, de overheid drukt zoiets weer makkelijk de 'onderwereld' in. (Nou ja, Mooi mooi, je begrijpt het wel)
maar dat was te verwachten van Ome Big-Br ehh.. Ivo opstelten dat was 't ja. ja sorry hoor tegenwoordig zie ik het verschil niet meer tussen Ivo opstelten en het hele "Big Brother is watching you" gebeuren. alleen in mijn nachtmerrie was het meer "Ivo Opstelten is wachting you", en elke keer het beeld in mn hoofd dat Ivo de camera's bestuurt die verplicht in onze huizen waren "opgestelt-en" gericht op je computer. pfff nog meer testers met de zelfde nachtmerries?
07-11-2012, 16:39 door AdVratPatat
Door Anoniem: Niets gemengde gevoelens, als de overheid zich niet aan haar eigen regels houdt, sla je de grondbeginselen onder de democratie weg en ben je aan het afglijden naar een verkapte dictatuur. Om even in een oud (doch zeer waar) dogma te vervallen: wie controleert de controleurs ?
Interne Zaken KLPD e/o AIVD..
Maar ik vergelijk het meer met defensie, die hebben genoeg spulletjes liggen waarvan voor burgers niet helemaal duidelijk is wat de specificaties zijn, maar waarbij gewoon duidelijk openheid van zaken wordt gegeven over wie waarmee rondloopt en voor welk doel, en wat dat heeft mogen kosten natuurlijk... Dat er dan o.a. het KCT is met een "operationeel dienstgeheim" lijkt me dan niet meer zo verschrikkelijk relevant en eigenlijk wel prettig...

Ik had dan ook echt gehoopt dat we een andere minister op zijn post hadden gekregen, maar helaas...
Go BoF dan maar! :p
07-11-2012, 16:55 door Anoniem
Ik denk de Rejo een te hoge pet van de overheid op heeft. Die documenten moeten nog gemaakt worden en ge-antidateerd, en een certificering is er al helemaal niet. Opstelten heeft al vaker aantoonbaar onjuist de kamer geinformeerd.
07-11-2012, 22:30 door Rolfwil
Ik hou m'n hart vast... Heb over het algemeen slechte ervaringen met Overheids ICT aangelegenheden, laat staan, beveiliging ervan. Hele slechte zaak dit en temeer er zo geheimzinnig over gedaan wordt! Neigt naar amerikaanse toestanden m.i.
08-11-2012, 00:30 door Anoniem
Als de overheid zich niet meer aan regels houdt waarom zouden de burgers het dan nog wel doen .
08-11-2012, 15:24 door Anoniem
Nha...de overheid zou je in ieder geval moeten kunnen vertrouwen.(of leef ik nog ouderwest en indealistisch) Mijn vraag is die spyware/malware trojans die ze gerbuiken...kan je daar alleen mee monitoren of meer? Leuk als je er een paar tegen je hebt als er meer mee kan als alleen monitoren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.