image

Politie arresteert man en vrouw wegens phishing

dinsdag 13 mei 2014, 10:24 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft tijdens een internationaal onderzoek twee personen op verdenking van phishing aangehouden. Het gaat om een 27-jarige vrouw en een 27-jarige man die in Hilversum werd gearresteerd. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte uit Hilversum werd ruim 15.000 euro in beslag genomen.

De man wordt verweten een sleutelrol te hebben gespeeld in een criminele organisatie die talrijke klanten van Belgische banken voor miljoenen euro's geld afhandig maakte. Uit onderzoek dat door een onderzoeksrechter in België eind 2012 werd gestart, bleek dat de criminele organisatie actief was vanuit Nederland.

Slachtoffers kregen eerst een phishingmail waarin ze naar een phishingpagina werden gelokt. De slachtoffers die hun gegevens op de phishingpagina invulden zouden vanuit Hilversum zijn gebeld, met als doel codes voor internetbankieren te ontfutselen om vervolgens hun bankrekeningen te plunderen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers door de bende gemaakt.

Samenwerking

Om de criminele organisatie aan te pakken werkten de Belgische en Nederlandse autoriteiten samen. Onder leiding van twee officieren van justitie van het Openbaar Ministerie uit Amsterdam heeft de politie maandenlang onderzoek in Nederland verricht. Daarbij zijn onder meer personen geobserveerd en telefoons getapt. Het Europees Cybercrime Centrum van Europol (EC3) heeft het gemeenschappelijk onderzoeksteam daarbij ondersteund met analyse en digitaal-forensisch onderzoek.

De Belgische autoriteiten hebben om de uitlevering van de in Nederland aangehouden verdachten gevraagd. Volgens het Openbaar Ministerie wordt de 27-jarige vrouw aan België uitgeleverd. De uitleveringsprocedure tegen de 27-jarige man loopt nog. In België werden in deze zaak 11 verdachten aangehouden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.