image

Cryptocat introduceert versleutelde Facebook Chat

dinsdag 13 mei 2014, 10:50 door Redactie, 0 reacties

De versleutelde chat-app Cryptocat heeft een nieuwe feature geïntroduceerd waardoor ook Facebook-gebruikers versleuteld met elkaar kunnen chatten. Cryptocat kan op het Facebook-account van gebruikers inloggen, om vervolgens de lijst met Facebookcontacten op te halen.

Als één van deze contacten ook Cryptocat gebruikt, kunnen gebruikers automatisch versleuteld met elkaar chatten. In het geval een contact pas later inlogt via Cryptocat, zal de lopende chatsessie vanaf dat moment ook automatisch worden versleuteld. Het blijft daarnaast mogelijk om met Facebook-gebruikers te chatten die niet over Cryptocat beschikken, alleen zullen deze gesprekken dan onversleuteld zijn.

De ontwikkelaars van Cryptocat zeggen dat de versleutelde gesprekken van Facebook-gebruikers niet door Facebook en Cryptocat zelf gelezen kunnen worden. Er zou daarbij bewust zijn gekozen om het chatten via een aparte laag te laten lopen en niet direct in Facebook Chat te integreren. De huidige opzet zorgt ervoor dat Cryptocat zo min mogelijk contact met Facebook heeft. Geen enkele regel code van Facebook zou binnen Cryptocat worden geladen of uitgevoerd. Zo vindt het inlogproces op Facebook via een gescheiden venster plaats dat zich in een sandbox bevindt.

Metadata

Ondanks deze maatregelen waarschuwen de ontwikkelaars wel voor het risico van metadata. De gesprekken van Facebook-gebruikers mogen dan versleuteld worden, de metadata van de gesprekken zelf zal nog steeds wel zichtbaar voor Facebook zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het tijdstip dat er gechat werd en met wie. Ook is het zichtbaar dat er Cryptocat wordt gebruikt. Dat zal voor de meeste gebruikers echter geen obstakel zijn, aangezien deze gebruikers hun contactlijsten en metadata toch al met Facebook delen, zo stellen de ontwikkelaars.

Encrypted Facebook Chat is aanwezig in Cryptocat 2.2, die nu al beschikbaar is voor Google Chrome, Safari en Opera. Wie Cryptocat op deze browsers gebruikt zal automatisch naar de nieuwste versie worden geüpgraded. De updates voor Firefox en de Mac desktopclient zouden later deze week moeten verschijnen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.