image

Europol waarschuwt voor voice-phishing na oprollen bende

dinsdag 13 mei 2014, 13:35 door Redactie, 0 reacties

De arrestatie van een bende cybercriminelen die via 'voice-phishing' in België miljoenen euro's wisten te stelen toont volgens Europol het risico van deze relatief nieuwe vorm van cybercrime. Bij voice-phishing worden mensen thuis gebeld door criminelen die zich voordoen als een bankmedewerker.

In het geval van de nu opgerolde bende werden eerst allerlei phishingmails verstuurd die zogenaamd van Belgische banken afkomstig waren. Zodra slachtoffers op de link in de phishingmails klikten en hun gegevens op de achterliggende phishingpagina invulden, werden ze door vanuit Nederland opererende oplichters gebeld. Die probeerden vervolgens veiligheidscodes voor internetbankieren te ontfutselen. Met de ontfutselde gegevens werd er geld van de rekening gehaald.

Europol waarschuwt Europese burgers om zeer voorzichtig te zijn als ze ongevraagd gebeld worden, de zogeheten 'cold calls'. Volgens de opsporingsdienst moeten burgers al het mogelijke doen om te achterhalen of het om een legitieme beller gaat. Daarnaast moeten nooit pincode, wachtwoord of andere persoonlijke details aan vreemden worden doorgegeven. Echte bedrijven zullen namelijk nooit om dit soort informatie vragen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.