image

Symantec voorspelt opkomst madware in 2013

vrijdag 9 november 2012, 13:22 door Redactie, 5 reacties

Eigenaren van een smartphone of tablet krijgen volgend jaar steeds vaker met 'madware' te maken. Dat zegt anti-virusbedrijf Symantec in een voorspelling voor 2013. Madware staat voor 'mobile adware' en wordt omschreven als hinderlijke software die de gebruikerservaring verstoort en locatiegegevens, contactgegevens en apparaat-codes aan cybercriminelen kan lekken. Madware lift mee met andere apps die de gebruiker downloadt.

Eenmaal geïnstalleerd toont madware allerlei pop-up waarschuwingen, voegt icoontjes toe, wijzigt browserinstellingen en verzamelt persoonlijke informatie. "In de afgelopen negen maanden is het aantal apos die de agressiefste vorm van madware bevatten met 210 procent gestegen", zegt Kevin Haley.

De virusbestrijder verwacht een groei van madware, nu steeds meer bedrijven proberen om via mobiele advertenties geld te verdienen. Naast madware voorspelt Symantec ook meer cyberconflicten tussen landen, meer ransomware en meer aanvallen op de cloud.

Reacties (5)
09-11-2012, 14:27 door Anoniem
Tuurlijk. waar denk je dat de developer zijn eur 299 per jaar van betaalt om zijn apps op de marketplace te zetten? Het makkelijkst is gewoon data stelen en advertenties plaatsen. Op het web waren we hier al goed in, waarom op de telefoon niet?

Nee, die walled-garden approach van googel en appel werkt goed.
09-11-2012, 16:40 door Anoniem
Leuk zo'n kristallenbol wil ik ook hebben voor me kerst...
10-11-2012, 13:05 door Anoniem
Ach ja, anti-virus bedrijven willen ook graag meegraaien in de tablet en smartphone hype, geef ze eens ongelijk..Ransomware wordt nu vaak al wel gedetecteerd maar voor cyberconflicten zal anti-virus nutteloos zijn en zelfs een doelwit kunnen vormen, zie b.v. de recente aandacht voor Sophos.

Cloud aanvallen kan ik alleen maar toejuigen, weg met deze hype. Het brengt problemen met data vertrouwelijkheid en tevens verliezen we als Nederland banen als veel IT in de cloud gezet gaat worden.
12-11-2012, 08:06 door Anoniem
Moeten we alles in de cloud zetten, maakt Google of Microsoft er niet misbruik van dan doen de criminelen dat wel!
12-11-2012, 10:50 door Rasalom
Door Anoniem: Nee, die walled-garden approach van googel en appel werkt goed.
De App stores van Apple en Google op een hoop vegen, dat werkt pas goed. :D Die twee zijn zo goed als niet vergelijkbaar.

Google Play een walled-garden noemen, is als je kluisje bij de sportschool Fort Knox noemen. Het getuigt van weinig realiteitszin. Ik kan me dan misschien niet vinden in het idee van Apple, maar dat die store *veel* beter dicht gemetseld is, lijkt mij helder.

Dat adware op mobiele platformen blijft groeien lijkt me trouwens niet een voorspelling maar meer een zekerheid. Ads worden al jaren iritanter waarom zou dat mobiel anders zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.