image

Zimmermann prijst KPN wegens verkoop Blackphone

woensdag 14 mei 2014, 17:34 door Redactie, 4 reacties

Cryptografie-expert en PGP-bedenker Phil Zimmermann prijst KPN omdat de Nederlandse telecomprovider de BlackPhone deze zomer aan consumenten gaat verkopen. De Blackphone is een smartphone waarbij privacy en veiligheid voorop staan.

Als besturingssysteem gebruikt de smartphone het op Android-gebaseerde PrivatOS. De Blackphone wordt door de Spaanse fabrikant Geeksphone geproduceerd en draait software die van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Silent Circle afkomstig is. Zimmermann richtte Silent Circle twee jaar geleden samen met twee voormalige Navy SEALs op.

De cryptografie-expert zegt dat hij al in 1995 probeerde om een telefoon voor versleutelde telefoongesprekken te ontwikkelen, maar dat de technologie er toen nog niet klaar voor was. "Ik besefte dat ik moest wachten totdat iedereen breedband had. We hopen dat dit apparaat een grote impact zal hebben", aldus Zimmermann tegenover anti-virusbedrijf ESET.

KPN

Zimmermann is vooral KPN erkentelijk voor de samenwerking. "Historisch gezien hebben telecombedrijven altijd met overheden samengewerkt als het om aftappen gaat, en dat geldt voor elk land op aarde. Dat KPN nu de Blackphone verkoopt is voor het eerst dat iemand 'nee' zegt. Het feit dat een telecomaanbieder onze diensten aanbiedt en duizenden Blackphones koopt, maakt me optimistisch dat andere telecombedrijven in de toekomst overheidstaps mogelijk zullen weigeren."

Zimmerman noemt het een grote ontwikkeling dat KPN deze koers kiest. De cryptografie-expert benadrukt dat versleutelde telefoongesprekken en tekstberichten echt werken, maar dat niets "spy-proof" is. Het is nog steeds mogelijk om gesprekken af te luisteren door bijvoorbeeld ergens in een kamer een microfoon te verstoppen, zo waarschuwt hij.

Reacties (4)
14-05-2014, 18:32 door Anoniem
Tegen die tijd dat dat ding verkocht wordt is die al weer oud en is er iets nieuws, net als met de flagship killer oneplus-one...
Dat ding is ook nog steeds niet te krijgen, maar dadelijk is het geen flagship killer meer...
14-05-2014, 21:43 door Charley51
Zoals eerder opgemerkt door Peter V.: (ere wie ere toekomt) Ben benieuwd hoe KPN dit dan oplost:
http://www.osnews.com/story/27416/The_second_operating_system_hiding_in_every_mobile_phone
Ook zou ik de herkomst van alle onderdelen van die telefoon willen weten. Ik denk, dat dit: https://www.security.nl/posting/387804/%27NSA+voorziet+Amerikaanse+routers+van+backdoor%27 egt nie beperkt blijft tot routers.
Daarnaast runt Phil Zimmermann samen met 2 voormalige navy seals Silent Circle, dus dat zegt mij ook meer dan genoeg.
Alles wat amerikaans is, wordt mijn huis uit gewieberd.

Je zou het natuurlijk kunnen uittesten, door een zwaar versleuteld bericht naar een andere BlackPhone te versturen, waarin staat, dat je Teeven, Opstelten en nog wat van die figuren wilt vermoorden door een bomaanslag te plegen. Even wat realistische chemische formules erbij, hoe de samenstelling is van die bom en waar je 'm gaat verstoppen. Als er dan niet binnen 10 minuten 50 politie-auto's met gillende sirenes de straat waar je woont in scheuren, mag je aannemen, dat het zaakje werkt. Of een aanslag met een bom van 1000 kg, verstopt in een busje, onder het Gouwe-Aquaduct, om maar een leuke zijstraat te noemen. Loopt heel Zuid-Holland onder water. (Of breng ik hiermee andere terroristen op een idee?)

Alles, maar dan ook alles wat via internet gaat, is onbetrouwbaar. Logisch, het is een uitvinding van het usa-leger, om controle te krijgen op de schaapjes... Die Zimmermann kletst lekker, maar dekt zich aan het eind ook weer goed in. Hij is vooral geïnteresseerd in de business

Even ter informatie aan de aivd: ik ben al bij jullie bekend hoor. Doe verder maar geen moeite...
15-05-2014, 09:13 door Mysterio
[Verwijderd door moderator]
16-05-2014, 00:04 door Eric-Jan H te D
Ik ben ergens een artikel tegengekomen waarin Zimmermann zelf aangeeft nauwelijks de kwalificatie "security expert" te verdienen. En dat hij bij de echte NSA hot-shots diep in de schaduw staat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.