image

Mozilla worstelt met DRM-implementatie in Firefox

donderdag 15 mei 2014, 10:12 door Redactie, 6 reacties

Net als Microsoft, Apple en Google zal ook Mozilla een nieuwe implementatie van DRM voor het bekijken van online content aan de browser toevoegen, maar het doet dit niet van harte. Digital rights management (DRM) wordt gebruikt voor het beschermen van online content.

Op dit moment gebeurt het via browserplug-ins, zoals Adobe Flash Player of Microsoft Silverlight. Zonder deze plug-ins kan de DRM-content niet bekeken worden. De nieuwe versie van DRM die ook aan Firefox zal worden toegevoegd staat bekend als "EME" en "CDM". Volgens Mozilla bevat deze nieuwe implementatie nog steeds dezelfde fouten als het oude DRM-systeem wat betreft de rechten en privacy van gebruikers.

Zo vereisen de contentaanbieders dat een deel van het systeem uit gesloten code bestaat, iets wat tegen de principes van Mozilla ingaat. De opensource-ontwikkelaar pleit dan ook voor een ander systeem, maar zegt de industrie op dit moment en op dit punt nog niet te kunnen veranderen.

Implementatie

In eerste instantie werd er overwogen om de nieuwe DRM-versie vanwege alle gebreken niet in Firefox te implementeren, maar omdat video een belangrijk onderdeel van internet is, is Mozilla toch overstag gegaan. Wel zijn er maatregelen genomen om de privacy van gebruikers te beschermen. Zo kan elke Firefox-gebruiker zelf bepalen of de DRM-implementatie wordt geactiveerd.

Daarnaast is de gesloten code door een "opensource-wrapper" ingepakt, zodat Mozilla de activiteiten van de gesloten code beter kan begrijpen en monitoren. De implementatie zorgt er in ieder geval voor dat gebruikers geen Silverlight of Flash Player hoeven te installeren om DRM-content te bekijken. Ondanks de nu genomen beslissing zegt Mozilla zich te blijven inzetten voor alternatieve DRM-oplossingen.

Reacties (6)
15-05-2014, 12:16 door Anoniem
Een redelijk nette oplossing.
15-05-2014, 13:16 door Anoniem
Nu weten we waarom Brendan Eich, groot tegenstander van DRM weg moest.
15-05-2014, 14:01 door Anoniem
... kan je uitzetten, en dankzij VLC ook nooit nodig gehad!
15-05-2014, 16:10 door Anoniem
En die dingen zijn nog niet gereverse engineerd?
15-05-2014, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: ... kan je uitzetten, en dankzij VLC ook nooit nodig gehad!

Kun je ook de SMPlayer voor gebruiken: http://smplayer.sourceforge.net/
15-05-2014, 19:19 door Anoniem
Hier kun je een petitie tegen DRM in Firefox tekenen:
https://www.change.org/de/Petitionen/mozilla-remove-drm-from-firefox
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.