image

Nep-virusscanners in Google Play en Windows Phone Store

vrijdag 16 mei 2014, 13:26 door Redactie, 1 reacties

Zowel in Google Play als de Windows Phone Store zijn allerlei nep-applicaties ontdekt waar gebruikers voor moeten betalen, waaronder verschillende nep-virusscanners. Met name de aanwezigheid van nep-virusscanners in de Windows Phone Store is opmerkelijk, aldus Kaspersky-analist Roman Unuchek.

De meeste nep-apps bevinden zich namelijk in Google Play. De nep-apps in de Windows Phone Store gebruiken de logo's van allerlei bekende partijen, zoals Firefox, Chrome en zelfs het allang verdwenen Netscape. Ook verschillende nep-virusscanners worden aangeboden, die onder andere de naam en logo's van Kaspersky en Avira gebruiken. Om de nep-apps te gebruiken moet er eerst een bedrag van zo'n 4 dollar worden betaald.

In het geval van de nep-virusscanner geeft die na de installatie de indruk dat er allerlei taken worden uitgevoerd, maar in werkelijkheid is het alleen een animatie en wordt er helemaal niet op malware gecontroleerd. Een nep-versie van de Kaspersky virusscanner werd ook op Google Play aangetroffen. Wederom moet er voor de app worden betaald. Dit keer hebben de makers niet eens de moeite genomen om de indruk te wekken dat het om een echte scanner gaat. Het enige wat de app laat zien is een logo.

Volgens Unucheck is het mogelijk dat er nog veel meer van dit soort nep-apps zullen verschijnen. "Eén ding is duidelijk, de mechanismen die de officiële stores gebruiken zijn duidelijk niet in staat om dit soort scams tegen te gaan", zo laat de analist weten.

Reacties (1)
30-05-2014, 18:52 door Anoniem
daarom gebruik ik eset, dat werkt wel (en het is ook onderzocht) + het is gratis
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.