image

'Afluisteren Bahama's kost NSA 1,8 terabyte per dag'

dinsdag 20 mei 2014, 13:13 door Redactie, 2 reacties

Volgens nieuwe documenten van Edward Snowden zou de NSA alle telefoongesprekken van en naar de Bahama's opnemen, iets wat de Amerikaanse inlichtingendienst 1,84 terabyte per dag kost. Dat becijferde beveiligingsexpert Robert Graham.

Gisteren werd bekend dat de NSA een geheim programma genaamd SOMALGET heeft om de telefoongesprekken van en naar de eilandengroep te onderscheppen. In tegenstelling tot het opslaan van metadata gaat het in het geval van de Bahama's ook om de inhoud van de telefoongesprekken. Hoewel de NSA beweert dat de grootschalige surveillance noodzakelijk voor de bestrijding van terrorisme is, zou het afluisteren van de Bahama' s vooral op de bestrijding van drugs gericht zijn.

Het NSA-progamma zou dagelijks meer dan "100 miljoen gespreksgebeurtenissen" verwerken, aldus het vertrouwelijke NSA-document. Graham berekende dat gesprekken van mobiele telefoons 12,2 kilobit per seconde bedragen. Gemiddeld zouden Amerikanen 58 minuten per dag aan de telefoon zitten. Met bijna 372.000 inwoners op de Bahama's zou dat op 1,84 terabyte per dag neerkomen. "Dat komt neer op een 90 dollar kostende harde schijf", stelt de beveiligingsexpert.

Op jaarbasis zou het om 33.000 dollar aan opslag gaan. Verder berekende Graham dat er qua bandbreedte slechts 160-Mbps nodig is om alle gesprekken op te kunnen slaan. "Veel minder dan de gigabit Ethernet-verbinding van je laptop." De expert stelt dan ook dat het onderscheppen van alle gesprekken van een land triviaal is. Onlangs liet de Finse virusexpert Mikko Hypponen al weten dat de dalende prijzen van opslag en harde schijven ervoor zorgen dat het opslaan van alle data inmiddels veel goedkoper is dan het verwijderen van data.

Reacties (2)
20-05-2014, 14:10 door Anoniem
Surpriize, surprize the Goverment LIES.


Brrrrr, het word tijd dat ze dat zooitje leugenaars snel opdoeken.
Het budget tot 1/100 reduceren, en een aantal leugenaars achter tralies zetten.
20-05-2014, 16:21 door Anoniem
Grote hoeveelheden data opslaan kost wel een klein beetje meer dan alleen de harde schijf. Als "consument" kun je aan een externe behuizing denken, die is kost wel niet zo veel maar is ook niet gratis. Op datacentrumschaal ligt het nog weer een beetje anders, want er passen dan wel heel veel schijven in een datacentrum, dat datacentrum is ook wel een stukje duurder dan een externe behuizing voor een enkele schijf.

Overigens zou het best kunnen dat de Bahamanezen een stukje minder aan de telefoon leuteren dan Amerikanen. Natuurlijk heeft'ie maar gewoon naar wat handige nummertjes gegrepen, maar het is van het niveau achterkant sigarenkistje, nou niet een reden om maar met het etiket "expert" te strooien. De z'n blogpost (die minder tekst dan dit stukje bevat) heeft ook nog eens een titel die de lading voor geen meter dekt. Maargoed, je hoefde rond 2000 maar een scheet te laten en de technologiepers noemde je een "goeroe", en dat gebeurt nog steeds.

Hebben we echt "experts" nodig om te verzinnen dat driehonderdduizend mensen een behapbare hoeveelheid spraakdata door hun nationale telefoonsysteem zouden verpraten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.