image

'Slachtoffers ransomware vermijden politie'

woensdag 14 november 2012, 14:11 door Redactie, 7 reacties

Slachtoffers van ransomware moeten vaker aangifte bij de politie doen, want dat gebeurt nu veel te weinig. Daarvoor pleit anti-virusbedrijf McAfee. Ransomware vergrendelt de computer en eist een bedrag van het slachtoffer om weer toegang tot de computer te krijgen. In het derde kwartaal daalde het aantal exemplaren van rootkits, Autorun-malware, Mac-malware en nep-virusscanners, maar explodeerde de hoeveelheid ransomware.

In een jaar tijd is het aantal exemplaren verdubbeld. "Ondanks de groei zien we als beveiligingsonderzoekers alleen een deel van het geheel, namelijk het aantal exemplaren dat we verzamelen. De slachtoffers weten vaak niet wat te doen, behalve het schoonmaken van hun computers", aldus McAfee in het Threat Report van het derde kwartaal.

Slachtoffers
Volgens het anti-virusbedrijf moeten de slachtoffers deze incidenten bij de politie rapporteren. De virusbestrijder denkt dat het aantal slachtoffers dat aangifte doet zeer klein is.

"Veel mensen beseffen niet eens dat ze slachtoffer zijn geworden en dat ze aangifte kunnen doen. Ze weten vaak niet waar en hoe ze de politie moeten informeren en velen willen dit niet." Analisten bij het anti-virusbedrijf kennen vrienden en familieleden die besmet zijn geraakt, maar dit niet willen rapporteren.

Reacties (7)
14-11-2012, 14:37 door Anoniem
zo vreemd is dit niet ik heb wel eens een kennis gehad die hiervan aangifte ging doen.
maar ze wilden de persoon in kwestie niet verder helpen op het bureau.
ze hadden daar geen tijd voor dat moest maar via het internet.
en waar komt het dan terecht op de grote hoop net als zoveel van onze aangifte
14-11-2012, 15:10 door Anoniem
Waarom zouden mensen dit niet willen rapporteren, vraag ik me dan af.
14-11-2012, 15:43 door RickDeckardt
En als je aangifte wilt doen, krijg je te horen dat ze daar niks mee doen of geeneens willen opmaken.
14-11-2012, 20:44 door Anoniem
"De virusbestrijder denkt dat het aantal slachtoffers dat aangifte doet zeer klein is. "

Ik denk dat het aantal agenten wat de materie snapt, en de aangifte serieus behandeld ook klein is. Al helpt het wel als je naar een hoofdbureau gaat, en specifiek vraagt naar een digitaal rechercheur. Op het wijkkantoor bereik je meestal niet zoveel.

"Waarom zouden mensen dit niet willen rapporteren, vraag ik me dan af."

Wat is de kans dat je enig effect hebt met je aangifte ?
15-11-2012, 01:12 door Anoniem
Besides-topic: Het is moeilijk duidelijk te maken aan het grote publiek dat aangifte doen zelden of nooit directe resulaten m.b.t. criminaliteitsbestrijding van welke aard ook boekt maar ALTIJD WEL statistisch als onderbouwing dient voor politie inzet. Politie heeft net als iedereen een 'huishoudboekje'. als de noodzakelijke boodschappen (aangiftes) er niet op voorkomen wordt er niets ondernomen. Zo zit het en niet anders! Zolang iedereen die crimineel wordt benadeeld maar blijft mopperen: "huh politie doet toch niks", werkt dit aanstekelijk en kankert binnenkort iedereen op deze ondoordachte manier en blijft als het mis gaat nagelbijtend over het onrecht hem/haar aangedaan, gefrustreerd thuis zitten mopperen op de politie. (als dat laatste al niet het geval is) Gevolg: De politie grijpt niet in binnen bepaalde aspecten omdat de statistieken niet in die richting wijzen! Meer valt hier niet over te discussiëren. Verder geloof ik ronduit niet dat politie in deze of gene gevallen geen aangiftes wil opnemen. Het is hun plicht; klaar, uit! Hooguit zullen zij aangeven dat een aangifte waarschijnlijk geen direct resultaat - zoals hierboven al geschreven - zal genereren.
15-11-2012, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zouden mensen dit niet willen rapporteren, vraag ik me dan af.

Simpel, omdat ze geen benul hebben van wat hen overkomt, - men moddert voort.
18-09-2013, 11:06 door Anoniem
Door Anoniem: zo vreemd is dit niet ik heb wel eens een kennis gehad die hiervan aangifte ging doen.
maar ze wilden de persoon in kwestie niet verder helpen op het bureau.
ze hadden daar geen tijd voor dat moest maar via het internet.
en waar komt het dan terecht op de grote hoop net als zoveel van onze aangifte

Zou je deze kennis van jou contact met mij willen opnemen? Ik maak voor RTL Nieuws namelijk een verhaal over onderbezetting op het politiebureau. U kunt mij bereiken via 0356718703 of bart.van.den.berg@rtl.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.