image

Cloud moet elektriciteitsnet tegen cyberaanval beschermen

dinsdag 20 mei 2014, 16:09 door Redactie, 2 reacties

Wetenschappers die het Amerikaanse elektriciteitsnet tegen cyberaanvallen willen beschermen zien een mogelijke oplossing in virtuele machines en de cloud. Al langer wordt er gewaarschuwd dat het Amerikaanse elektriciteitsnet kwetsbaar voor aanvallen via het internet is.

Dat wordt mede veroorzaakt door de opzet van de infrastructuur. Op dit moment bestaat het elektriciteitsnet uit allerlei losse delen, zowel op regionaal als staatsniveau. De losse delen in een regio of staat worden via één enkel controlecentrum gemonitord en beheerd dat voor dat deel van het elektriciteitsnet verantwoordelijk is. Als het controlesysteem door bijvoorbeeld een cyberaanval stopt met werken, kan dit voor ernstige verstoringen van het systeem zorgen.

Onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten die aan de SmartAmerica Challenge meedoen hebben daarom een oplossing bedacht, waarbij een gedistribueerd systeem het enkele controlesysteem vervangt. Het gedistribueerde systeem verdeelt de monitoring- en controlefuncties over verschillende virtuele machines die zich in een cloudnetwerk bevinden dat het hele stroomnet bedekt.

"Het voordeel is dat als één onderdeel van het systeem gecompromitteerd raakt, de andere virtuele machines kunnen invallen om het systeem te beschermen en hun taken met elkaar kunnen afstemmen om het elektriciteitsnet draaiende te houden", zegt universitair docent Aranya Chakrabortty. "Onze eerste testen laten zien dat de gedistribueerde computeraanpak het elektriciteitsnet bestendiger maakt tegen zowel fysieke als cyberaanvallen", voegt ze toe.

Kwetsbaarheden

De volgende stap in het project bestaat uit het verzamelen van meer informatie over de verschillende soorten aanvallen waar elektriciteitsnetten mee te maken kunnen krijgen. "Hoe meer we over de potentiële kwetsbaarheden weten, des te beter de controllers die we kunnen ontwerpen om onze infrastructuur te beschermen", besluit Chakrabortty. De resultaten van het project zullen deze zomer tijdens de SmartAmerica Expo in Washington worden gepresenteerd.

Reacties (2)
20-05-2014, 22:11 door Anoniem
Hoor ik daar overengineering???

Controle van het net compleet loskoppelen van de cloud en (normaal) internet. Lijkt mij nog steeds de veiligste oplossing. Lijkt wel of niemand meer denken in oplossingen zonder internet?
21-05-2014, 09:26 door Anoniem
Handig toch? Dan is het als aanvaller niet nodig om verschillende systemen te hacken :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.