image

"Fitness-apps zijn echte privacynachtmerrie"

woensdag 21 mei 2014, 13:32 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-05-2014, 09:59

Privacyactivisten waarschuwen consumenten voor het groeiend aantal fitness trackers en bijbehorende apps die verschijnen en allerlei gevoelige gegevens verzamelen. Zo wijzigde onlangs nog fitness tracking-app Moves het privacybeleid nadat het door Facebook was overgenomen.

De app gebruikt de bewegingssensoren die in de smartphone zijn ingebouwd en gps-informatie om de locatie en activiteiten van de gebruiker bij te houden. Aan de hand van verschillende algoritmen kan de app verschillende soorten oefeningen herkennen, zoals fietsen of hardlopen en de afgelegde afstand en het aantal verbrande calorieën berekenen.

Het privacybeleid stelde eerst dat Moves de informatie van gebruikers niet met derde partijen zou delen, maar na de overname door Facebook werd dit veranderd. Nu staat er dat informatie van gebruikers, waaronder persoonlijk identificeerbare informatie, met partners kan worden gedeeld om de dienstverlening te verbeteren.

Nachtmerrie

Privacyactivisten zien de ontwikkelingen met lede ogen tegemoet. "Dit is echt, echt een privacynachtmerrie", zegt Deborah Peel van Patient Privacy Rights. Ze stelt dat de meeste gezondheidsgegevens die de apps verzamelen niet beschermd zijn en steeds waardevoller voor dataverzamelings- en advertentiebedrijven zijn. "Het is de waardevolste informatie in het digitale tijdperk."

Ze krijgt bijval van Jeffrey Chester van het Center for Digital Democracy. Hij merkt op dat apps die informatie over de levensstijl van mensen verzamelen straks een goudmijn zullen zijn. "Ze willen letterlijk je bewegingen op een veel meer gedetailleerde manier weten en hebben businessmodellen gemaakt die op dit soort zeer indringende lokale datatracking gebaseerd zijn."

Gevolgen

Dataverzamelings- en advertentiebedrijven hebben al toegang tot veel gegevens van consumenten, maar fitness-apps hebben de potentie om meer directe en betrouwbare informatie te verstrekken en in groter detail. Iets wat volgens Chester vergaande gevolgen kan hebben als de informatie wordt verzilverd.

"Informatie over de meest intieme gezondheidstoestand van consumenten zal aan de hoogste bieder worden verkocht", vreest Chester. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om werkgevers en hypotheekaanbieders, die de informatie vervolgens zullen gebruiken bij het beoordelen van mensen.

Reacties (6)
21-05-2014, 14:05 door Anoniem
ZoWieZo zijn de Smartphones van tegenwoordig een privacynachtmerry.
21-05-2014, 15:11 door Anoniem
Ik geloof niet dat er apps zijn die geen privacymachtmerrie zijn. Begrijpen de gebruikers wel dat apps zijn gemaakt ten bate van het bedrijf of de organisatie, en niet ten bate van de gebruiker? Die heeft dan wel meer "gemak", maar dat is een lokaas. Het gaat om de data, en niet alleen die van de gebruiker, maar dikwijls ook van iedereen die in de contactenlijst en de lijsten met eerdere contacten staan. Openheid en transparantie (dé toverwoorden van de techies) zijn totaal afwezig.
21-05-2014, 15:16 door Anoniem
Facebook gaat veel ziektekostenverzekeraars trekken. "Beste klant, volgens uw telefoon zit u teveel gedurende de dag. Vanwege de hiermee gerelateerde klachten die kunnen optreden wordt u in een andere risicoschaal geplaatst. Uw premie wordt derhalve met € xxx verhoogd om deze toekomstige kosten te dekken." Of nog erger, nieuwe verzekeraars weigeren een klant i.v.m. deze informatie.
21-05-2014, 15:46 door Mysterio
Door Anoniem: ZoWieZo zijn de Smartphones van tegenwoordig een privacynachtmerry.
Sowieso zijn de meeste apps een privacynachtmerrie. Denk niet dat de smartphones van vroeger beter waren. Er is gewoon meer data wat meer bedrijven ter beschikking hebben.
22-05-2014, 02:01 door Anoniem
Je ontkomt er niet aan. Je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn met welke apps je installeert en welke rechte deze apps hebben.
Als iemand uit jouw adresboek (een kennis/bekende) het niet interesseert en zo'n app wèl installeert dan heeft de app-maker alsnog jouw adresgegeven. Alleen nu uit het adresboek van jouw kennis/bekende.
24-05-2014, 16:25 door Anoniem
Wie maakt er dan eens een app waarbij je de machtigingen van een app kunt toestaan of blokkeren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.