image

Overheid waarschuwt voor illegale WiFi-routers

maandag 26 november 2012, 16:26 door Redactie, 18 reacties

Veel zware WiFi-routers die campings, restaurants of bedrijven aanbieden om hun klanten te laten internetten zijn illegaal, zo waarschuwt het Agentschap Telecom van de overheid vandaag. Standaard WiFi-routers hebben meestal maar een bereik van maximaal 20-30 meter. Als alternatief bieden leveranciers hoogvermogen WiFi-apparatuur, met een vermogen van meer dan 100 mWatt.

"Eenmaal aangeschaft blijkt dat de telefoons en tablets van de klanten nog steeds geen internet hebben", aldus het agentschap. Dit zou komen omdat een hoger zendvermogen van de WiFi-router, in de praktijk, niet altijd een groter bereik hoeft te betekenen.

"Bovendien veroorzaakt de zware router ook nog eens verbindingsproblemen bij de buren." Niet alleen maken de hoogvermogen WiFi-routers hun belofte niet waar, ze mogen niet eens gebruikt worden omdat ze een te hoog zendvermogen hebben.

Telefoontjes
Het Agentschap Telecom zou wekelijks meerdere telefoontjes van bedrijven krijgen die een hoogvermogen WiFi-router willen aanschaffen. "Fabrikanten verwijzen hun klanten naar het agentschap omdat ze hier een vergunning voor de apparatuur zouden kunnen aanschaffen."

De bellers krijgen echter te horen dat WiFi-routers zwaarder dan 100 mWatt in Nederland wel verkocht en verhandeld mogen worden, maar dat het gebruik van deze apparatuur verboden is. "Er wordt daarom ook geen vergunning voor afgegeven."

Verbod
Reden voor het verbod is dat apparatuur met deze hoge vermogens tot storing leidt bij de overige gebruikers van deze frequenties, zoals bij WiFi-gebruikers in de buurt. Als ook deze gebruikers een router met een hoog vermogen zouden kopen, wordt het probleem alleen nog maar groter stelt het agentschap.

Dat adviseert verschillende alternatieven, zoals WiFi-repeaters of -hotspots, die het signaal heruitzenden. "Dit zijn dus apparaten die daardoor ondanks hun lagere vermogen (maximaal 100 mWatt) toch een oplossing bieden voor het dekkingsprobleem."

Reacties (18)
26-11-2012, 16:38 door R___
de modems mogen wel verkocht verhandelt worden, maar niet in gebruik worden genomen.
is dit voor rare logica? of stimuleert dit het doen van niet mag
26-11-2012, 16:40 door Anoniem
Is ook niet heel raar: Dat AP kan dan wel ineens heel hard blazen, maar beter luisteren, dat dan toch niet zoveel extra. En de klant zijn laptopje met superstick gaat maar tot 100 mWatt en zo'n tablet tot nog veel minder. Dus die zenden wel terug maar het AP hoort ze toch weer niet. Tsja.

Wat er dan op neerkomt dat gewoon een routertje neerplonken, ook al is'ie nog zo sterk, niet gaat werken. En oh ja, het mag ook nog eens niet. Dus zonde van het geld.

Hoe dan wel? Site survey, frequentieplan, strategisch APs neerzetten, met de juiste antennes zodat je goed bereik hebt waar nodig en niet waar niet nodig. Repeaters kunnen ook maar als je toch infrastructuur aanlegt dan zijn APs met een draadje naar een centrale controller toch een beter idee. Die controller maakt dat je met een inlog bij alle APs mee kan doen en dat je zelfs min of meer naadloos van de ene naar de andere kan springen. En het maakt het beheer ook weer makkelijker.

Kost wat, maar scheelt een hele hoop gedonder; je krijgt er een goed werkend draadloos netwerk voor, niet iets waar iedereen verdrietig mee is. De klant omdat het niet werkt en jij omdat je er toch een boel poen aan verstookt hebt, en de buren omdat hun wifi het nu ook niet meer doet. Huur dan dus gelijk maar iemand in die weet hoe zoiets aan te leggen.
26-11-2012, 16:44 door Security Scene Team
Door Get_a_life: de modems mogen wel verkocht verhandelt worden, maar niet in gebruik worden genomen.
is dit voor rare logica? of stimuleert dit het doen van niet mag

klopt, das net zoiets als het softdrugs beleid. je mag het kopen, maar je mag het niet telen. idemditto voor het kweek apparatuur: je mag het kopen, en in huis hebben. maar je mag het niet gebruiken.

in nederland is logica ver te zoeken ;)
26-11-2012, 16:54 door Anoniem
Door Get_a_life: de modems mogen wel verkocht verhandelt worden, maar niet in gebruik worden genomen.
is dit voor rare logica? of stimuleert dit het doen van niet mag

het zorgt er wel voor dat ondanks een verbod het toch in de vorm van handel via im- en export door nederland heen kan..
26-11-2012, 17:55 door SPlid
Heel vreemd dat je die WiFi-AP's wel mag verkopen , daar er op de verkoop en in het bezit hebben van een krachtige 24 Mhz (CB) zender wel een verbod geld en dit ook het geval is voor andere zender als men hier geen vergunning voor heeft. En in dit geval kun je niet eens een vergunning krijgen ......
Voor im en export heb je daar dan volgens mij ook een vergunning nodig, lijkt me dat dit voor de AP's ook te regelen moet zijn. Ik denk dat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen .
26-11-2012, 17:56 door SPlid
Ik waag te wedden dat een beetje vermogende WiFi AP (beetje 1 kW) redelijk bereik heeft ;-)
26-11-2012, 18:10 door Whacko
normaal bereik 20-30 meter? Ik dacht dat volgens de wifi specificaties dat het 100m was? maargoed, zoals al eerder gezegd, kan je router dan wel extra vermogen hebben, maar de clients moeten het ook hebben, anders bereikt hun signaal de router niet eens. De clients kunnen dan alleen de router zien, maar niet verbinden.
26-11-2012, 18:58 door Anoniemand
Door Security Scene Team: klopt, das net zoiets als het softdrugs beleid. je mag het kopen, maar je mag het niet telen. idemditto voor het kweek apparatuur: je mag het kopen, en in huis hebben. maar je mag het niet gebruiken.

in nederland is logica ver te zoeken ;)

Klopt! En... Opvoersetjes voor diverse merken brommers mochten/mogen wel worden verkocht, maar niet worden gebruikt. Bepaalde software, electronica etc... idem. De logica hierachter is hebzucht. Simple as that.

P.S. Het kweekapparatuur? (OMG!)
26-11-2012, 19:56 door Anoniem
Door SPlid: Heel vreemd dat je die WiFi-AP's wel mag verkopen , daar er op de verkoop en in het bezit hebben van een krachtige 24 Mhz (CB) zender wel een verbod geld en dit ook het geval is voor andere zender als men hier geen vergunning voor heeft.
Nee hoor dat is ook niet meer zo. Vroeger wel ja, toen was alleen al het bezit van een zender zonder machtiging een misdrijf en moest je bij koop een machtiging laten zien en moest de verkoper een register bijhouden aan wie hij welk apparaat verkocht heeft.
Maar door de dictatuur van de EU is dat allemaal afgeschaft. Vrije handel is tegenwoordig nummer 1, alle handhaving van vergunningen moet hiervoor wijken.
26-11-2012, 22:05 door Anoniem
Ipv een zwaardere router kan je veeeeeeeeeeeel beter er een goede antenne aanknopen.

Daarnaast heeft het TA het fout, een zwaardere router KAN zwaarder stralen, maar dit zal hij ALLEEN doen indien het nodig is. Indien het werkstation te ver weg zit zal deze nooit het AP bereiken dus het AP zal nooit op hoger vermogen gaan staan stralen. We hebben het dus alleen over de broadcast packetjes? Niet echt een bandbreedte probleem dus...
27-11-2012, 00:24 door WhizzMan
Zo'n "hoogvermogen" AP kan wel werken in combinatie met betere ontvangstantennes. en dus ook een gerichte straal tijdens het zenden, want die antenne deel je nou eenmaal. Als algemeen accesspoint zijn ze niet geschikt, maar voor straalverbindingen over grotere afstanden zijn we wel nuttig.
27-11-2012, 07:24 door Anoniem
Wat is een hoog vermogen router, is dat boven een maximum aantal DBi ?
27-11-2012, 07:44 door Anoniem
Maar hoe zit het dan als je je signaal instelt op max 100mW?
Dat een router b.v. 1W kan zenden is leuk, maar als je hier maar 100mW van gebruikt zie ik het probleem niet zo...
En daarbij is het dan ook niet echt te controleren voor het agentschap...
27-11-2012, 08:40 door Anoniem
Door WhizzMan: Zo'n "hoogvermogen" AP kan wel werken in combinatie met betere ontvangstantennes.

Begin maar gelijk met die betere antennes, daar heb je meer aan. Die helpen bij zenden én ontvangen. Dat kan al zo simpel zijn als een 2dBi antenne met een zelfgebouwde reflector (stukje karton en wat alufolie, patroon uit de printer, tien minuutjes knutselen) en hop, 10dBi richtantenne.

Dat hoogvermogenverhaal werkt niet, maar brengt wel een hele hoop extra nadelen mee. Slechte bandseparatie (naast nog de kanaaloverlap dus), ruis, dove ontvanger, goedkope rotzooi, en zo verder. Niet dat je daar als jan beunhaas de lul van prutserije veel van merkt, want wat kan jou je buren aan je reet roesten?

Valt me wel op dat die heren verkopers zelf kennelijk ook maar nauwlijks benul hebben van hoe dat nu werkt, hoogfrequente radiosignalen. Of sowieso radiosignalen. Nee, er moeten hoogvermogen bakkies verkocht worden.
27-11-2012, 09:57 door Anoniem
1 kW? Wil je een regionale zender opzetten? ;-) https://nl.wikipedia.org/wiki/DVB-T-frequenties
Ik denk dat je 1 W (1000 mW) bedoeld, dit is al 10x meer dan is toegestaan.
27-11-2012, 11:15 door Anoniem
De winkels gooien het er nu op dat het AT gezegd had dat gebruik zonder vergunning niet is toegestaan, en dat ze dus de klanten geadviseerd hadden een vergunning bij AT te vragen.
Maar er bestaan geen vergunningen voor dit gebruik in dit frekwentiegebied, en terecht natuurlijk.
Als er een "vermogens race" ontstaat dan kan straks niemand meer wat met WiFi.
Maar die winkels leggen nu dus de schuld bij AT omdat zij vinden dat er gesuggereerd was dat je een vergunning kon aanvragen.
04-12-2012, 12:02 door Anoniem
Voor mijn vakantie dit jaar in een camper had ik een Droam gehuurd, zodat ik op mijn tablet kon internetten en EK voetbal kijken. Tenminste ... dat dacht ik. Het enige wat ik af en toe zag was stilstaand beeld en ik kon ook niet bij mijn e-mail.
Herken ik hier het probleem van onbereikbaar internet?
27-10-2014, 23:36 door Anoniem
We gaan terug in de tijd.. Heerlijk!!
Vroeger hadden we 3 meter en nu wifi..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.