image

NSA verzamelt miljoenen online foto's voor gezichtsherkenning

zondag 1 juni 2014, 12:35 door Redactie, 14 reacties

De NSA verzamelt dagelijks miljoenen foto's via het internet die voor gezichtsherkenningsprogramma's worden gebruikt, zo meldt de New York Times aan de hand van een document van klokkenluider Edward Snowden. De inlichtingendienst zou speciale software gebruiken om op grote schaal afbeeldingen van e-mails, sms-berichten, social media, videoconferencing en andere communicatiemiddelen te verzamelen.

Uit een ander document blijkt dat de NSA gezichtsafbeeldingen een belangrijk middel vindt in het opsporen van verdachten. Hoeveel mensen uiteindelijk in het gezichtsherkenningsprogramma terecht zijn gekomen is onduidelijk. De NSA zou dagelijks 55.000 afbeeldingen in de miljoenen afbeeldingen tegenkomen die van voldoende kwaliteit voor gezichtsherkenning zijn. Burgerrechtenbewegingen zijn kritisch over het gebruik van gezichtsherkenning, omdat dit de privacy kan aantasten.

"Gezichtsherkenning kan zeer ingrijpend zijn", zegt Alessandro Acquisti, een onderzoeker van dit soort technologie aan de Carnegie Mellon Universiteit. "Er zijn nog technische beperkingen, maar de rekenkracht blijft groeien, alsmede de databases en de gebruikte algoritmen." De NSA zou allerlei manieren hebben ontwikkeld om het gezichtsherkenningsprogramma met andere databases te integreren.

Irisscans

Verder blijkt uit de documenten dat de NSA overwoog om via het telefoon- en e-mailsurveillanceprogramma toegang tot irsscans te krijgen. Of de NSA dit inmiddels ook doet wil de inlichtingendienst niet zeggen. Wel blijkt uit de documenten dat de NSA de irisscans van buitenlanders op andere manieren weet te verkrijgen.

"We zouden ons werk niet goed doen als we niet continu naar manieren zochten om de nauwkeurigheid van onze inlichtingenactiviteiten te verbeteren, om de pogingen van buitenlandse inlichtingendoelwitten tegen te gaan die zichzelf vermommen of plannen verbergen om schade aan de VS of diens bondgenoten toe te brengen", aldus een woordvoerster van de NSA.

Reacties (14)
01-06-2014, 13:09 door Anoniem
De NSA verdedigt zich op een punt waarop ze niet direct worden aangevallen, we zouden het begrijpen als ze continue hun software voor gezichtsherkenning zouden willen verbeteren, maar dat is iets anders dan het massaal opslaan van gegevens van mensen die nog niet als verdachte zijn aangemerkt.
01-06-2014, 13:34 door Anoniem
NSA heeft daar zelfs een website voor opgezet.... FACEBOOK.

"nee, wij werken niet samen met de NSA... wij ZIJN de NSA".
01-06-2014, 14:00 door Anoniem
Iedereen is dus verdacht. Niet dat we dat al niet wisten, maar zolang er nog "het is maar metadata" en andere vergoeilijking te horen is mag dit ook nog wel een paar keer vaker gezegd.

Net als dat er bij iedere keer dat er nog weer "terrorisme" aangehaald wordt best gezegd mag worden dat dit minder slachtoffers kost dan al die gevaarlijke bomen, in de EU. Waarom staan al die bomen nog niet in een boomherkennings- en -volgdatabase? Nou? Te duur? Als je kijkt naar wat er "tegen terrorisme" wordt uitgegeven (en hoeveel effect dat heeft) dan is geld geen argument.
01-06-2014, 14:54 door Anoniem
Was dit nou de onthulling waarvan Glenn Greenwald heeft gezegd dat iedereen er stijl van achterover zou slaan of komt er nog iets sappigers?
01-06-2014, 17:10 door WesleySmalls
Verklaart wel als ik af en toe een keer begroet word door iemand die ik niet ken
01-06-2014, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem: Was dit nou de onthulling waarvan Glenn Greenwald heeft gezegd dat iedereen er stijl van achterover zou slaan of komt er nog iets sappigers?
Gulzigheid is een hoofdzonde, weetsjewel.

Belangrijker dan onthullingen --die vooral gedaan worden om de discussie niet te laten doodbloeden-- onderling wegen is al het bekende samenvoegen en wegen. Willen wij dat {de NSA, de US overheid} danwel willekeurig welke andere overheid(sdienst) dit soort dingen doet? En dan inderdaad dus niet op alle kleine puntjes onderling maar op de grote lijn.

In hoeverre is het een goed idee dat diensten (of overheden, of bedrijven, of wie dan ook) gewoon grootschalig dataslurpen "voor het geval dat" en dan zelfs ook de data uitpluizen tot zelfs nog wel hele dossiers van iedereen samenstellen alweer "voor het geval dat", of erger nog "eens kijken of we hiermee nog wat materiaal voor aanklachten kunnen samenstellen", waarna je inderdaad algauw op de "pre-crime" en erger afstevent? Dit is een vrij principieele vraag die een principieel antwoord behoeft.
01-06-2014, 18:37 door Anoniem
Als persoon die geen verdachte is en leeft in Europa mag ik toch vragen om de gegevens te verwijderen. Ik heb het recht om vergeten te worden... Oh ja, dus geen online diensten meer gebruiken die niet onder Europese wetgeving vallen. En trouwens uberhaupt geen data meer van persoonlijke aard weghalen de EU. Dus niks meer outsourcen naar landen buiten de EU???
02-06-2014, 00:01 door Anoniem
Door Anoniem: Was dit nou de onthulling waarvan Glenn Greenwald heeft gezegd dat iedereen er stijl van achterover zou slaan of komt er nog iets sappigers?

https://www.security.nl/posting/389684/Greenwald+wil+lijst+met+doelwitten+NSA-surveillance+publiceren
02-06-2014, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Was dit nou de onthulling waarvan Glenn Greenwald heeft gezegd dat iedereen er stijl van achterover zou slaan of komt er nog iets sappigers?[/i]

Ik meende te weten dat dat zou gaan over Amerikaanse burgers, namen en rugnummers die bespioneerd zijn de NSA.
02-06-2014, 10:54 door Anoniem
Nadeel van dit soort over tijd uitgesmeerde berichten is wel dat mensen gevoelloos worden voor de impact, terwijl de berichten an sich eigenlijk genoeg zouden moeten zijn voor tenminste een boycot van Amerikaanse producten. Als deze berichten over China zouden worden uitgebracht, zouden de politici over elkaar struikelen om Huawei te blokkeren. Maar nu is het Cisco en dan hoor je geen enkele piemel uit Den Haag roepen van "Hmm,.. misschien zouden we in key infrastructure, zoals banken, kerncentrales etc geen Cisco producten meer moeten gebruiken"....

DAT en DAT alleen is de enige manier waarop je deze economische en arrogante uitbuiting kunt tegengaan.
Dit wat zichzelf nu politici noemt blaft niet eens maar dat is ook lastig met een muilkorf om.

Zoals die zielige Amerikanen deden met "Freedom Fries", dat kunnen wij veel harder...
Maar dan moeten we wel ruggegraat hebben en de Nederlanders zijn inmiddels zielige weekdieren geworden na jarenlange Amerikaanse voeding zonder voedingswaarde en America's favorite "No Particular Taste"
02-06-2014, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Nadeel van dit soort over tijd uitgesmeerde berichten is wel dat mensen gevoelloos worden voor de impact,
Als je alles ineens op de wereld plempt dan is het veel te groot om ineens te behappen en dan is de impact minder. Beter om het uit te smeren, ook al gaan er dan mensen langzamerhand de schouders ophalen. Het is wachten tot genoeg mensen het plaatje voldoende inelkaar gepuzzeld hebben zodat ze over het geheel na kunnen denken, en dat dan ook gaan doen.

terwijl de berichten an sich eigenlijk genoeg zouden moeten zijn voor tenminste een boycot van Amerikaanse producten. [...] Maar dan moeten we wel ruggegraat hebben en de Nederlanders zijn inmiddels zielige weekdieren geworden na jarenlange Amerikaanse voeding zonder voedingswaarde en America's favorite "No Particular Taste"
Er zijn al vele dingen langsgekomen die wat mij betreft individueel al genoeg hadden moeten zijn om de USA te vertellen dat ze de boom in kunnen, en iedere keer bukken onze politici toch weer. Sterker, in plaats van dat de EU heeft geleid tot een helder beleid met enige ruggegraat, bukken ze collectief nog harder.

De EU zijn zelfs het lichtend voorbeeld in de burger voor dom uitmaken en dat als excuus te gebruiken om gewoon niet meer naar de burger te hoeven luisteren. Ook dat voorbeeld doet in denhagistan goed volgen.
02-06-2014, 14:22 door Anoniem
Iedereen zet zijn foto zonder enig probleem op internet, en vervolgens is men verbaasd dat derden, waaronder de overheid, gebruik kunnen maken van dergelijk materiaal.... ?
02-06-2014, 14:27 door Anoniem
"Maar dan moeten we wel ruggegraat hebben en de Nederlanders zijn inmiddels zielige weekdieren geworden na jarenlange Amerikaanse voeding zonder voedingswaarde en America's favorite "No Particular Taste""

Stel dat Nederland een algehele boycot afkondigd van Amerikaanse produkten, denk je dat dit de Amerikaanse economie erg veel schade toe zou brengen, en dat we er iets mee zouden bereiken ?

Ook met ruggegraat is onze invloed op de Amerikaanse economie marginaal, terwijl we op onze beurt de impact van een Amerikaanse boycot in reactie veel zwaarder zullen voelen (ik neem tenminste niet aan dat je denkt dat een boycot niet wordt beantwoord).

Met andere woorden, we kunnen ruggegraat laten zien, en een grote mond opzetten, maar uiteindelijk worden we daardoor zelf het zwaarst gedupeerd.

Daarnaast werkt onze regering gewoon samen met de NSA en andere diensten bij dit soort activiteiten. Indien onze regering zich hier nu tegen gaat afzetten, dan is dat eerder het tonen van hypocritie, dan van ruggegraat.
02-06-2014, 14:38 door Anoniem
"Was dit nou de onthulling waarvan Glenn Greenwald heeft gezegd dat iedereen er stijl van achterover zou slaan of komt er nog iets sappigers?"

Dat ging over het vrijgeven van namen van Amerikanen die door de NSA worden bespioneerd. Verder gaat het hier om een artikel van Journalist James Risen, en niet van Glenn Greenwald, zoals je zelf ook had kunnen lezen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.