Privacy - Wat niemand over je mag weten

[Verwijderd]

03-06-2014, 19:40 door [Account Verwijderd], 17 reacties
[Verwijderd]
Reacties (17)
03-06-2014, 20:43 door Ler0y JenKins
Nou, als ik dit zo lees zou ik eerst gewoon bij de buurvrouw aanbellen.

"Dag buurvrouw, heeft u misschien trek in een kopje koffie? Er zijn een aantal zaken die ik graag zou willen bespreken."

Breng dan de kwestie aan bod, een beetje redelijk mens praat hier normaal en volwassen over en komt dan met een oplossing.

Als antwoord op je vraag, misschien een zaak voor Dhr. Arnoud Engelfriet?
Deze man weet alles op het gebied van privacy wat wel en wat niet mag.
03-06-2014, 20:56 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 03-06-2014, 20:56
Je mag alleen video-opnamen maken van je eigen tuin.

Dit is in de praktijk behoorlijk lastig, omdat al gauw beelden worden geregistreerd die er buiten vallen. Nu wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Een stukje straat kan geen kwaad. Ik zou alleen te allen tijde voorkomen dat de tuin van de buren in beeld komt. Wel zul je ook als je je eigen tuin filmt aan bezoek kenbaar moeten maken dat je dat doet.

Iets anders is als je tijdens een directe scheldkanonnade op de openbare weg openlijk een opname met je mobiel zou maken. Zolang je deze beelden alleen gebruikt om je klacht bij de politie of woningbouwvereniging te onderbouwen en ze niet als een vorm van eigenrichting op het internet zet.

Voor alleen geluid zijn de regels wat relaxter. Wel zul je kenbaar moeten maken dat je de onderhoudende gesprekken van de buurvrouw opneemt. Het mag niet het karakter van afluisteren hebben.

Ik weet niet of het huur of eigendomswoningen zijn. Ingeval van huur kun je de woningbouwvereniging inschakelen. En anders zul je genoeg bewijzen en getuigen moeten verzamelen om een aangifte bij de politie te kunnen doen. Dat
kan een aangifte van bedreiging, smaad of stalken zijn.
03-06-2014, 22:29 door Anoniem
Bel even je gemeente. Zij kunnen je zo correct voorlichten wat in de APV staat.

Voor zover bekend mag je op je eigen terrein doen en laten wat jij wilt. Straat mag niet, loopt via (als ik me niet vergis) het OM.
Wel is er een bordje: "camera bewaking" nodig.

Laat je even horen hoe het afloopt?
03-06-2014, 22:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-06-2014, 09:17 door Anoniem
Je mag je eigen tuin prima filmen; en OOK de openbare weg (die is immers openbaar). Je mag niet andermans tuin/huis filmen zonder toestemming. Je mag de beelden van de openbare weg ook niet zomaar op het net zetten; maar je mag het WEL filmen, voor dit soort doeleinden.

Dat het OM over de openbare weg gaat; is onzin. De openbare weg is van iedereen; en niemand word gedwongen op de film gezet; het is je eigen keuze om in de openbare ruimte te komen.

Dus lekker filmen als je denkt dat dit iets oplost. Hoewel de 'kopje koffie en praten' oplossing uiteraard beter is.

Maar als ik het zo hoor (al meerdere buren weg hierdoor) zal het wel niet helpen. Ik weet niet of beelden gaan helpen; een klacht is al genoeg voor de overheidsinstanties om iets in behandeling te nemen; dan hebben beelden ook geen zin als ze niet van hun luie stoel willen komen om je te helpen.

Als je een bemiddelingspoging al hebt gestart; dan heb je een dossier. Dat MAG niet dicht tot je daar toestemming voor geeft omdat je tevreden bent. De opmerking 'we hebben het geprobeerd; maar ze doen niet open' is NIET iets wat je moet accepteren. Als je geen resultaat hebt; moeten ze het maar escaleren.


Mega
04-06-2014, 09:22 door Mysterio
Ik zag gisteren dat mijn overbuurman een camera op mijn huis heeft gericht staan. Geen grapje deze keer... De rede was dat er op straat wel eens wat gebeurde en de beelden wil hij graag aandragen als bewijs voor iemand anders uit de straat. En dat ik dus ook word gefilmd moest ik maar voor lief nemen want goede redenen en zo.

Niet dus. Hij heeft één waarschuwing gekregen en vanmiddag ga ik even kijken of de camera weg is anders komt er aangifte (of een baksteen)
04-06-2014, 09:35 door Anoniem
Door Mysterio:Niet dus. Hij heeft één waarschuwing gekregen en vanmiddag ga ik even kijken of de camera weg is anders komt er aangifte (of een baksteen)

Baksteen zou ik zeker niet doen, dan ben jij fout en dankzij de camera heeft hij nog bewijs ook. Aangeven dat je wilt zien of jij en jouw huis in beeld komen, vervolgens aangeven dat jij hiervoor geen toestemming geeft en nogmaals uitdrukkelijk verzoeken hier een aanpassing in te brengen. Doet de overbuur dat niet, kun je via de bevoegde instanties verdere acties nemen.
04-06-2014, 23:33 door Anoniem
Bedankt alvast voor alle reacties.
De camera wil ik eigenlijk ophangen voor mijn eigen achtertuin in de gaten te houden. Ik wil er geluid bij hebben om inderdaad op deze manier bewijs te verzamelen. Op de vraag koop of huur is het antwoord ik zit gehuurd maar de buren hebben gekocht, en onze dochter aan de andere kant van de buren heeft ook gekocht.
Bij de buren aanbellen heeft trouwens geen zin, dit heb ik al meerdere malen geprobeerd maar er valt niets te regelen of te bepraten. Ze blijven bij het standpunt dat hun de goeden zijn en de rest van de straat zich maar moet aanpassen.
05-06-2014, 09:05 door Anoniem
OM is misschien alleen van toepassing als de politie camera's wil.

Maar hier kunt je meer informatie vinden:
http://www.cbpweb.nl/Pages/th_cam_soorten_openbaar.aspx
05-06-2014, 09:26 door Anoniem
Niet het OM, maar de officier van justitie gaat over specifiek cameratoezicht:

"De inzet van deze camera’s als opsporingsmiddel is gebonden aan speciale bevoegdheden, die in het Wetboek van Strafvordering zijn opgenomen. Deze bevoegdheden kunnen alleen met toestemming van de officier van justitie worden ingezet, op grond van artikel 126g Wetboek van Strafvordering. In andere situaties is het de politie niet toegestaan, al dan niet met behulp van een camera, een persoon stelselmatig te observeren."

Bron: http://www.cbpweb.nl/Pages/th_cam_soorten.aspx
06-06-2014, 09:35 door Anoniem
Als ik dit zo lees kan ik me niet aan de conclusie onttrekken dat het 'probleem' wel mee zal vallen gezien uw dochter vrijwillig een huis in dezelfde (directe) omgeving gekocht heeft.. Blijkbaar biedt de buurt voldoende leuke dingen, focus daar op!
06-06-2014, 15:00 door Anoniem
"De inzet van deze camera’s als opsporingsmiddel is gebonden aan speciale bevoegdheden, die in het Wetboek van Strafvordering zijn opgenomen. Deze bevoegdheden kunnen alleen met toestemming van de officier van justitie worden ingezet, op grond van artikel 126g Wetboek van Strafvordering. In andere situaties is het de politie niet toegestaan, al dan niet met behulp van een camera, een persoon stelselmatig te observeren."

Die regelgeving heeft helelmaal niets te maken met de vraag of je als particulier een camera op kan hangen; dit gaat om inzet door politie diensten ten behoeve van opsporing.
06-06-2014, 15:07 door Anoniem
"Bij de buren aanbellen heeft trouwens geen zin, dit heb ik al meerdere malen geprobeerd maar er valt niets te regelen of te bepraten. Ze blijven bij het standpunt dat hun de goeden zijn en de rest van de straat zich maar moet aanpassen."

Waarvoor heb je de camera nodig, zo te horen zijn er tal van getuigen, die dezelfde overlast ondervinden, sommigen zijn als ik het goed heb zelfs verhuisd t.g.v. de overlast.

Heeft de politie nog geen dossier aan meldingen liggen ? Als ze dat wel hebben maar niets doen, welke meerwaarde gaan deze beelden leveren ?

Als ik je verhaal hoor dan lijkt de volgende stap mij niet het ophangen van een camera, maar het inschakelen van een advocaat om druk op de ketel te zetten met behulp van eerdere meldingen, en getuigenverklaringen.

"Je mag je eigen tuin prima filmen; en OOK de openbare weg (die is immers openbaar). "

Dat is wel aan voorwaarden gebonden, zie :

Mag je cameratoezicht op de openbare weg richten?
http://blog.iusmentis.com/2012/10/12/mag-je-cameratoezicht-op-de-openbare-weg-richten/
06-06-2014, 15:10 door Anoniem
"Dit is in de praktijk behoorlijk lastig, omdat al gauw beelden worden geregistreerd die er buiten vallen. Nu wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Een stukje straat kan geen kwaad. "

De vraag wat volgens jou al dan niet kwaad kan heeft niets van doen met de vraag wat wettelijk is toegestaan.
06-06-2014, 16:19 door Anoniem
Door schadow: Hallo
Ik heb een vraagje voordat ik overhaast iets ga doen wat mij in de problemen kan brengen.
Mijn buren zijn mensen van middelbare leeftijd maar leven nogal op hun eigen. Jarenlang waren we goede vrienden maar op een bepaald moment was dit afgelopen. Nu is het zo dat de buurvrouw constant mijn vrouw staat uit te schelden zodra ze ook maar even buiten komt als het lekker weer is. Overal om ons heen zijn er al mensen gewoon verhuisd omdat de buurvrouw constant alles in de gaten houdt. Zo weet ze bijvoorbeeld te vertellen dat de achterburen van ons naar de stad zijn geweest en wat ze ingekocht hebben omdat ze dit van boven uit het raam staat te begluren. Achter ons zijn al twee keer een huishouden verhuisd hierdoor. Ook de overburen aan de andere kant van de straat worden niet ontzien. Deze mensen wonen er nog niet zo lang maar hebben al noodgedwongen gordijnen aangeschaft om de inkijk te beperken. Nu onze dochter een huis ernaast gekocht heeft is ook zij de pineut.
Mijn vraag is nu: Mag ik een camera ophangen op mijn eigen erf die zowel beeld als geluid kan opnemen. Dit ook om bewijsmateriaal te verkrijgen. De politie is al een paar keer ingelicht en bureau buurtbemiddeling ook. Er werd echter resoluut de deur dichtgegooid tegenover buurtbemiddeling.
Zo langzamerhand begint het allemaal zich op te hopen en worden de lontjes ook van mijn kant uit steeds kleiner natuurlijk.
Wanneer ik een camera ophang en dit een paar maal zou opnemen, zou ik dit dan aan de politie kunnen laten zien, maar valt dit dan niet onder privacy schending.

Het is natuurlijk vreemd dat een buurvrouw zomaar zou schelden, er gaat dus iets meer schuil, maar dat is helaas achterwege gelaten.
06-06-2014, 20:59 door Anoniem
Nou het antwoord is heel simpel; Nee, je mag niet zomaar een beveiligingscamera de openbare weg laten opnemen. De grens is tot 1 meter buiten de buitenmuur. Hoewel je wel zomaar mag filmen op de openbare weg :) Dus ja er is wat ruimte. Maar ga dus niet doelbewust aan de gang.
Wel mogen illegale opnames, (door burgers gemaakt!) ,worden gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtbank.
06-06-2014, 21:05 door Eric-Jan H te D
15:10 Door Anoniem:De vraag wat volgens jou al dan niet kwaad kan heeft niets van doen met de vraag wat wettelijk is toegestaan.

Helemaal gelijk, maar weinig praktisch.

Want denk je dat de juwelier die in zijn zaak de ingang op video vastlegt, vervolgt wordt omdat hij ook de overvaller die voor de deur op het trottoir staat vastlegt, of een toevallige voorbijganger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.