image

Opstelten: Nederland moet leider in cybersecurity worden

woensdag 4 juni 2014, 10:29 door Redactie, 24 reacties

Nederland moet een leider op het gebied van cybersecurity worden, zo liet minister Opstelten tijdens de opening van de One Conference in Den Haag weten. De conferentie wordt georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en wordt door meer dan 800 mensen bezocht.

Tijdens de keynote herhaalde de minister de visie van het Kabinet. "Net zoals bij de bescherming tegen het water, wil Nederland internationaal ook een leidende rol vervullen waar het gaat om bescherming tegen aanvallen in het cyberdomein", aldus Opstelten. Hij wees naar de nieuwe Nationale Cyber Security Strategie die in oktober werd gepresenteerd.

De strategie, alsmede allerlei bewustzijnscampagnes, moeten van Nederland 'de meest open en veilige online samenleving' maken. Daarbij is het noodzaak voor Nederland om met andere landen en partijen samen te werken, stelde Wilma van Dijk, directeur Cyber Security van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

"We doen het samen, omdat juist omdat online veiligheid in Nederland geen zaak van is één partij. Juist omdat je samen moet optrekken, samen slim moet investeren om van Nederland de meest open en veilige online samenleving te maken", zo liet ze weten. Vandaag is de laatste dag van de conferentie.

Reacties (24)
04-06-2014, 10:34 door Anoniem
Stel dan eerst eens een capabele minister aan die over deze zaken zou moeten gaan, het liefst en heel nieuw ministerie. De heer Opstelten mist elke vorm van realiteitsbesef en zo lang hij wat betreft cybersecurity aan het roer staat zal Nederland nooit aan de top van cybersecurity, wat toch een gemiste kans zou zijn.
04-06-2014, 10:42 door Anoniem
"Net zoals bij de bescherming tegen het water, wil Nederland internationaal ook een leidende rol vervullen waar het gaat om bescherming tegen aanvallen in het cyberdomein", aldus Opstelten.
Briljante vergelijking, want hoe stond het ook al weer gesteld met onze dijken?

Ik snap echt niet meer wat die vent motiveert.
04-06-2014, 10:44 door Anoniem
<Lie Mode On>
De Nederlandse overheid is competent gebleken om dit soort zaken open en eerlijk te regelen, ICT projecten zijn dus in goed handen bij de overheid!
<Lie Mode Off>
04-06-2014, 11:15 door Preddie
Ik ben het helemaal met de heer Opstelten eens, we moeten leider in cybersecurity worden.

Hiervoor is een basis nodig van kwalitatief goed opleidde mensen met de juist aansturing. Ik stel voor dat we beginnen met het capabele minister van veiligheid met een achtergrond in het vakgebied .....
04-06-2014, 11:17 door Anoniem
Ik vertrouw opa ivo o. en zijn handlanger fredje t. nou niet echt deze mooie woorden ook waar te maken, gezien zijn eerdere voortvarende staatsbestelafbrekende prestaties. Maargoed, die 800 uitverkorenen op deze siebersekjoeritiekonferensie moesten natuurlijk wat veren in den aarsch gestoken worden, je bent uitverkoren voor lucratieve overheidsopdrachtjes of je bent het niet. Deze anonieme luis in de pels was er niet bij. En dat is ook goed zo, want wie wil er nou kritiek horen over wat je allemaal fout doet? Vooral niet als dat gewoon meer is dan wat je niet fout doet.
04-06-2014, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap echt niet meer wat die vent motiveert.
Net wat andere po-li-ti-ci motiveert. Aandacht.* Jezelf in de schijnwerpers zetten met al die mooie dingen die je toch maar weer bereikt hebt voor demense (of, nuja, je vrinden). Er moet vanalles gebeuren dus gebeurt er vanalles. Dat dit vervolgens stapsgewijs de rechtstaat afbreekt, ach, waar gehakt wordt vallen spaanders en de beste stuurlui staan aan wal, ja toch niet dan? Gewoon negeren en doorstomen.

En als de kritiek eens waar blijkt te zijn? Dan is de beste man alweer verder naar het volgende baantje. Kamerlidmaatschap en ministerschap zijn tegenwoordig leuke CV-puntjes en middelen lucratieve commissariaatjes binnen te slepen, al lang niet meer de bekroning van je carriere. Wat dat betreft is er maar weinig verschil te bekennen tussen wat er zo rondhuppelt in het haagsche. Dat opa ivo vaak in het nieuws is, op welke wijze dan ook, is in deze omgeving dan ook vooral een teken dat'ie succesvol is. Dat de rest van nederland er niet beter van wordt, ach, hadden ze maar politicus moeten worden en het zelf regelen, ja toch niet dan.


* De aandachtsgeile tronies van peper en wiegel in de nacht van staan me nog bij.
04-06-2014, 12:46 door Anoniem
onder leiding van dhr. opstelten wordt het eerder: Nederland de meest open en veilige online samenleving voor cybercriminelen.
04-06-2014, 13:24 door Anoniem
We moeten dit, we moeten dat....

Aan m'n gat!
04-06-2014, 13:30 door [Account Verwijderd]
Wat Ivo & de Teef willen is de IVD's omvormen tot een NSA-2, die rechtse flikkers zijn niet te vertrouwen.
04-06-2014, 14:38 door Anoniem
En Kerckhoffs moet sluiten? Does not compute.
04-06-2014, 15:02 door Anoniem
Meer online openheid leest met achtergrond informatie als

"Nederland moet leider in (cyber)controle worden"

Ambities serieus verwezenlijken
Als je vooruit wil komen op security gebied moet je problemen oppakken, oplossen en echt constructief samenwerken met diegenen die kwetsbaarheden aankaarten.
Niet tegenwerken

De burger perceptie en vraag aanpassen aan het 'product' beleid van de overheid?
Met monddood maken en tegenwerken van bijvoorbeeld journalisten die security kwetsbaarheden aankaarten wek je de indruk dat je cybersecurity achterstand zo groot is dat je geen andere oplossing meer ziet dan zaken met alle middelen die je hebt in de doofpot te stoppen.

http://politiek.thepostonline.nl/2014/06/03/marechaussee-wilde-niet-dat-brenno-de-winter-over-nss-top-schreef/
http://politiek.thepostonline.nl/column/waarom-ik-ga-procederen/

Journalistieke vrijheid

Een jaar geleden meldde de politie al dat ik ‘scherp kritisch richting de overheid ben’ en dat de ‘politie dat niet wil’. De vraag is dus nu of dat incident van vorig jaar gerelateerd is en er dus sprake is van een patroon. Opnieuw zou dat de nieuwsgaring in de weg staan en een belemmering van mijn beroep zijn. In dat geval wordt dus politiecapaciteit ingezet om mij het werken onmogelijk te maken.

Een dergelijke handelswijze is een democratische overheid niet waardig.
Ambitieuze keynotes verworden dan tot doorzichtige gespindokterde publieke vertoningen als trieste compensatie voor falend overheidsbeleid.
04-06-2014, 15:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-06-2014, 15:26
[Verwijderd]
04-06-2014, 16:47 door Anoniem
En intussen maakt zijn ministerie Brenno de Winter het leven moeilijk door hem als potentieel gevaarlijk te classificeren.
04-06-2014, 17:25 door Anoniem
Met opstelten in het zadel gaat dat echt niet lukken. Mijn advies? Opstelten en teven stap op! dat zou een stap in de goeie richting zijn. dan nog de juiste mensen op zijn plek zetten.
04-06-2014, 20:12 door Anoniem
Meneer had geen zinnig woord te melden over de politie boycot van IT-journalist - inmiddels tot terrorist verworven - heer de Winter. Wat een verschrikkelijk naïef en prehistorisch denkend persoon is Opstelten zeg. Mijn advies: Opstelten stap op, en geef ruimdenkende mensen de ruimte om van Nederland een mooier land te maken! Dat doet u als u echt van uw land houdt, en over genoeg zelfkritiek beschikt.
04-06-2014, 22:14 door Anoniem
''de meest open en veilige online samenleving ''

Alles en iedereen gaat dus bespioneerd worden voor zover dat al niet gebeurt....
05-06-2014, 00:06 door Anoniem
Door Predjuh:
Hiervoor is een basis nodig van kwalitatief goed opleidde mensen met de juist aansturing. Ik stel voor dat we beginnen met het capabele minister van veiligheid met een achtergrond in het vakgebied .....

De minister snapt kennelijk meer van politiek en leidinggeven dan jij. Ieder zijn expertise.
05-06-2014, 07:36 door Anoniem
JA HOOR groots waanzin ten top ,, we zijn al groot betaler aan de eu en nu wil die gast ook nog eens bakken met geld over de balk gaan gooien om de leider in de cybersecurity te worden !!!!

HEY OPSTELTEN WIJ HOEVEN NIET OVERAL VOOROP TE LOPEN !!!!!!!!
05-06-2014, 09:56 door Anoniem
Het komt er op neer, en daar komen we langzaam achter met zijn allen.
Er zijn teveel burgers. En om onze burgers niet uit te roeien, maar te laten leven. Moeten we wel zorgen dat ze allemaal braaf niet meer doen dan dat wij willen dat ze doen. Hiervoor is digitale surveillance nodig. Nog iets meer, maar hier begint het mee. Want als je weet wat iedereen doet, weet je ook wie doet wat /niet mag/.

Ik vind het leuk dat het makkelijker gaat worden voor mij om dadelijk in te stromen in de digitale veiligheid. Alleen zal IK er niet BEWUST voor gaan kiezen mijn eigen medemens te 'snitchen'.

http://www.verzetsmuseum.org/uploads/archive/tweede-wereldoorlog/vaste_expo_per_periode/mrt41_apr43/poster_Strijd_NSB185.jpg
05-06-2014, 11:28 door Morbius
Zodra een Ivo/Fred stukje verschijnt is het altijd vermakelijk dat er binnen een dag
zo'n lap voorspelde knee-jerk reacties verschijnen. Nou weten we het wel jongens.
05-06-2014, 12:10 door Anoniem
@Morbius; het zal allemaal wel. Maar d'r is echt niks dat beklijft wat Fred en Ivo bekokstoven. Alles komt met bombarie in de media, groot deel daarvan wordt nooit echt doorgevoerd en het deel dat wel wordt doorgevoerd sneuvelt bij de eerstvolgende rechtszaak. Toch wel weer jammer voor dit onderdeel, want security zou inderdaad meer aandacht moeten krijgen, maar de overheid heeft hier tegengestelde belangen, en dus zal het niet werken.
05-06-2014, 12:44 door Anoniem
Door Morbius: Zodra een Ivo/Fred stukje verschijnt is het altijd vermakelijk dat er binnen een dag
zo'n lap voorspelde knee-jerk reacties verschijnen. Nou weten we het wel jongens.
En wat als het nou terecht is? Ik zie namelijk ook alleen maar volstrekt volspelbare oppervlakkige plannetjes die volstrekt voorspelbaar niets gaan verbeteren (voor de burger) uit... eigenlijk heel het haagsche komen. Jij zegt dus nu dat er geen kritiek meer geleverd mag worden omdat er teveel kritiek geleverd geworden is. Maar de brakke plannetjes blijven komen, waarom zit daar geen quotum aan?

We wisten ook wel dat George W. "dubya" Bush nou niet de helderste president van de VS ooit geweest is, maar toch werd'ie herkozen. Hoe meer je fout doet hoe meer ze je een tweede kans willen geven, is dat het?
05-06-2014, 16:19 door Anoniem
Hé Ivo, helemaal mee eens, op naar Nederlandse werelddominantie op het gebied van Cybersecurity. Hoeveel centjes breng je daarvoor mee? € 100 mln, € 50 mln, € 15 mln?
10-06-2014, 17:32 door Leen_T
T was niks, T is niks en T wordt niks.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.