image

Android-ransomware voor 5.000 dollar aangeboden

donderdag 5 juni 2014, 13:34 door Redactie, 2 reacties

De Android-ransomware die bestanden op de SD-kaart van smartphones versleutelt en waar gisteren voor werd gewaarschuwd, blijkt voor 5.000 dollar op een fora voor cybercriminelen te worden aangeboden. Het is de eerste keer dat er ransomware voor Android is ontdekt die bestanden versleutelt.

Om weer toegang tot de versleutelde bestanden te krijgen moet er een bedrag van zo'n 16 euro worden betaald. De Simplocker-ransomware, zoals de malware wordt genoemd, doet zich zeer waarschijnlijk als een andere applicatie voor. Eenmaal actief zoekt Simplocker naar bestanden met de volgende extensies: jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp en mp4 en versleutelt die.

Advertentie

Analisten van anti-virusbedrijf ESET die de malware ontdekten dachten dat het mogelijk om een proof-of-concept ging die eerst werd getest. Beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog 'Malware don't need coffee', vond echter een advertentie waar de ransomware wordt aangeboden. De maker van de ransomware zegt maximaal drie exemplaren te verkopen, voor 5.000 dollar per stuk.

Volgens de advertentie, die van 14 mei dateert, zouden er nog geen exemplaren zijn verkocht. Met een vraagprijs van 5.000 dollar (3675 euro), zou een potentiële koper met een losgeld van 16 euro per toestel 230 toestellen moeten infecteren voordat de investering geld oplevert.

Reacties (2)
05-06-2014, 15:06 door JayDz - Bijgewerkt: 05-06-2014, 15:07
Een week geleden kreeg ik een random whatsapp met een mp4 video, ik heb het niet geaccepteerd want ik vertrouwde dit niet, zou dit Android-ransomware kunnen zijn?
05-06-2014, 18:32 door Britec09
Door JayDz: Een week geleden kreeg ik een random whatsapp met een mp4 video, ik heb het niet geaccepteerd want ik vertrouwde dit niet, zou dit Android-ransomware kunnen zijn?
Het hoeft geen malware te zijn, maar ik raad je aan om je telefoon effe door te laten scannen op malware etc met b.v. Avast of iets dergelijks.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.