image

Anoniem besturingssysteem Tails ondersteunt UEFI

donderdag 5 juni 2014, 15:13 door Redactie, 2 reacties

Het anonieme besturingssysteem Tails heeft ondersteuning voor UEFI toegevoegd, zodat ook nieuwe hardware en Macs het besturingssysteem kunnen starten. Tails is een compleet op Debian gebaseerd besturingssysteem dat vanaf een cd, dvd of USB-stick is te gebruiken.

Het bevat allerlei tools om anoniem te kunnen internetten. Onlangs werd versie 1.0 gelanceerd en nu is versie 1.1 in ontwikkeling. Deze versie bevat twee grote veranderingen. De eerste toevoeging is de ondersteuning van UEFI. De 'Unified Extensible Firmware Interface' (UEFI) is de opvolger van het aloude BIOS.

UEFI is een nieuw model voor de interface tussen het besturingssysteem van de computer en de firmware van het platform. Aangezien UEFI op steeds meer systemen wordt gebruikt hebben de ontwikkelaars ondersteuning hiervoor toegevoegd. Oorspronkelijk stond dit voor versie 2.0 gepland, maar het is nu ook al in de bètaversie van Tails 1.1 te testen.

Wheezy

Een andere grote verandering is de overstap naar een nieuwe Debian-versie. De eerste versie van Tails draaide op Debian Lenny. Sinds Tails versie 0.7 wordt Debian Squeeze als basis gebruikt. Inmiddels heeft Debian een nieuwe stabiele versie uitgebracht genaamd Wheezy.

Tails 1.1 die binnenkort verschijnt zal de eerste Tails-versie zijn die op Wheezy zal draaien. Volgens de ontwikkelaars zal er qua features niet veel veranderen, maar is bijna wel elk softwareonderdeel geüpdatet. Een aantal dagen geleden verscheen er een bètaversie van de nieuwe Tails-versie. Vanwege alle grote veranderingen worden gebruikers gevraagd om deze versie grondig te testen.

Reacties (2)
05-06-2014, 18:05 door Anoniem
Hmm...interessant! En wanneer komt de eerste met Tails voorgeinstalleerde pc op de markt? Daar mischien al iets over bekend?
05-06-2014, 22:32 door Anoniem
Door Anoniem: Hmm...interessant! En wanneer komt de eerste met Tails voorgeinstalleerde pc op de markt? Daar mischien al iets over bekend?
Nooit, je kunt dan nooit garanderen dat er niets "extra" is geïnstalleerd namelijk, nog buiten het feit dat Tails een gratis, bootable OS is natuurlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.