image

Microsoft houdt VS spiegel over surveillance voor

donderdag 5 juni 2014, 16:06 door Redactie, 6 reacties

Een jaar na de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden heeft Microsoft de Amerikaanse overheid een spiegel voorgehouden als het om surveillance op internet gaat en een lijst met wensen neergelegd die voor "positieve veranderingen" moeten zorgen.

Eén van de punten die Microsoft-topman Brad Smith dwarszit is het bericht van de Washington Post dat de NSA op systemen in het buitenland inbreekt om zo toegang tot data te krijgen die bij Yahoo! en Google zijn opgeslagen. Zeven maanden na het bericht heeft de Amerikaanse overheid nog altijd geen garantie gegeven dat het zich hier niet mee bezighoudt.

"Zou een overheid die buitenlanders aanklaagt wegens het hacken van Amerikaanse bedrijven, er niet voor moeten zorgen dat het eigen personeel zich hier niet aan schuldig maakt?", aldus Smith. Hij verwijst daarmee naar de aanklacht van de Amerikaanse overheid tegen vijf Chinese soldaten die bij Amerikaanse bedrijven zouden hebben ingebroken.

Huiszoekingsbevel

De Microsoft-topman maakt zich ook zorgen over de wens van de overheid om huiszoekingsbevelen straks ook voor computers te laten gelden die zich in het buitenland bevinden. "De Amerikaanse overheid zou het niet toelaten als andere overheden huiszoekingsbevelen binnen de Amerikaanse grens uitvoeren om zo de inhoud van de e-mails van Amerikaanse burgers in beslag te nemen, zonder eerst het juridische proces in de VS door te lopen. Waarom verwacht het dan dat andere overheden anders reageren?", stelt Smith de vraag.

Ondanks een jaar met allerlei onthullingen is er dan ook nog veel werk te verzetten. "De VS heeft zowel een verantwoordelijkheid als kans om vernieuwd leiderschap op het gebied van deze problemen te tonen", merkt Smith op. Leiderschap dat de VS volgens hem kan tonen door meer transparantie, de speciale FISA-rechtbank te hervormen en grootschalige surveillance stop te zetten.

Reacties (6)
05-06-2014, 17:13 door vimes
Als ze nu eerst eens beginnen met het afschaffen van de Patriot-act. Mischien dat ik dan weer eens ga nadenken of het zinvol en verstandig is om amerikaanse ict producten/diensten aan te schaffen.
Met de nadruk op 'mischien' en 'nadenken'.
05-06-2014, 18:53 door potshot - Bijgewerkt: 05-06-2014, 18:53
Door vimes: Als ze nu eerst eens beginnen met het afschaffen van de Patriot-act. Mischien dat ik dan weer eens ga nadenken of het zinvol en verstandig is om amerikaanse ict producten/diensten aan te schaffen.
Met de nadruk op 'mischien' en 'nadenken'.

gelukkig maar dat china en rusland gewoon alles ontkennen dat ze hacken en inbreken dus kunnen we die rustig geloven en die volmaakt veilige producten WEL kopen...want immers alleen amerika is niet te vertrouwen.
05-06-2014, 19:49 door Anoniem
Ik zie geen andere optie dan allemaal open software te gaan gebruiken. Als er een optie is dan dat hoor ik het graag, maar tot die tijd vind ik het nog even raar dat de grootste leverancier van gesloten software _iets_ durft te zeggen over beveiliging.
05-06-2014, 19:53 door Anoniem
Obama: "We in the United States of America are excellent people because we have excellent principles".
Dit is het dogma achter het meedogenloze en tirannieke reilen en zeilen van de Yankees zowel op het internet en daarbuiten en dat ook voor de religieuze overtuiging in hun goddelijk recht zorgt. Zij vinden dat zij het volste recht hebben om bondskanselier Merkel af te luisteren zonder daar verantwoording voor af te leggen. Merkel kreeg op haar vraag om opheldering nooit antwoord! Dat is de werkelijke pikorde van Uncle Sam binnen "gelijkwaardige bondgenoten".
05-06-2014, 23:10 door Anoniem
“All animals are equal, but some animals (pigs) are more equal than others.”
07-06-2014, 07:58 door Anoniem
Door potshot:
Door vimes: Als ze nu eerst eens beginnen met het afschaffen van de Patriot-act. Mischien dat ik dan weer eens ga nadenken of het zinvol en verstandig is om amerikaanse ict producten/diensten aan te schaffen.
Met de nadruk op 'mischien' en 'nadenken'.

gelukkig maar dat china en rusland gewoon alles ontkennen dat ze hacken en inbreken dus kunnen we die rustig geloven en die volmaakt veilige producten WEL kopen...want immers alleen amerika is niet te vertrouwen.

Toch is het anders. Je zal Vladimir Poetin vervolgens niet zo snel snorkende speeches horen maken als: [url=http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/06/obama-belofte-amerika-met-bloed-geschreven-op-stranden/]"Amerika’s belofte om zich in te zetten voor vrijheid, gelijkheid en waardigheid is met bloed geschreven op de stranden van Normandië en zal de eeuwigheid doorstaan."[/url]. Een deel van de irritatie komt alleen al voort uit de hypocrisie. Als de heer Obama een speech had gehouden: "We hebben ons bedacht. Het was een grote vergissing. We komen er vanaf nu voor uit dat we net als alle andere landen voor ons eigen belang gaan." En als de VS vervolgens een aantal jaren bij dat standpunt blijft. Dat alleen al zou beter aanvoelen.

Maar belangrijker zijn het tweede en derde grote verschil. China en Rusland matigen zich bij hun activiteiten niet aan dat zij een soort recht hebben en dat de wetgevers in Beijing en Moskou dat recht wettelijk kunnen bekrachtigen, ook buiten de Chinese of Russische grenzen. Daarbij zijn ze discreet. Er komt weinig intimidatie en weinig geweld tegen buitenlanders aan te pas. De bedoeling is dat je er niet eens wat van merkt. En dat werkt ook door in terughoudendheid in het gebruik van de informatie. En dat is een belangrijk verschil. Het is het verschil tussen een inbraak in het holst van de nacht en een gewapende overval. Diverse juweliers kunnen het gevoelsmatige verschil tussen die twee helaas beter uitleggen dan ik.

Maar op een punt moet ik het eens zijn, namelijk dat ook Chinese en Russische apparatuur niet klakkeloos te vertrouwen is. Dat laat twee mogelijkheden over. Enerzijds open source, omdat die althans in theorie beter te controleren is. Anderzijds Europese producten. De vraag is of je daar nu zo veel beter door beschermd wordt, maar we krijgen er dan tenminste nog werkgelegenheid voor terug...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.