image

'51% Nederlanders onverschillig over Europees internet'

donderdag 5 juni 2014, 13:51 door Redactie, 10 reacties

Iets meer dan de helft van de Nederlanders zou onverschillig over de plannen van de Duitse overheid zijn om een apart Europees internet op te richten dat alleen voor Europese landen toegankelijk is. Deze groep denkt namelijk dat data op het internet nooit veilig zal zijn, ongeacht of het om een gesloten netwerk gaat.

Dat blijkt uit onderzoek van Unisys. Het bedrijf vroeg 489 Nederlanders of ze, in het licht van de onthullingen over surveillance door de NSA, voorstander van een Europees datanetwerk zijn. Slechts 30% van de respondenten ziet zo'n gesloten netwerk wel zitten. Een minderheid van 14% is tegen het idee, omdat ze vinden dat het wereldwijde internet een open netwerk hoort te zijn. 51% is onverschillig en 5% weet het niet.

"Deze uitkomsten tonen aan dat, ondanks dat het voorstel voor een Europees datanetwerk een goed idee lijkt, er nog een lange weg te gaan is om de bevolking te overtuigen dat openbare netwerken door onbevoegden niet meer afgetapt cq afgeluisterd kunnen worden", zegt Jim Vlaming van Unisys.

Reacties (10)
05-06-2014, 14:09 door Anoniem
Zie ik niet zitten, het Europees internet. Uiteindelijk krijgen we zeker een soort dictatuur op het internet, niets voor mij.
05-06-2014, 14:18 door The Goovscoov
Ik heb het idee dat als waarschijnlijk de EU dit gaat "inrichten" ze het juist alleen maar erger maken en dat er niets veranderd. Zo kan de EU dus een totalen "surveillance netwerk" maken en naar mijn mening zichzelf juist alle mogelijkheid bieden om mensen in Europa af te luisteren en dat dan alsnog door te spelen naar de NSA.
05-06-2014, 15:55 door meh
Lijkt wel een Diederik Stapel-onderzoek. Redactie, ik ben dol op jullie, maar dat jullie dit plaatsen dat vind ik gewoon erg jammer. 489 Nederlanders, nou nou, dat is representatief. Not.

Dit soort onderzoeken wordt alleen maar gedaan zodat er beleid op gebaseerd kan worden.

Die goochems van Unisys hadden er beter aan gedaan om eerst eens te onderzoeken of men wel op zulke onderzoeken zit te wachten. Oh nee, wacht, die uitkomst past vast niet in hun straatje.

Jammer hoor, dit.
05-06-2014, 17:06 door Anoniem
Tja,met een Europees Internet,is het geen wereldwijd web meer waarvoor internet dient.
Dan krijg je hetzelfde geval als in Landen met een dictatuur,waar internet streng gecensureerd is.
Dat moeten we niet hebben.
Kijk maar naar China,daar is alles dichtgeknepen zeker nu,omdat de Chinese studentenopstand van 1989 niet herdacht mag worden en zijn alleen Chinese chatsites beschikbaar,zoals Waibo.
Je kan wel om de censuur heen,maar dan moet je het handig aanpakken.
Veel doorsnee burgers weten dat niet hoe dat moet.
Dus die slikken alleen Chinees voorgeschoteld matriaal.
05-06-2014, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem: Zie ik niet zitten, het Europees internet. Uiteindelijk krijgen we zeker een soort dictatuur op het internet, niets voor mij.
Die dictatuur krijgen we toch wel, ook met het huidige Amerikaanse "open" internet! We zullen moeten kiezen: of een veilig internet of een open internet.Ik kies dan voor het veilig internet. Er zijn helaas nogal wat nare gasten,ook wel hackers/crackers genaamd die het internet onveilig maken.Ik kies voor een registratie van alle internetgebruikers en de pc's die ze gebruiken.Ja de overheden zullen alles kunnen weten,maar die cybercriminelen worden ook gepakt en dan voortaan van internet geweerd.De burgerlijke vrijheden worden nu al bij wet gegarandeerd,maar vrijheid betekend nog niet dat je ook misbruik kunt maken van het internet om anderen (anoniem) te pesten, beledigen,kwetsen,bedreigen,bestelen of hun pc of internetaansluiting onklaar te maken omdat je toevallig bepaalde kwaliteiten bezit die jou in staat stellen om andermans pc binnen te komen.Dat het technisch kan betekend niet dat het ook mag!
06-06-2014, 00:10 door Anoniem
Beter idee om na te denken hoe je zelf een (schaduw)netwerk opzet. Bijvoorbeeld de buurt volhangen met "mesh potato" apparaten* en als je toch bezig bent die gelijk maar op IPv6 neerzetten, lekker makkelijk configureren, en met een zonnepaneeltje erbovenop. Heb je redelijk vlot een leuk en moeilijk te censureren backup netwerkje. Doe het met genoeg mensen en je komt nog een heel eind ook nog.


* Open source hardware. Als iemand zin heeft uit te vogelen hoe je er goedkope 6+ dBi omni antennes aan hangt? Een simpele heb je al met een stuk draad (met een spoel vrij nauwluisterend erin gevouwen, dat wel), dus duur hoeft het niet te zijn, en je bereik wordt er ineens een stuk groter mee.
06-06-2014, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zie ik niet zitten, het Europees internet. Uiteindelijk krijgen we zeker een soort dictatuur op het internet, niets voor mij.
Die dictatuur krijgen we toch wel, ook met het huidige Amerikaanse "open" internet! We zullen moeten kiezen: .............. betekend niet dat het ook mag!

Ben het met je eens. Je hoort mensen vaak praten over open internet open dat. Maar voor mijn gevoel is het internet helemaal niet zo open. Ook als je kijkt naar de opbouw van het internet is het niet 1 open netwerk maar tig netwerkjes aan elkaar. Ik vind het wel een goed idee, het is vooral bedoeld om minder afhankelijk van de amerikanen te worden qua technologie enzovoort. Dat is voor mij een opluchting omdat ze daar het spoor echt bijster zijn. Hoe het hier dan zal gaan qua surveillance enzo zien we dan wel, eerst moeten we op internet gebied meer op eigen benen staan.
09-06-2014, 22:20 door Anoniem
En dat gaan we dan maken met systemen gedesigned in de VS, gemaakt in China, geintergreerd door een partij waarvan dee herkomst helder is, maar de loyaliteit niet en beheerd vanuit India. Want het moet natuurlijk wel goedkoop, compatibel, standaard etc zijn........................................ Kortom mijn stukje internet is best redelijk veilig, zodra het mijn deur verlaat is het einde oefening......
10-06-2014, 12:04 door Anoniem
De gestelde vraag:

"Supplemental Question: In light of the NSA spying allegations and"Germany’s proposal to create a secure European
Data Network to protect information from international surveillance, are you?"

Goede kans dat van de 51% "onverschillig" een groot deel de vraag niet eens goed begrepen heeft.Dat wordt al geillustreerd door de 14% "tegen", die als reden opgaf: "Tegen, want internet moet een open netwerk zijn."

Riekt ernaar dat Infosys geen objectief onderzoek heeft willen doen, maar behoorlijk aangestuurd heeft op een negatief resultaat.
11-06-2014, 08:31 door Anoniem
Een Europees internet lost niets op, maar maakt het probleem voor Europese burgers juist erger. In plaats van dat de NSA burgers bespiedt, gebeurt dat bij een Europees internet door Europese inlichtingendiensten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.