image

Politie plaatste vorig jaar 61 taps bij XS4ALL

zaterdag 7 juni 2014, 13:09 door Redactie, 8 reacties

Opsporingsdiensten zoals de politie, maar ook de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, hebben vorig jaar 61 taps bij XS4ALL laten plaatsen. Ook werd de internetprovider 68 keer om historische klantgegevens gevraagd en 19 keer om verkeersgegevens.

Daarnaast moest de provider ook twee forensische images verstrekken. Dat laat XS4ALL in het vandaag gepubliceerde transparantierapport weten. In het kader van een opsporingsonderzoek, het verzamelen van inlichtingen of hulpverlening in noodsituaties kunnen politiekorpsen en andere opsporingsinstanties informatie nodig hebben van internet- of telecomproviders. De providers zijn wettelijk verplicht gebruikers en verkeersgegevens te verstrekken en mee te werken aan aftapverzoeken.

2013

Vorig jaar werd er door opsporingsdiensten 68 keer om historische klantgegevens gevraagd zoals bijvoorbeeld naam-, adres- en woonplaatsgegevens, bankgegevens, afgenomen diensten, telefoonnummer, IP-adres en e-mailadres. Ook moesten er 19 keer verkeersgegevens worden verstrekt van internettelefonie en e-mail. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over wie met wie belt of mailt en hoe lang en wanneer. Het gaat hier alleen om informatie over de communicatie, niet om de inhoud van het verkeer.

Twee keer moest er een forensische kopie worden overhandigd. Het kan dan gaan om een kopie van een harde schijf, home directory of webserver. Verder werden er 40 taps voor telefonie, 20 taps voor internetverkeer en één tap voor e-mail geplaatst. Er kwamen geen verzoeken voor het verwijderen van inhoud binnen. XS4ALL merkt op dat de verzoeken van AIVD en MIVD niet in het overzicht zijn meegenomen. Die mogen niet worden weergegeven omdat het staatsgeheim zou zijn.

Reacties (8)
07-06-2014, 14:06 door Ramon.C
Dikke privacy schending dus.
07-06-2014, 14:34 door Anoniem
61 taps...

XS4ALL merkt op dat de verzoeken van AIVD en MIVD niet in het overzicht zijn meegenomen.

Dat kunnen er dus ook 661.000 zijn.
07-06-2014, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: 61 taps...

XS4ALL merkt op dat de verzoeken van AIVD en MIVD niet in het overzicht zijn meegenomen.

Dat kunnen er dus ook 661.000 zijn.
Je moet ook een bijbehorden personele bezetting hebben om al die verzoeken te kunnen verwerken volgens naar de wet en je eigen beleid. Een paar honderdduizend taps is niet realistisch.

Wel opvalland: welke journalist komt eens met inzicht in hoe bedrijven werken en gebruikt dat om gericht vragen te stellen om het aantal taps te achterhalen? Het is nu 'oh u geeft geen cijfers jammer dan'.
07-06-2014, 15:27 door steve sh1t
En de grootste en biggest Big Brother award gaat naar....

https://www.security.nl/posting/390701/NSA+uitgeroepen+tot+grootste+Big+Brother+aller+tijden
07-06-2014, 18:43 door Briolet
Door Ramon.C: Dikke privacy schending dus.

Voor die tap moet er wel verdenking voor een zwaar delict zijn. Ik heb het twee jaar geleden meegemaakt bij een overval. De daders werden van woninginbraken verdacht, maar die verdenking is geen reden voor een tap. Bij de erop volgende overval kon ik de daders goed genoeg beschrijven zodat de politie direct wist wie het waren. Een enkel getuigenbewijs is vaak onderuit te halen bij een rechter, maar de herkenning was wel genoeg voor het plaatsen van een tap. Een maand na de overval had de politie hieruit genoeg aanvullend bewijs vergaard en de rechter heeft ze inmiddels tot 5 jaar gevangenis veroordeeld.

Dus mij zul je niet horen klagen over taps. Het gaat toch vaak om mensen die zich zelf ook niets aantrekken van hun medemens. En bij die asocialen horen dus ook de belasting ontduikers die in bovenstaande stuk genoemd worden.
08-06-2014, 17:53 door Anoniem
Scientia Potentia Est, en er is geen weg terug.
09-06-2014, 23:56 door Anoniem
Hoe graag sommigen ook anders willed roepen, een schending is dit niet. De wet bidet de mogelijkheid aan handhavers en opsporingsdiensten om verzoeken.tot taps e.d. Via de rechter af te dwingen. De service provider heeft hier maar aan te voldoen. Zo ook XS4all. De meeste service providers zullen dit soort taps nooit plaatsen zonder gerechtelijk bevel.

Natuurlijk kunnen we bedenkingen hebben over de wijze waarop rechters het verzoek al dan niet honoreren en al helemaal in het. geval van de veligheidsdiensten. Dat het aantal taps van die partijen niet gepubliceerd wordt, heeft waarschijnlijk alles te maken met het misplaatste gebruik van termen als staatsgeheim en/of staatveiligheid.
11-06-2014, 09:01 door Anoniem
Kan iemand mij uitleggen wat er zo geheim is aan het aantal taps dat de AIVD en MIVD aanvragen?

Nu betekent het cijfer 61 ook niets.

Wanneer met een totaal cijfer zou noemen zonder uitsplitsing per dienst die de aanvraag heeft gedaan, hebben we iets een dat cijfer zonder het 'staatsgeheim, de AIVD en de AIVD hebben xx taps bij XS4ALL aangevraagd'
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.