image

Celstraf voor Roemeen die e-mail beroemdheden kraakte

zaterdag 7 juni 2014, 13:38 door Redactie, 0 reacties

Een Roemeense man die op de e-mailaccounts van allerlei beroemdheden inbrak, waaronder de familie van George W. Bush, het hoofd van de Roemeense geheime dienst en de auteur van Sex and the City, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, zo laat de Roemeense media weten.

Taxichauffeur Marcel Lazar Lehel, online bekend onder het alias 'Guccifer', werd in januari in Boekarest gearresteerd. Waarschijnlijk zal hij vier jaar van zijn straf uitzitten. Ondanks het grote aantal gekraakte e-mailaccounts moest de Roemeen voor het inbreken op twee accounts terechtstaan. Voor elk account kreeg hij drie jaar cel. Daarnaast resteerde nog één jaar cel van een voorwaardelijk gevangenisstraf die hem eerder was opgelegd.

Aangezien de Roemeen de straf voor het inbreken op de e-mailaccounts gelijktijdig mag uitzitten, komt het totaal op 4 jaar uit, hoewel hier nog tegen in beroep kan worden gegaan.

Beroemdheden

Guccifer werd wereldwijd bekend toen hij op de e-mailaccounts van de Bush-familie wist in te breken en kunstwerken van de voormalige Amerikaanse president online plaatste, waaronder zelfportretten in bad. Hij plaatste daarnaast ook vertrouwelijke communicatie tussen Colin Powell en een Roemeense politica. Ook de e-mailaccounts van een Amerikaanse senator, VN-functionaris en twee voormalige FBI-agenten werden gekraakt.

In totaal zou het om zo'n 40 belangrijke en bekende personen gaan, waaronder politici en diplomaten. Tijdens de rechtszaak werd er echter niet gesproken over de accounts die Lehel in het buitenland kraakte. Voor zover bekend heeft de VS niet om de uitlevering van de Roemeense man gevraagd, zo meldt Reuters.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.