image

iOS 8 gebruikt willekeurig MAC-adres bij scannen wifi-netwerk

dinsdag 10 juni 2014, 16:09 door Redactie, 4 reacties

De nieuwste versie van Apple iOS zal een aantal aanpassingen bevatten die het lastiger moeten maken om gebruikers te volgen. Eén van de nieuwe privacymaatregelen van het mobiele besturingssysteem is het gebruik van een willekeurig MAC-adres bij het scannen van wifi-netwerken.

De aanpassing werd tijdens een gesloten sessie van Apple's Worldwide Developers Conference aangekondigd en door beveiligingsonderzoeker Frederic Jacobs naar buiten gebracht. Begin dit jaar ontstond grote ophef omdat Nederlandse winkels wifi-tracking gebruiken om klanten te volgen. Bij wifi-tracking wordt het MAC-adres van de smartphone van klanten verzameld. Het toestel zendt het unieke adres continu uit als wifi staat ingeschakeld.

Om dit soort praktijken tegen te gaan zal iOS 8 straks willekeurige MAC-adressen genereren. "Hopelijk wordt dit een industriestandaard", zegt Jacobs. Eerder werd ook al bekend dat Apple de privacyzoekmachine DuckDuckGo zal ondersteunen en dat Safari over extra opties zal beschikken om de privacy van gebruikers te beschermen.

Image

Reacties (4)
10-06-2014, 17:00 door Anoniem
Wacht... om een zoekmachine te ondersteunen is een "ap" nodig? Zelfs met safari als browser moet moet je toch wel duckduckgo kunnen bezoeken?
Mac adres softwarematig aanpassen is blijkbaar ook een geweldige vernieuwing. Vraag een patent aan, snel!
In ieder geval wordt er in ios 8 weer een gaat in het lockscreen gepatched.
10-06-2014, 22:48 door Anoniem
Leuk! En hoe beheer ik nu mobiele apparaten op m'n (bedrijfs) netwerk als ze steeds een ander MAC adres hebben?
11-06-2014, 00:22 door marcelvb
Hoe zit het met Bluetooth ID's en iBeacon dan?
11-06-2014, 08:51 door Whacko
Door Anoniem: Wacht... om een zoekmachine te ondersteunen is een "ap" nodig? Zelfs met safari als browser moet moet je toch wel duckduckgo kunnen bezoeken?

Het wordt nu mogelijk om hem als je default searchengine in te stellen in plaats van Google.

Door Anoniem: Leuk! En hoe beheer ik nu mobiele apparaten op m'n (bedrijfs) netwerk als ze steeds een ander MAC adres hebben?
Het is ALLEEN bij het scannen. Bij het aanmelden gebruikt hij het echte MAC adres.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.