image

Microsoft patcht 66 lekken in Windows, IE en Office

woensdag 11 juni 2014, 09:51 door Redactie, 5 reacties

Tijdens de patchdinsdag van juni heeft Microsoft zeven updates uitgebracht, die in totaal 66 lekken in Windows, Internet Explorer en Office verhelpen. 59 van de kwetsbaarheden bevinden zich in Internet Explorer en zorgen ervoor dat een aanvaller willekeurige code op de computer kan uitvoeren.

In het ergste geval houdt dit in dat de aanvaller volledige controle over het systeem krijgt. Alleen het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige pagina met een kwetsbare IE-versie zou hiervoor voldoende zijn. Onder de gepatchte lekken bevindt zich ook het acht maanden oude IE8-lek dat vorig jaar door een Belgische beveiligingsonderzoeker werd ontdekt en aan Microsoft gerapporteerd. Daarnaast is er ook een ander IE-lek gepatcht dat al publiek bekend zou zijn.

Naast de update voor Internet Explorer krijgt de update voor Microsoft Word de hoogste prioriteit om te installeren. Ook in dit geval kan een aanvaller willekeurige code uitvoeren. Hiervoor moet een gebruiker van een kwetsbare Word-versie wel eerst een kwaadaardig document openen.

Twee kwetsbaarheden in Windows, Office en Microsoft Lync, waardoor een aanvaller wederom willekeurige code kan uitvoeren als de gebruiker met een kwetsbare versie een kwaadaardige afbeelding of PowerPoint-presentatie opent, krijgen een lagere prioriteit van Microsoft. Toch verwacht de softwaregigant dat aanvallers ook voor deze lekken binnen 30 dagen aanvalscode ontwikkeld zullen hebben.

Remote Desktop Protocol

Verder is er een lek verholpen in Windows waardoor een aanvaller via een website of kwaadaardig document informatie kon achterhalen, zoals lokale padnamen en bestanden. Het padnaam bevat standaard de inlognaam van de gebruiker. Ook een kwetsbaarheid in het Remote Desktop Protocol (RDP) behoort tot het verleden. Een aanvaller die aan het begin van de RDP-sessie een man-in-the-middle-aanval uitvoerde zou de RDP-sessie kunnen manipuleren of informatie kunnen lezen.

Voor deze kwetsbaarheden acht Microsoft de kans dat er ook daadwerkelijk aanvalscode voor wordt ontwikkeld. Het volledige overzicht van alle updates is op deze pagina te vinden. Updaten kan via Windows Update.

Reacties (5)
11-06-2014, 10:13 door Anoniem
HOLY CRAP! 59 lekken in IE.
Nee, doe mij maar het minst populaire Opera!
11-06-2014, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: HOLY CRAP! 59 lekken in IE.
Nee, doe mij maar het minst populaire Opera!

Euhhh, dat zijn alle versies bij elkaar opgeteld....
Staat wel een beetje krom.
11-06-2014, 16:56 door Anoniem
Windows moet twee keer opnieuw opstarten, althans bij mij...
12-06-2014, 01:09 door Anoniem
Door Anoniem: Windows moet twee keer opnieuw opstarten, althans bij mij...

Had ik ook, met twee verschillende computers. Zal wel zo horen...
12-06-2014, 09:43 door Anoniem
LOL 2 keer opnieuw opstarten... Is Microsoft dronken ofzo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.