image

Huisartsen starten kort geding wegens verplicht EPD

vrijdag 7 december 2012, 13:16 door Redactie, 4 reacties

De vereniging van praktijkhoudende huisartsen spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars in ons land. Zij wil voorkomen dat verzekeraars huisartsen contractueel verplichten zich aan te sluiten bij het elektronisch netwerk LSP (Landelijk Schakelpunt). Dit landelijke netwerk beoogt de toegang tot vertrouwelijke medische gegevens van patiënten mogelijk te maken, voor op den duur zo'n 200.000 hulpverleners.

De huisartsen vragen zich af waarom de zorgverzekeraars - met NPCF, ICT-bedrijven en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verenigd in de VZVZ - ditzelfde LSP opnieuw proberen in te voeren nadat de Eerste Kamer dit eerder vanwege veiligheids- en privacyrisico's unaniem afwees.

Het bestuur van de LHV, de grootste beroepsvereniging van huisartsen, neem een ander standpunt in en is van plan de aansluiting op het LSP als kwaliteitseis ('beroepsnorm'') te definiëren. Daarna kan deze norm verplichtend in de contracten met de zorgverzekeraars worden opgenomen. De Nederlandse huisartsen zijn hierover echter nog niet gehoord.

Veiligheidsgarantie
Volgens de vereniging van praktijkhoudende huisartsen biedt aansluiting op het LSP op dit moment onvoldoende veiligheidsgarantie. "Overigens voldoen de huidige regionale communicatiesystemen evenmin aan alle veiligheidseisen", zo laat de vereniging weten.

"We vinden het zeer kwalijk dat met de huidige opt-in regeling de indruk wordt gewekt dat inzage in medische gegevens daarmee veiliger en acceptabeler is, omdat de burger daarvoor zelf toestemming heeft gegeven" aldus de woordvoerder. "Waar het 'ja' toe kan leiden kan noch door de patiënt noch door de artsen goed worden voorzien. Men weet gewoonweg niet waaraan men (voor jaren?) toestemming geeft."

Draagvlak
De vereniging vraagt zich af waarom zorgverzekeraars zo'n vaart zetten achter het LSP-project, zonder dat daarvoor onder burgers en zorgverleners voldoende draagvlak is. En waarom aan de kritische inbreng van veel professionals in en buiten de zorg, zoals die tegenover de Eerste Kamer naar voren is gebracht, wordt voorbijgegaan.

"Het is opvallend dat alleen geld wordt geïnvesteerd in het LSP en de doorontwikkeling en verbetering van bestaande systemen stop wordt gezet, terwijl die met enige aanpassingen in goede informatie-uitwisseling kunnen voorzien zonder de nadelen van het LSP." De vereniging wil nu bij de rechter afdwingen dat de 'LSP-sneltrein' stopt.

Reacties (4)
07-12-2012, 13:30 door Anoniem
De verzekeraars die dit door willen duwen zijn bekend. Het is einde van het jaar, tijd om over te stappen. Toch?
07-12-2012, 13:51 door Anoniem
Jammer dat het allerbelangrijkste component in de hele discussie ontbreekt; de client/patient zelf ! Verzekeraars en de zorg lopen over onze rug te steggelen over het wel of niet invoeren, terwijl het hier gevoelige prive-informatie van de burger betreft; die daar zelf expliciet toestemming voor zou moeten geven.

Alleen al de arrogantie waarmee het gebeurd is, is overtuigend bewijs dat dergelijke instanties niet vertrouwd kunnen worden om met dergelijke data om te gaan ... Mijn inziens zou dit niet alleen aan de rechter voorgelegd moeten worden, maar zou de overheid/NMA moeten ingrijpen.
08-12-2012, 18:49 door Anoniem
Ja en je krijgt er als klant zeker een account met audit-trail bij zodat je precies kunt zien wie wanneer in welke gegevens heeft zitten snuffelen en waarom, dan heb te tenminste nog iets. Als verzekeraars willen doordrukken hebben die blijkbaar andere belangen bij dit systeem.
11-12-2012, 15:02 door john west
Ik wou bezwaar maken tegen het uitwisselen van medische gegevens.
Naar website http:// www.vzvz.nl ingevuld met burgerservicenummer ,geprint .

Toen vroegen ze me of ik ook een kopie van mijn rijbewijs wou opsturen.
Ik heb een email gestuurd, dat ik dat een veiligheid risico vind i.v.b identiteitsfraude.
Aangetekend is ook risico vol.

Ook hun website is een risico http://
Omdat er zo nonchalant wordt omgegaan met persoonlijke gegevens,zeg ik NEE.tegen EPD

Waarom niet via DIGID dan is dit niet nodig,is 100% veilig maar beter dan wat hun vragen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.